Aarn Featherlite FreedomEn säck på 55 liter (50 liter i den mindre rygglängden) med ytterligare tio liter i framfickor (balance pockets), gjord för att uppnå mer upprätt kroppshållning. Vattentät. 1,8 kilo varav 0,1 utgörs av framfickorna. Från websidan:

"This is the Bodypack for those embracing the light = fast philosophy, with the volume to carry a week's ultralight gear. Ultralight materials and an internal divider decrease weight without compromising our precision back shaping or load support structure. The pack is 100% waterproof!

* 2 sizes * Sport Balance Pockets * U, V and Multi Flow * Waterproof Dri-liner * Simple U-lite frame * Clip Torso-adjust; 10cm range * Custom-fit hipbelt (M) * Stretch side pockets * Cord-loc compression * Ice axe and trekking pole attachments"


Tillverkare: Aarn
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Mycket intressant idé Passformen Spännbandet ovanför rullöppningen Inkluderad liner Mkt jämnt fördelad vikt Verkar vara av bra kvalitet

Minus:För mjuka axelremmar Passar inte mitt sätt att bära ryggsäckar

Kommentar: Har testat ryggan under en dagstur. Anledningen till att den inte fick högre betyg av mig och det beror på att den inte passar det sättet jag bär en ryggsäck på.

Har känsliga axlar vilket är en av anledningarna till att jag bär kanske 80 % procent av vikten via höftbältet. Därför är axelremmarna inte särskilt belastade.
På den här ryggan kunde jag inte få så mycket av vikten på höften utan bar mer av vikten på axlarna, vilket inte passar mig.
Är annars en bra ryggsäck med många bra detaljer.

Detta är egentligen inte en ryggsäck utan ett komplett bärsystem som mer liknar militärens stridsutrustningar. Tycker att systemet kräver ett annorlunda tänk när det gäller packning, vilket kan vara ovant till en början. Dock mycket praktiskt med kamera och kikare lättillgängligt på framsidan.

Först de bra sakerna med säcken:

Ryggsäcken är nyskapande, verkar vara av mycket bra kvalitet och det finns ett flertal väldigt bra detaljer på säcken.
Med fulla fickor där framme så blir fördelningen fram och bak mycket bra, vilket ger en upprätt hållning och det bli lättare att gå.
Fickorna är tillräckligt stora för att man ska få ner en 7*50 kikare i den untan större problem. Dessutom är det väldigt lättillkomligt.
Fickorna är inte ivägen för fötterna när jag går, ser neråt utan problem.
Blir lite varmare eftersom fickorna fram skyddar mot vinden och säcken på ryggen sitter väldigt tajt jämfört med andra ryggor jag burit.
Snygg design
Bra pris


De dåliga sidorna:

Väldigt mjuka axelremmar, mest bara lite tyg. För jag som bär med väldigt lite tyngd på axlarna är detta detta obehagligt och det som sänkte säcken i mina ögon.
Lite dåliga fäst- och komprimeringsmöjligheter på den stora säcken på ryggen.

Plus: Den upprätta kroppshållningen ger bättre vandringskomfort

Minus:Tillverkare på Nya Zeeland utan återförsäljare närmare gör support etc mer trassligt

Kommentar: Aarn Bodypacks baseras på idén om att man minskar energiåtgång och slitage på kroppen genom en säck som dels medger en mer upprätt gångstil och dels följer med kroppens rörelser. Principerna finns beskrivna på företagets hemsida:

http://www.aarnpacks.com/principles/index.html

Fungerar det då? Jag har hittills testat säcken på en kortare tur i Sylarna; jag återkommer med mer info när jag har testat mer.

Första intryck: Oj vad många remmar! Bärsystemet består av bärremmar som är fästade i avbärarbältet och som kopplas ihop med varandra i kors över bröstet. Toppstramarna är samma rem som går från höger axel till vänster genom en D-ögla på säckens topp. Dessutom har man framfickorna monterade. Avbärarbältet är konstruerat med åtdragning på sidorna och består av två remmar som går över vadderingen (jag antar att det är för att det ska smita mer tight över höften). Det tog ett tag att klura ut hur allt skulle sitta till en början. Manualen behövdes verkligen (finns som pdf på hemsidan för den som är intresserad)! Jag rekommenderar att man tar sig tid att hemma plocka igenom allt ordentligt så att man vet hur det ska sitta. Inte minst om man plockar av framfickorna och gör en dagtursäck av dem, så att man vet hur det ska sitta ihop i slutänden. Remmarna är färgkodade, men i alla fall…

Säcken har en vattentät liner och rullstängning. Jag har inte hårdtestat, men under ett tretimmars rejält regn kom det i alla fall inte in något. Själva huvudsäcken är ihopsydd inuti på mitten, vilket troligen är till för att se till att säcken inte får fel form. Det är säkert bra, men det kan bli knepigt att få ner en större sovsäck i den; min vintersäck hade jag inte kunnat packa i botten.

Det är helt klart att säcken ger en annan kroppsposition. Jag tyckte till en början att det kändes konstigt att inte luta framåt, men det gick fort över. Jag upplever det som att säcken följer med kroppens rörelser förhållandevis bra, men helt dynamiskt är det förstås inte. Det tar också ett par dagar innan man kommer på hur det ”ska” kännas. Jag är van vid att justera min ryggsäck ganska mycket när jag går och skifta belastningspunkten mellan höfter och axlar. Men Aarnsäcken sitter mer tight runt hela kroppen, man bär så att säga med en större kroppsyta samtidigt. På det hela taget tycker jag att det är otroligt skönt att bära den och det känns som om den avlastar på et helt annat sätt än de ryggsäckar jag tidigare använt (både mjuka och ramsäckar). De 20 kilo jag hade i den på denna första tur var nog i tyngsta laget för säcken, efter ett par dagar fungerade hela bärsystemet mycket bättre, troligen dels p.g.a. att jag lärde mig justera det hela men också p.g.a. uppäten mat.

En farhåga jag hade var att framfickorna skulle skymma för fötterna, men det har jag inte märkt av alls, jag ser foten hela steget. I mer avancerad terräng (t ex block) märker man av att säcken ger en mer upprätt hållning, jag har mycket bättre balans än med en vanlig säck.

En annan farhåga var att den skulle minska ventilationen med alla sina remmar, men eftersom mycket är i meshtyg så tycker jag inte att den har varit mer svettbildande än en vanlig ryggsäck.

Säcken har en rad fästen för stavar och prylar på sidorna, men jag saknar ett par öglor uppe på säcken som hade gjort det möjligt att sätta tältet på toppen.


Bakgrunden till denna recension finns här:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=313493#post313493

Kundservice: Snabb respons på email, trevligt bemötande

Köpplats: Direkt från Aarn

Aktuellt: Under Lagos yta