Arcteryx Bora 80

» Ladda upp produktbild

Ryggsäck med invändig ram lämplig för sommar och vinterbruk


Tillverkare: Arcteryx
 
Betyg: 4.924.924.924.924.92
(betyg 4.92 baserat på 12 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 6 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Skön och bra ryggsäck med många pratiska detaljer. Bra bärsystem som avlastar bra även vid tyngre packning. Jag har använt min ryggsäck på mänga längre vandringar sedan 2008 och den visar inga som helt tecken på slitage eller skador.

Minus:Materialen är i vissa fall lite väl kraftigt tilltaget, ex mellanväggar inuti ryggsäcken hade kunnat vara i tunnare tyg för att spara vikt. Likaså som Stignötaren skriver i sin recension, den längsgående dragkedjan på sidan har jag aldrig använt, inte heller funktionen att ta bort topplocket och använde det som midjeväska. Här hade man kunnat spara några 100 gram. Regnskydd medföljer inte, och ryggsäcken är inte vattentät trots att den är försedd med sk vattentäta dragkedjor. De utfällbara fickorna på varje sida av avbärarbältet är praktiska och även jag brukar ha en 0,5 liters pet flaska med vatten i varje. Dessutom lätta att komma åt under vandringen, men om de var löstagbara hade det varit ändå bättre.

Kommentar: Mycket gedigen ryggsäck med flera bra detaljer. Ryggsäcken är gjord i kraftiga och starka material (kommer nog att hålla i evighet) ihop med ett mycket gediget och avlastande bärsystem, vilket även tyvärr driver upp vikten lite. Bärsystemet kompenserar dock och jag har inga problem att bära startvikter på runt 20kg som är ganska typiskt för en upp till 2 veckors fjällvandring utanför led.

Ryggsäcken såldes i två längder, "Storlekar" (båda sedan lätt inställbara i olika rygglängder inom resp intervall). Min är "Tall" vilket motsvarar 82 liter.

Kundservice: Vid första användningen sprack den plastdel som kallas Occipital cavaity (dvs en fördjupning som medverkar till att bakhuuvet går fritt från packningen när ryggsäcken är full). Tänkte att det var väl tyiskt och förväntade mig strul med kundtjänst mht att säcken var köpt i USA. Men efter att kontaktat kundtjänst på Arcteryx svarade de snabbt med att de var medvetna om att en viss serie av dessa platsdetaljer var feltillverkade och skickade snabbt två nya inkl beskrivning hur jag skulle byta dem hem till mig. Så bra kundbemötande från Arcteryx den enda gången jag behövt kontakta dem. (Den nya detaljen har hållit sedan jag bytte den 2008)

Köpplats: REI i USA

Plus: * Bekvämt bärsystem som finns (=fanns) i flera fasta rygglängder. Stor kontaktyta mot ryggen vilket jag aldrig tyckt ger problem med överdriven svettning utan istället positivt bidrar till att säcken känns stabil och följer kroppen istället för att hamna i självsvängning. Fast rygglängd är mer hållbart och stabilt enligt min mening, åtminstone för bördor om 25-30 kg. Bärsystem med reglerbar rygglängd har ofta svaga punkter som visar sig med tiden men föredras av detaljhandeln som inte behöver hålla flera olika storlekar i lager. * Mycket slitstark ytterväv och genomgående högkvalitativa materialval. Efter 10 år och ca 15 veckovandringar i tuff fjällmiljö syns bara lite slitage på mjuka ryggkudden på höftbältet samt ett par spännen som slackar efter och behöver justeras lite oftare. Jag är skeptisk beträffande blixtlås men alla fungerar felfritt fortfarande. * Genomtänkta detaljer, t.ex. stora kängurufickan där det går att stuva ned lägerskor, regnkläder och förstärkningsplagg utan att behöva öppna huvudsäcken. Nedre öppning i säcken/möjlighet att dela säcken i huvud- och bottenavdelning gör det smidigt att packa sovsäck och/eller tält på slutet utan att gräva ur all annan packning från huvudfacket (uppskattas när läger bryts i lite sämre väder). Genomtänkt placering av kompressionsremmar och gott om fästpunkter för att spänna fast utrustning utanpå säcken. Jag tycker också om den lilla mjuka fickan som kan fällas ut långt ned på sidan av säcken (ibland omnämnt "tygpungen"). För mig är det perfekt storlek för en 50 cl PET-flaska och går bekämt att nå utan att ta mig säcken. * Relativt lätt med 3,2 kg för sin storlek 82 l + 10 l expanderbart snölås. * Inte billigaste säcken men bra värde för pengarna. De norska kvalitetsmärkena var ca tusenlappen eller mer dyrare när jag köpte Bora 80.

