Berghaus Crusader 90+20Militär ryggsäck 90+20l
Denna 90 + 20 liters ryggsäck är tillverkad av hård texturerat nylon, förstärkt för att ge maximal hållbarhet och extrem slitstyrka. Multi Mission Pack System (MMPS) räckvidd - denna familj av förpackningar integrera att leverera ett mycket flexibelt system.
Mått: (ca) 88 cm (H) x 57cm (B) x 33cm (D)
Vikt: (ca) 2,95 kg


Tillverkare: Berghaus
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 2.752.752.752.752.75
(betyg 2.75 baserat på 4 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Klockren funktionell design. Rymliga fickor. Bra dragkedjor. Allt man behöver för kort rast (förstärkningsplagg, snacks, vatten & termos) nåbart när man sitter på ryggsäcken med bärsystemet uppåt eftersom topplocks öppning och alla fickor är nåbara från detta håll.

Minus:Utdömd som ryggsäck pga betydande brister i bärsystemet, med mera

Kommentar: Jag och en kompis köpte 2 Berghaus hos olika återförsäljare (varav en svensk). En Atlas och en Crusader. Båda av senaste model med bred 4 cm nylon remmar för axelremmar och toppstramare etc. Vi har båda oberoende av varandra konstaterat ett antal väsentliga konstruktionsfel som man bör vara medveten om, speciellt med hänsyn till alla lovord som dessa ryggsäckar i många avseenden förtjänar. Ryggsäckarna har använts flitigt under flera månader men att något var fel kunde konstateras ganska omgående

Följande fel har identifierats i Atlas och Crusader (och kan antas vara giltiga även för Vulcan):

1) Berghaus speciella lösning att integrera avbärarbältet i ryggsäckens fulla bredd gör att det inte sluter tätt på sidorna av ryggen. Med normal civil vandringsklädsel kasar det därför ner och man tvingas bära mer på axlarna än önskvärt oberoende av hur hårt man spänner avbärarbältet.

2) Avståndet mellan avbärarbältet och toppstramarna är för kort för att toppstramarna ska fungera ändamålsenligt. Detta avstånd är samma för samtliga storlekar. Därför är problemet störst för storlek 4 där toppstramarna i realiteten blir helt verkningslösa och personer över 175cm riskerar att bära allt för mycket på axlarna.

3) Efter 2 månads användning har sömmen spruckit mellan ryggsäcken och avbärarbältet (troligen en indikation på att avbärarbältet har spänts hårdare än tänkt för att hjälpligt göra sitt jobb)

4) Skruvarna till den interna aluminiumkonstruktionen är för korta så att de låsmuttrar som använts aldrig aktiverats, vilket medfört att hela systemet rasat en gång på Atlas. (icke avgörande men indikation på bristfällig produktionsstyrning)

5) Hälften av stoppningen i avbärarbältet sitter på utsidan av plastförpackningen där den rimligen inte har någon bolstrande effekt. (icke avgörande men trots allt märkligt)

Sammantaget ryggsäckar som på goda grunder fått beröm för funktionalitet och prestanda. Dock inget man ska köpa utan att ha promenerat runt en stund med 25 kg för att se hur de sitter i det enskilda fallet.

Liknande produkter: Karrimor Sabre 60 100 och Lowe Alpine Saracen tittade vi på, men valdes bort.
Tidigare erfarenheter av Sacci FJS, Norröna 75 liter militär prototyp, Norröna Recon och Eberlestock.
Gör nu ny runda med Fjällräven Kajka, Savotta och Snigeldesign

Kundservice: All distribution och specifikationer av Berghaus militära produkter sker via LV Equipment BV. Har accepterat retur efter en del om och men.

Pris: 2999

Plus: Topplocket har vattentäta fack, rymmer mycket och har remmar som tillåter att man kan bära mycket under (mellan topplock och ryggsäck). Avtagbara sidofickor som kan användas till dagsturssäck.

Minus:Dålig kvalité i sömmar och belastningspunkter. Låst system till skillnad från reglerbart. Vekt avbärarbälte. Felbelastar.

