Marmot Kompressor SummitRyggsäck på 28 liter med höftbälte, fast lock, diverse fack, fickor och spännen. Snedskuren botten. Vikt 725 gram.


Tillverkare: Marmot
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Mycket bra höftbälte, genomtänkt ryggnära modell med användbara fickor och fack

Minus:Opraktisk snedsydd botten, irriterande bältesremmar

Kommentar: Jag hade länge letat en liten vardagsryggsäck med ett vettigt höftbälte. Sådana är ju ovanliga på småsäckar, men jag ville gärna ha avlastning för att ”ha ryggen fri” de gånger en vällastad säck låg tätt mot ryggen. Särskilt på sommaren vore det ju skönt att slippa detta.

Säcken är smal och ryggnära. Det finns en mängd fickor och fack. Lockfickan är hyggligt stor, kanske två liter, och är även försedd med ett plånboksstort blixtlåsfack. På framsidan finns en känguruficka som jag aldrig haft behov av. Höftbältet har på vardera sidan ett mycket litet fack för nycklar eller annat smått. På säckens sidor finns drygt decimeterdjupa fack för t.ex. vattenflaska eller klädesplagg. Inne i säcken finns ett fack som täcker hela ryggsidan och där man kan ha en vattenpåse eller annat. En cellplastdyna i facket går att plocka ut och sitta på, som i en gammal Kånken. På framsidan finns några spännen och öglor som jag aldrig utnyttjat.

Någon skena verkar inte finnas i denna säck, däremot något slags insydd cellplastskiva längs hela ryggen. Mot ryggen finns två längsgående ”kuddar” från skuldrorna och nedåt, dessutom en i svanken; dessa bidrar till komforten.

Nu kommer det irriterande: säcken har inte en plan botten, utan den är (om man ser säcken från sidan) snedskuren. Den är väldigt ovillig att stå ordentligt och även om den får stöd vill den gärna börja hasa iväg och ramla omkull. När man packar den är den lika ostabil och behöver hållas i på ett annat sätt än normala säckar. Att botten är sned innebär också att kantiga saker som hamnar längst ned trycker på ett oroväckande sätt mot väven. Jag har löst detta genom att ta en stor plastpåse som jag fluffat ut och låter ligga underst. Då fördelas trycket mycket bättre. Det är förmodligen någon kategori av friluftsmänniskor som vill ha en sådan här märklig modell med sned botten, men för de flesta är det nog bara en nackdel.

Annat att störa sig på: om man lossar på remmarna till höftbältet för fullt när man ska ta av sig säcken (vilket är det naturliga och enklaste), blir det sedan pilligt att få ut remmarna innan man kan spänna åt dem. Tillverkaren har nämligen lagt sömmen så nära änden att det blir för ynklig bit att ta tag i. Någon centimeter mer generös längd hade gjort att man sluppit denna opraktiska detalj. Desto mer irriterande som man visat sig kunna sy föredömligt vid axelremmarnas band.

Den tillverkas i en enda storlek. För mig som är 183 cm har den passat bra.

Trots det opraktiska med en sned botten (och i mindre mån de snålsydda bältesremmarna) har jag haft stor glädje av ryggsäcken då höftbältet är så bra, och då den även i övrigt är så välgjord och genomtänkt. Utan dessa två saker skulle det bli en solklar femma, men nu får den i vart fall en fyra i betyg.

När jag köpte den för ett halvår sedan hittade jag ingen svensk återförsäljare av modellen. Jag beställde då från Amazon.co.uk.

Pris: 750