Minus:* Säcken står emot lite kort duggregn men är inte vattentät. Hade varit bra om regnöverdrag medföljt och ingått i priset. * Jag hade gärna varit utan blixtlåset som löper längs med hela sidan på huvudfacket då jag ser det som svag punkt och säkert adderar ett hekto vikt. Har dock aldrig haft något problem med att kedjan vill gå upp av sig själv, läcker in vatten eller liknande samt att kompressionsremmarna håller ihop säcken om dragkedjan till slut ändå går sönder. * De fuktskyddade dragkedjorna står inte emot fukt i längden. Fick översvämning i lockfickan när jag av lathet lät bli att dra på regnöverdraget då jag bara hade ett par kilometer fram till en fjällstuga och tyckte att lite duggregn inte var något att bry sig om. * Hade gärna fått finnas löstagbara sidofickor som medföljt säcken. Dock inget problem för mig 2010 som helt enkelt flyttade över fickorna från min föregående säck. Numera verkar det vara än mer ovanligt med säckar som har sidofickor och t.o.m. sidofickor som extra tillbehör. Jag har packat mina säckar i princip identiskt sedan 90-talet och vill ha både lock- och sidofickor för att hitta snabbt; var sak på sin plats. * Säcken var en av de lättare kvalitetssäckarna 2010. Idag finns det säckar som väger kring 2 kg, d.v.s. ungefär ett 1 kg lättare än Bora 80. Det får mig att överväga att köpa ny säck då lägre vikt innebär mindre belastning på kroppen, mindre energiåtgång och gör att man orkar vandra längre dagsetapper. Finns säkert vissa kompromisser mellan lägre vikt kontra rivstyrka på väv och rekommenderad maxlast men funkar säkert för flertalet normalvandrare.

Kommentar: Har använt min Bora 80 flitigt sedan jag köpte den 2010 och varit mycket nöjd. Börjar till sist visa lite ålderstecken men håller många turer än. Fattar inte varför Arc'teryx slutat tillverka den.

Liknande produkter: Jag är noggrann så jag tittade på i princip allt men kanske främst Klättermusen Mjölner, Haglöfs Summit, Berghaus Atlas och diverse modeller från Bergans och Norröna.

Kundservice: Kontaktade kundtjänst 2018 beträffande att skaffa reservdelar i förebyggande syfte. De försökte hjälpa till men gick bet då min version av Bora slutade tillverkas 2014.

Pris: 2900

Plus: sitter bekvämt. Lätt att bära tungt.

Minus:Kommer inte på några.

Kommentar: Har nu haft ryggsäcken i ett halvår. Använt den ca 10 ggr.
Upplever ryggsäcken som mkt bra. Lätt att bära tungt i. Höftbältet sitter perfekt. Mkt genomtänkt säck för övrigt.

Pris: 3200

Plus: Välgjord ryggsäck med smarta lösningar och bra material. Priset.

Minus:Hmmm. Inget negativt med denna produkt.

Kommentar: Letar du efter en välgjord, slitstark och inovativ ryggsäck som du kan bära tungt och långt med så bör du titta närmare på denna. Rekomenderas!

Liknande produkter: Klättermusen/Mjölner Norröna/Nansen

Köpplats: Utebutiken i Umeå AB

Pris: 2800

Plus: Bärkomfort, kvalitet & detaljer, (inga sidofickor?)

Minus:Priset, (avsaknad av sidofickor?)

