Berghaus Cyclops AtlasEn ryggsäck som rymmer 100 liter. s-delad ryggsäck. 2 Sidofickor på 10 liter styck som kan sammankopplas till en 20-liters patrullsäck. Avtagbart lock med 2 rymliga fickor. Färgen är olivgrön. Bärsystemet är Berghaus bästa Cyclops ll. Detta betyder att ryggsäcken är antomiskt.


Tillverkare: Berghaus
 
Betyg: 4.44.44.44.44.4
(betyg 4.4 baserat på 15 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 4 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Klockren funktionell design. Rymliga fickor. Bra dragkedjor. Allt man behöver för kort rast (förstärkningsplagg, snacks, vatten & termos) nåbart när man sitter ryggsäcken med bärsystemet uppåt eftersom topplocks öppning och alla fickor är nåbara från detta håll.

Minus:Utdömd som ryggsäck pga betydande brister i bärsystemet.

Kommentar: Jag och en kompis köpte 2 Berghaus hos olika återförsäljare (varav en svensk). En Atlas och en Crusader. Båda av senaste model med bred 4 cm nylon remmar för axelremmar och toppstramare etc. Vi har båda oberoende av varandra konstaterat ett antal väsentliga konstruktionsfel som man bör vara medveten om, speciellt med hänsyn till alla lovord som dessa ryggsäckar i många avseenden förtjänar. Ryggsäckarna har använts flitigt under flera månader men att något var fel kunde konstateras ganska omgående

Följande fel har identifierats i Atlas och Crusader (och kan antas vara giltiga även för Vulcan):

1) Berghaus speciella lösning att integrera avbärarbältet i ryggsäckens fulla bredd gör att det inte sluter tätt på sidorna av ryggen. Med normal civil vandringsklädsel kasar det därför ner och man tvingas bära mer på axlarna än önskvärt oberoende av hur hårt man spänner avbärarbältet.

2) Avståndet mellan avbärarbältet och toppstramarna är för kort för att toppstramarna ska fungera ändamålsenligt. Detta avstånd är samma för samtliga storlekar. Därför är problemet störst för storlek 4 där toppstramarna i realiteten blir helt verkningslösa och personer över 175cm riskerar att bära allt för mycket på axlarna.

3) Efter 2 månads användning har sömmen spruckit mellan ryggsäcken och avbärarbältet (troligen en indikation på att avbärarbältet har spänts hårdare än tänkt för att hjälpligt göra sitt jobb)

4) Skruvarna till den interna aluminiumkonstruktionen är för korta så att de låsmuttrar som använts aldrig aktiverats, vilket medfört att hela systemet rasat en gång på Atlas. (icke avgörande men indikation på bristfällig produktionsstyrning)

5) Hälften av stoppningen i avbärarbältet sitter på utsidan av plastförpackningen där den rimligen inte har någon bolstrande effekt. (icke avgörande men trots allt märkligt)

Sammantaget ryggsäckar som på goda grunder fått beröm för funktionalitet och prestanda. Dock inget man ska köpa utan att ha promenerat runt en stund med 25 kg för att se hur de sitter i det enskilda fallet.

Liknande produkter: Karrimor Sabre 60 100 och Lowe Alpine Saracen tittade vi på.
Tidigare erfarenheter av Sacci FJS, Norröna 75 liter militär prototyp, Norröna Recon och Eberlestock.

Kundservice: All distribution och specifikationer av Berghaus militära produkter sker via LV Equipment BV. Har accepterat retur efter en del om och men.

Pris: 2500

Plus: Stryktålig, enkel att packa och komma åt utrustning i, lösa väskor som sidofickor

Minus:Inte de bästa axelremmarna när det börjar bli riktigt tungt

Kommentar: En rätt enkel och robust ryggsäck som tål att lastas tyngre än jag kan bära. Säcken finns i olika storlekar för att passa olika längder snarare än att som många andra gå att ställa in rygglängd på. Sidofickorna kan lätt tas av för att skapa en liten utflyktspackning under längre turer. Tack vare öppning i botten går det lätt att komma åt all packning även om säcken är riktigt stor. Locket kan höjas rakt upp för att öka volymen utan att det hamnar snett. Remmarna är försedda med någon slags ögglor i änden så att de kan fästas upp och inte behöver hänga fritt. Stabilt och lättjusterat avbärarbälte som inte stängs med sticklås utan något mycket robustare.

Kundservice: Har aldrig behövts

Plus: Lätt, slitstark, allt får plats, billig

Minus:För personer med smala höfter kan det krävas mycket justerande för att höftbältet ska sitta bra, svettigt längs ryggen.

