Ferrino Diable 1200

» Ladda upp produktbild

Sovsäck för vinterbruk. Lämplig vid låga temperaturer.
Finns att köpa på fritidsbutiken.com.


Tillverkare: Ferrino
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Mycket genomtänkt och robust. Stryktålig. Toppklassigt dun!

Minus:Överskattad extremnivå? Saknar kompressionspåse. Något kort.

Kommentar: Jag har under 4 månaders tid sovit i min Ferrino Diable 1200 under seglings- och klättringsresa till Lofoten. Säcken har både fungerat som täcke i sovkojen ombord samt varit med under otaliga övernattningar på fjäll, vid glacier och under bar himmel. Vid första anblick är Diable 1200 en robust vintersäck på 2,1 kg som kanske främst kommer till sin rätt i alpina sammanhang. Efter att ha använt säcken under en lång tid i olika miljöer vill jag påstå att den inbjuder till många användningsområden.

Säcken består av 80%dun och 20%fjäder med extra fyllning kring fötter och bröst och skänker en mycket god värme. Ferrino använder en standardiserad mätmedtod för sina sovsäcker som är indelad i en komfortnivå och en extremnivå. Diable 1200 har enligt denna mätmetod ett användningsområde från komforttemperatur -11 till extremtemperatur -34. Jag ställer mig något tveksam till ett använda sovsäcken i närheten av extremnivån men Diable 1200 är utan tvekan en seriös vintersäck för låga temperaturer.

För den väldigt långa personen kan säckens längd bli ett problem, i synnerhet om man vill dra över den välsydda huvan och ändå ligga komfortabelt. Säckens bredd och rymd i övrigt är väl tilltagen och det är bra om man behöver ha extra beklädning pga stark kyla eller torka kläder i säcken. Min säck fick utså en hel del tältkondens och dagg men skalet, som består av 100% kraftig polyester, stod pall mot det mesta. Jag upplevde också att säcken torkade snabbt vilket jag inte hade förväntat mig på en så förhållandevis tjock säck.

Trots 4 månaders slit och släng upp och ner ur ryggsäck och på varierat underlag har säcken endast en liten skavanker, ett mindre hål i skalet som läcker obetydligt med dun. Sömmarna är mycket robusta och det finns inga onödiga detaljer som skavt eller gått sönder. Dragkedjan har aldrig krånglat och släpper inte ut värme då en en dunfylld sektion löper på insidan hela kedjan.

Huvan är lika välfylld som övriga säcken och fungerar nästan som kudde. Vi särskilt låga temperaturer går säcken utmärkt att stänga med endast en liten springa för mun och näsa.

Jag använde min sovsäck tillsammans med Ferrions uppblåsbara Foam-Tex liggunderlag vilket fungerade bra och är ett måste om en sådan här säck skall komma till sin rätt.

Det samlade intrycket av säcken är mycket positivt och känslan av att längta efter att få krypa ner i ett hav av högklassigt värmeisolerande dun gör att jag gärna rekomenderar Diable 1200 till andra. Även om Diable 1200 är Ferrinos "värsting" på låga temperaturer anser jag att säcken gott och väl fungerar som höst och vårsäck för skandinaviska äventyr.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.