Norröna Archwall -02



Trelagers skaljacka i Goretex XCR / Stretch för skidåkning, klättring och vandring


Tillverkare: Norröna
 
Betyg: 4.754.754.754.754.75
(betyg 4.75 baserat på 4 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Att den sitter perfekt....

Minus:Priset, men inte för mig.

Kommentar: Även om Archwall är en klätterjacka så uppskattar man den även vid turåkning. Den är följsam och skön, utan att kännas trång. Det går bra att variera ventillationen vilket jag uppskattade under veckan. Det är den första jacka jag haft där jag verkligen gillade kapushongen. Den gav gott vindskydd utan den vanliga strutkänslan. Faktiskt så bra att jag använde den.

Själv besväras jag inte så mycket av prassligheten, men den är definitivt inte det värsta jag haft. För de som vill byta ut en bomullsanorack mot något mera high-tech skulle jag nog råda att man letade efter en lite mindre hård jacka.

Stretchpanelerna gjorde att det gick bra att stakåka utan att det stramade någonstans. Jag hittade den dessutom på rea till halva priset så för min del kan jag inte ens anmärka på priset.

Plus: Allt!!!

Minus:Finns inget!!!

Kommentar: Den följer med mig vinter som sommar...
Jag hittar inget att klaga på.
Men till det positiva hör att den sitter tajt (jag är smal), alla dragkjeder går enkelt att öppna med en hand, i huvan sitter en ståltråd som du kan forma efter eget önskemål.

Jackan finner du på http://www.norrona.com

Kommentar: Jag köpte jackan innan jul, har haft den på två veckoturer i fjällen. Sökte efter en "ren" gore-texjacka med ganska tajt passform, luftning under armarna, blixtlås + kardborreband och nätfickor. Fann Klättermusen Grim (för kort), Tierra (inte nätfickor), Norrøna Trollveggen (inte luftning, för påsig), diverse ArcTeryx (inte kardborre på blixtlås) ++
ArchWall uppfyllde alla kriterier. Minus är att kapuschongen är lite i minsta laget för en klätterhjälm. Och plastbitarna som avslutar blixtlåssnörena faller av.

Plus: Skyddsklaff för dragkedjan, bra huva, bra ventilation, smidig

Minus:Priset, svårt att hitta återförsäljare i Sverige

Kommentar: I jakten på en ny 3-lagers "top of the line" skaljacka som kan klarar vandring med ryggsäck och som ger skydd mot regn och rusk under en lång tid så visade det sig snart att numera finns det en nordamerikansk skola och en skandinavisk skola på hur man ska tillverka en stryktålig skaljacka. Den nordamerikanska skolan med Arteryx, Marmot, Mountain Hardwear, Mammut har alla gått ifrån skyddsklaffar på jackan och ersatt det med olika varianter på vattentäta blixtlås. Det är snyggt och stilfullt men personligen tycker att alla sådana lösningar automatiskt inte ger ett högre betyg än 4. Konstruktionen kan nämligen vara livshotande om man är på kalfjället eller sjön och råkar dra sönder blixtlåset , olyckor kan hända och dragkedjan är då en svag punkt. Då har man en dyr skaljacka men helt oanvändbar för att den tar in vatten, vind och kyla genom ett trasigt blixtlås. Med en tät skyddsklaff kan du fortfarande stänga jackan.
Kvar är skandinaviska märken som Klättermusen, Norröna, Haglöfs och Fjällräven Polar som alla har en rejäl skyddsklaff över dragkedjan. Valet föll därmed på Norröna Archwall då den satt väldigt bra, den är tight men sydd för mer normal kroppsbyggnad am förlängd baktill. Den har dessutom en separat krage med micro-flecce som man kan dra åt utan att använda huvan. Huvan sitter också väldigt bra och följer med huvudrörelserna, samt att den har en aluminiumtråd i huvan för hårt väder. Jackan har dessutom väldigt bra ventilation vid hård användning med stora, vattentäta dragkedjor under armarna samt nätfoder i bröstfickorna för extra genomventilation. Jackan har en "snö puder kjol" för skidåkning men den sitter med en dragkedja så man kan ta bort den på sommaren, vilket är praktiskt.
Den nya Archwall har stretchpaneler i sidorna samt i axlar och del av ärmarna. Det gör att jackan är väldigt följsam vid användning. Det som gör mig lite tveksam är stryktåligheten i stretchtyget mot vanlig Goretex XCR, men Goretex stretch har ju funnits ett par år så det borde inte längre ha några barnsjukdomar. Sammanfattningsvis tycker jag Norröna Archwall är en genomtänkt skaljacka med flera finurliga finesser, bra ventilation men till ett mycket högt pris.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.