Kommentar: Spännen och fästpunkter började lossna efter två vandringar. Har bekostat vissa viktiga reparationer själv innan jag köpte en annan (Fjällräven Kajka). Efter tre vandringar med Berghaus Crusader har ytterligare sömmar gått upp. Jag är 177 och valde storlek 3. I efterhand vet jag inte huruvida detta var fel storlek eller om det inte hade spelat någon roll för hur illa den belastade min rygg. Ovetandes om hur en bra ryggsäck bör fungera hamnade alldeles för mycket av belastningen på ryggen. När jag inför fjärde turen provgick med Berghaus var jag halvvägs in i ytterligare ett ryggskott och trodde att det var slutvandrat för min del. Sedan upptäckte jag Fjällräven Kajka som hittills har fått mig att förstå hur en bra ryggsäck ska kännas. Värd varenda krona. Jag har funderat på att sälja eller skänka bort Berghausryggan men det skulle kännas som att lura någon till en dålig säck, således slaktar jag den och slänger resten. Berghaus Crusader har en viss mystik a la militärromantik, och jag har dessförinnan rekommenderat denna säck, innan jag insåg hur dålig den är. Jag tror att många av dem som använder Berghaus Crusader är killar som aspirerar till det militära idealet och som är tillräckligt starka för att inte inse hur kass den egentligen är. Jag var en av dem. Nu är jag med Kajka.

Plus: Bekväm, även med tung last. Finns i flera rygglängder. Rymligt lockfack. Ficka och genomföring för vätsekesystem. Packrem under locket till det man vill ha lätttilgängligt. Delbart huvudfack med dragkeja till nederdelen. Spännrem för tält/liggunderlag/sovsäck på lock.

Kommentar: Jag är 190cm och storlek 4 sitter som en smäck. Skulle vilja påstå att det är mycket ryggsäck för pengarna. Man känner att den är genomtänkt och välsydd.

2x10l sidofickor som kan användas som enkel eller dubbel "missionpack".
Monteras enkelt och smidigt med dragkedja.

Uppdatering 14/04/2015

Använt den ett tag nu och skicket är nästan som ny trots relativt oförsiktig behandling. 45kg packning är inga problem att bära.
Spännen, dragkedjor, sömmar och dylikt visar inga tendenser till att vara på gång att haverera.

Det finns bättre ryggsäckar än denna. Tveksamt om det finns någon under 3000 eller ens 4000kr dock. Så prisvärd är den definitivt. Ett bra köp som rekommenderas varmt.

Liknande produkter: Berghaus Vulcan

Kundservice: Har ej behövt kontakta tillverkaren, har därmot haft kontakt med Recon angående tidigare ärenden och kontakten med dem har fungerat bra.

Pris: 2575

Plus: MMPS-systemet med löstagbara sidofickor som är rymliga (2x10l) Stabilt bärsystem Rymlig toppfack Många infästningsmöjligheter tack vare webbing.

Minus:Ett plastspänne som ansluter topplocket till toppspännaren (eller vad man skall kalla den) gick sönder tämligen omgående. Ena skidhållaren har spruckit (har antagligen fastnat i något i skogen) Inga kompressionsremmar Inget regnskydd

Kommentar: Bra och stabil ryggsäck.
Har använt den på övningar (HV) och på en 8-dagars fjälltur med min son.
Ryggsäcken sitter bra på ryggen (finns i olika rygglängder jag är 183cm och har då storlek 4)
Lastade relativt tungt (28kg) och det funkade fint.

Att kunna använda sidofickorna som toppturssäck/stridssäck funkar fint, gäller dock att man testar hur man skall fästa remmarna innan för att slippa stå och böka med det halvvägs upp på toppen.

Om du inte får plats med din och en hel del av andras utrustning i denna säcken har du problem ;-)

Delbar vilket jag gillar så att man kan ha sovsäck (och liggunderlag) separerat från övrig

Utsidan av säcken har webbing vilket gör att man kan fästa fickor och utrustning.

Liknande produkter: Berghaus Vulcan http://store.berghaus.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product8_11201_10252_4-61218_-1___
Tasmanian Tiger Pathfinder http://www.terrang.se/ProductInfo?i=TAS-7600&segment=s10&itemgroup=RYGG%2fV%C3%84SK&itemcategory=&program=TAS
Tasmanian Tiger Range Pack http://www.terrang.se/ProductInfo?i=TAS-7601&segment=s10&itemgroup=RYGG%2fV%C3%84SK&itemcategory=&program=TAS

Kundservice: Berghaus ville inte på något sätt godkänna reklamationerna på de småsaker som gått sönder men Shop Outdoors fixade nya delar som dom skickade till mig kostnadsfritt. All heder till Shop Outdoors och ingen till Berghaus i det fallet.

Pris: 1800