Kommentar: Jag var ute efter en riktigt stor ryggsäck inför förra årets fjällvandring. Köpte först en Norröna Recon 125, som jag lämnade tillbaka när hittade den här på nätet för 135£. Otroligt prisvärd ryggsäck där man lätt packar ner mer än vad man behöver. Bärsystemet var mycket bekvämt, men inte perfekt för mig eftersom jag har rätt smala höfter. Låsningen av höftbältet hade en förmåga att glida upp om man inte knöt ihop remmarna.

Liknande produkter: Norröna Recon, Haglöfs Sumo, Lundhags v8

Köpplats: amazon

Pris: 1400

Plus: Stryktålig, förhållandevis lätt,

Minus:Lite för kort

Kommentar: Outslitlig, bekväm samt dessutom behaglig att bära tungt med. Sitter tight så det blir varmt på ryggen. Har en 4 (är 190 cm) men tycker den är lite för kort trots det, höftbältet hade gärna får ramla ner en centimeter till tycker jag...

Plus: Det mesta

Minus:Gammaldags öppning i ovankant, ryggplattan värmer

Kommentar: Jag kan bara stämma in i alla lovord som östs över den här ryggan. Den är mycket bekväm oavsett hur mycket du packar i den. Se bara till att hitta rätt storlek då den inte har justerbart bärsystem för olika rygglängder.

Den är hög, smal och tunn vilket gör att man får tyngdpunkten nära kroppen. Man har mycket god rörelsefrihet för armarna.

Vikten är mellan 2500 och 2900g beroende på om man har sidofickorna på eller ej. Jag har dem nästan alltid avtagna då innervolymen på knappt 80l räcker för mig.

Det enda jag kan tycka är lite jobbigt är att ryggplattan , iof mkt bekväm, gör att man blir rätt svettig i ryggslutet.

Plus: Komfort

Kommentar: Klar en favorit i min utrusnig. Jag är inne på min anndra väska nu efter 13års hårt användande.

Plus: Slitstark. Bra sidofickor. Höjbart lock

Minus:Inte så bra att spänna utrustning utanpå, men bättre än Vulcan. Tillverkas inte längre.

Kommentar: Eftersom jag hade min nästan nya Atlas i samma rum som en labvåg så kunde jag inte låta bli att väga säcken. Så, det här kan ni bita i, kalenderbitare!

Totalvikt: 2874 g
Lock: 261 g
Sidficka, 1 st: 183 g
Bärremmar f. sidficka 2 st: 72 g

Liknande produkter: Berghaus cyklops Vulcan. Haglöfs Climber #80

Plus: Rel. billig och lätt, skön, bra fästmöjligheter för isyxor, hållbar!

Minus:Topplocket är ej höjbart särskilt mycket, lite smala axelremmar

Kommentar: Jag har haft nöjet att bekanta mig med säcken under närmare tre år nu. Det enda som egentligen har strulat med den är skenorna som böjdes när jag packade säcken tokfull, 40 kg. Det var ju bara att böja tillbaka dem. Det hade dock gärna gått att höja topplocket lite mer så man inte behöver pressa ner grejerna så mycket om man har mycket prylar.

Hade jag haft mer pengar så hade jag nog kikat lite på Ospreys eller Gregorys större säckar istället. Eller varför inte Bergans Alpinist men den är ju lite tung.

Köpte säcken för 22oo från Tyskland. Mycket prisvärt!

Kommentar: Jag har haft min i lite över 5år. Den är fortfarande som ny, helt otroligt. Jag har inte reflekterat över det förens nu. Inte en lite sak har strulat eller gott sönder! Jag var vandrat med den på turer som varat upp till 16 dagar. Med en vikt på 27kg utan problem.

Kan varmt rekomenderas!

Plus: Priset, vikten, storleken, rejäl kvalité

Kommentar: Men den här säcken slipper man ha en massa saker hängande på utsidan, allt rymms i säcken och sidofickorna.
Det jag saknar lite mot min gamla säck är att man kunde öppna hela säcken som en sardinburk, lättare att hitta saker på det sättet. Men OK, fler blixtlås = fler felkällor + fler ställen vatten kan komma in.
Har man tung packning skulle axelremmarna kunnat vara aningen bredare/mjukare.
Personligen har jag svårt att ställa in säcken så att avbärarbältet tar sin del av vikten... men det kanske beror på bärarens avsaknad av midja.
Jag hade hoppats att väven skulle vara aningen mer vattenavvisande.