Kommentar: Utan att överdriva och strö lovord "bara för att det är Arc'teryx" så måste jag säga att jag aldrig burit på en ryggsäck som är så skön som denna.
Kan inte exakt peka på vat det är för detaljer som gör den så skön, den är bara underbar.

Skönt och formande höftbälte som avlastar vikten perfekt. Istället för sidofickor har man ett yttre fack som löper längst med säckens utsida. perfekt på skidturer då man slippar ha några irriterande sidofickor som slår i armbågarna hela tiden. Negativt på så vis att många gärna använder sidofickor till att förvara små detaljer i. Jag saknar dom dock inte, utan använder istället den yttre fickan.
En lång dragkedja längs med hela sidan tillsammans med topp & bottenmatning i vanlig ordning gör att man kommer åt packningen utan att behöva rycka ur allt varje gång man ska ha tag i något i mitten.
Topplocket är löstagbar och dubblerar då som väl fungerande midjeväska där man rymmer en del nyttiga prylar inför toppturen. Bra kompressionsmöjligheter med flertalet remar längs med sidorna.
Dubbla fästen för isyxor är standard idag och finns såklart även på denna ryggsäck.
En väv som på den gamla modellen (före 2004) står emot vätan mycket bra. Den nya väven är i själva verket vattentät.
Extremt kraftiga dragkedjor som ger ett mycket gediget kvalitetsintryck. Små detaljer som ger extra poäng.

Precis som på alla ryggsäckar idag finns det mängder av justeringsmöjligheter.
Höftbälte, axelremmar, toppstramare, höftstramare, bröstrem... Många remmar som skall justeras. När man väl fått kläm på detta så är det bara njuta!

Endast priset talar emot den!

Kommentar: Efter att ha konkat omkring på diverse andra skavande ryggsäckar tidigare i mitt liv fick jag tips om denna guldklimp.

Har testat nu den under ett antal dagar med MYCKET varierande väder (snö, sol, regn, hagel, blåst och alla kombinationer av dessa).
Efter 3 dagar med ihållande regn upptäckte jag tyvärr att det började bli lite fuktigt i topplocket. Detta i och för sig inte så konstigt när jag inte hade något som helst regnskydd på väskan. Så med andra ord så var det väl väntat. Slutsatsen av detta är att lamineringen och de vattenskyddande blixtlåsen fungerar utmärkt.

Vad gäller bäsystemet så ska man tydligen kunna får de olika delarna anpassade i stolek efter en själv, inget som jag visste när jag köpte väskan. Lider i och för sig över huvudtaget inte av denna förlust, utan det är mer en fröjd att gå med packningen upp till de 30 kg som jag testat. Hade kanske tur när jag köpte väskan att delarna passar mig så bra.

Ytterligare positiva saker.
-Väskan går att öppna längs hela sidan vilket gör att man inte behöver tömma ut hela innehållet om man vill åt något i mitten på väskan.
-Småfickorna på sidorna. Perfekta att lägga småsaker i som man vill komma åt lätt. Typ kamera, rengställ vid ostadigt väder, kikare m.m.

Vad gäller det negativa.
-Minus för att facket till vätskesystempåsen är väldigt dåligt placerad. Att försöka få ner vätskepåsen i dess hållare med fullpackad väska kan man nog bara drömma om. I och för sig inte något som jag sett bättre konstruerat på någon annan snarlikt uppbyggd väska.

Plus: Allt

Minus:priset...

Kommentar: Var lite rædd om sæcken i børjan med tanke på vad den kostade, men nu har jag kommit underfund med att den måste vara gjord av pansarvæv!

Bærsystemet passar mig klockrent. I alla fall efter att jag bytte høftbælte. Skenorna i ryggen fick jag hjælp med att bøja så nu sitter sæcken som gjuten.

Har haft en fjællræven fox 80+10 och en berghaus vulcan innan, men denna ær helt enkelt bæst. ALDRIG mer sidofickor!!

Inga problem att gå pannbensvandring med tung packning. Sæcken avlastar verkligen perfekt!