Hur en säck passar min eller din kropp är enligt mig inget man kan prova under några minuter i en affär, det krävs en tur på några dagar. Men på det hela är det en bra säck som jag varmt rekommenderar.

Plus: Rymmer mycket, stark väv, bra bärsystem.

Minus:Följer inte med regnskydd, färgen ???

Kommentar: Pris: 3000:-
Färg: Militärgrön
Bärsystem: Fast ej ställbart. Finns i flera storlekar.


Funktioner:
Avtagbara sidofickor på 10l styck.
2 förvaringsfack i topplocket
Huvudsäcken på 80l går att dela av med snörlås.
Stort snölås.
Öppningsbar både i toppen och botten.
Snabbfästen på utsidan sammt 4 fästen för 2 extra spännband för tex liggunderlag

Fördelar:
Lätt att packa i och ur. Rymmer mycket vilket var ett av kraven jag hade.
Stark väv.
Lyfthandtag på framsida och baksida.
Ser inte ut som en slalomsäck från 80 talet i färgen.

Nackdelar:
Regnskydd följer inte med.
Svårt att komprimera säcken då den inte är välfylld.
Väven suger åt sig mycket vatten om man struntar i regnskyddet.
"Tappar bort den i skogen" ;)

Egna upplevelser:
Har blivit positivt överraskad varje gång jag använt säcken. Mina krav har varit en enkel och ren säck utan en massa onödiga remmar och som ska rymma mitt tält, sovsäck och liggunderlag utan att något hamnar utanpå.

Jag har böjt till skenorna i överkant så de passar min rygg. Kan bara instämma i övriga recensioner om bärsystemet.

Om jag väger in pris, kvalitet och funktion blir det toppklass.

Plus: Lastar allt, praktiska finesser

Kommentar: Toppenkvalitet med bra finesser.
Bra med löstagbara sidofickor som bildar en liten rygga.
Nedre öppningen bra med snölås, höj/sänkbart topplock med snölås, hissöglor för ev firning.
Mycket bekväm att bära, med låg vikt i ryggan känns det knappt att den är på.

Plus: Hållbarheten och bärkomforten

Kommentar: Atlas omtalas ibland som den civila versionen av Vulcan och den beskrivingen passar bra in. Bärkomforten och robustheten är den samma men vissa förändringar har gjort Atlas lite mer användarvänlig.

Har haft min Atlas i fem år och är hel nöjd. Säcken sitter bra och är lätt att justera. Det käns som om man kan få ned hur mycket som hellst utan att bärkomforten försämras. Det är inga problem att packa snölåset fullt eller fästa något otympligt högst upp i packningen tack vare det flytande topplocket och spänbandet som sitter under topplocket. Spännbandet underlättar dessutom när man inte packar fullt utan vill komprimera säcken så mycket som möjligt.

Sidfickorna går att koppla samman till en liten dagtursäck. Passar både på tur och tillvardags.

2006-08-07
Har nu haft säcken tio långa år under vilka den kastats i backen lite hur som helst och bokstavligen släpats över stock och sten utan att den ser en dag äldre ut än när jag tog den ur butiken. Sidfickorna används mest tillvardags, en ficka rymmer regnkläder, matlåda och lite till, har viss töntfaktor.

Plus: Kvaliten, komforten, funktionsduglig

Minus:Skulle vara priset,

Kommentar: Vill du ha en ryggsäck som verkligen håller för tuffa tag, sluta leta. Drog mig länge för att köpa den pga priset 3300:-. Men nu har jag haft den ett tag och jag förstår inte varför jag inte köpte den tidigare. Den är sitter enormt bra på ryggen. Och inställningsmöjligheterna är hur många som helst. Det är inga problem att bära väldigt tungt. Det är lätt att komma åt saker i ryggsäcken oavsett var det ligger nedpackat för alla dragkedjor är smart utformade. De avtagbara sidofickorna kan göras till en liten dag- ryggsäck.

Plus: En allmänt jättebra ryggsäck med stor packvolym och bra bärsystem

Minus:Det skulle isåfall vara priste (3000-3200 kr)

Kommentar: Motiveringen till detta betyg är:
En rygggäck som passar bra till alla längre färder.
Den har ett kopiöst bra bärsystem med ett riktigt rejält avbärarbälte. Till skillnad från Berghaus Cyclops Vulcan så har den fästanordning för liggunderlag på ryggen istället för inget alls. Sidofickorna har modifierad öppning. Sidofickorna kan tas av och kopplas samman till en liten patrullsäck. All utrustning får plats. Säcken kan delas av i två delar vilket gör att man slipper tömma hela säcken när man ska ha sovsäcken.

Logga in