Plus: Bärsystem, flexibilitet, rörlighet

Minus:Priset, läckande väv

Kommentar: Har just återkommit från en tur mellan Abisko-Keb-Nikkaloukta där jag använde en ny Bora 80-säck. Det som fungerat bäst med säcken är utan tvivel bärsystemet. Efter en stunds trixande med inställningarna på säcken (och det finns många möjligheter!) kändes det alldeles utmärkt att bära ca halva kroppstyngden på ryggen. Det är klart att med en så pass bra säck frestas man att ta med sig några extra kilon, vilket kan straffa sig med knäproblem i utförsbackarna. Eftersom fjällvädret är varierande uppskattades den lättåtkomliga kängurupåsen där regnkläderna snabbt kunde åka upp eller ner. Säcken är dessutom så pass stor att jag slapp packa saker på utsidan. Rejäla dragkedjor underlättar och borgar för att de ska hålla länge.

En nackdel är att säcken inte håller vatten utanför om det regnar. Jag packade sovsäck och liggunderlag i säckens nedre del, men efter en halv dags regnande var båda blöta trots att väven är ny. Jag har löst problemet genom en stor vattentät innersäck som garanterat håller allt du lägger i den torrt. Visserligen förlorar man en del genom att man inte kan använda det annars praktiska blixtlåset i sidan, men det är väldigt skönt att veta att man har torrt ombyte och sovsäck när man når lägerplatsen efter en dags vandring i kraftigt regn. Den klarar tom ett misslyckat vad.

Säcken går alldeles utmärkt att bära utan att vara fullpackad, vilket är ett plus på dagsturer. Gillade också den frihet som upplevdes med den skål som är formgjuten bakom huvudet, vilket medgav nästan obegränsad rörlighet för huvudet.

Allt som allt en mycket bra säck, men priset drar ned betyget.

Mats

Plus: Flexibelt, skönt bärsystem, topplocksväska

Minus:Pengarna möjligtvis...

Kommentar: Jag köpte min Bora 80 förra sommaren (2000) och har hunnit med ett par turer. Framförallt är jag nöjd med bärsystemet (flexibelt, sitter bra och komfortabelt). Speciellt nöjd är jag med att de har tagit fram olika storlekar på säckarna och axelremmar.

Topplocksväskan är också avtagbar.
De är helt klart värda den extra kostnaden.

Plus: Underbart bärsystem

Minus:Inga smafack - om det nu skulle vara ngt

Kommentar: Köpte en Bora 80 för cirka tva ar sedan. Har sedan dess hunnit med manga mils marschträning samt en sarekvandring och en tur pa Island och är mycket nöjd med säcken. Bärsystemet är det som imponerar mest, väger själv cirka 70 kg och kan utan problem bära upp till 40 kg. Är egentligen skeptisk till saker med finesser da det är större chans att det gar sönder. Boran har bade blixtlas och plastspännen. Har dock ej varit ngt problem hittills.
Tyget skall för övrigt (enl. aterförsäljaren) vara ett av de starkaste pa marknaden. Vet ej om det stämmer.
Säcken har fyra större utrymmen men inga smafack vilka jag till en början saknade, detta avhjälps dock enkelt med packpasar. Blixtlsaet i sidan gör dessutom att viktiga saker kan kommas at utan att behöva öppna topplocket. Även andra sma finesser som vändbart/avtagbart avbärarbälte och topplock som midjeväska gör säcken mycket attraktiv.

Plus: Hög kvalite och bra finesser som inte andra säckar har.

Minus:Lite dyr.

Kommentar: Den bästa ryggsäcken jag har provat. Var i Nepal i 14-dagar och vandrade och ryggsäcken satt perfekt. Höftbältet formar sig perfekt runt höften. Min kompis provade säcken och efter detta köpte han en Bora 80 direkt. Kan rekommenderas.

Kommentar: Fantastiskt bekväm. Tidigare har jag alltid haft ont de första dagarna, så icke med Boran. Finns att kombinera ramlängd, dam/herr, säckstorlek samt färg .
Har använt den en vecka på sommaren och en på vintern nu.

Suverän "kängurficka för t.ex. rep vadarskor, el dyl.
topplocket användbart som midjeväska