Klättermusen RatatoskKlättermusen Ratatosk


Tillverkare: Klättermusen
 
Betyg: 4.734.734.734.734.73
(betyg 4.73 baserat på 11 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Hållbart, skön att bära. Nästan vattentät

Kommentar: Fungera hur bra osm helst för dagsanvändande.

Pris: 1100

Plus: Enkelheten, renheten, tidlös, rullöppning, sitter skönt

Minus:trångt hål för vätskesystem (fixa själv större hål med kniv)

Kommentar: Köpte ratarosk i avsikt att skaffa en en rygga som passar till allt (träning, skola, handla mat, resor, skidor, vandring, klättring etc). Har aldrig varit så nöjd med en rygga som denna. Haft den i 2.5 år och den ser ut som ny. Just köpt till spadfickan inför vintern.

Hård platta som skyddar mot hård utrustning. rullöppningen gör det möjligt att packa riktigt mycket.

Har aldrig upplevt att den släpper in vatten

Jag har satt in en karbin brevid innerfickan som jag fäster mina nycklar på.

Helt perfekt rygga som är mycket prisvärd. har just köpt klättermusen Gungner 50 efter att varit så nöjd med Ratarosk.

Pris: 1500

Plus: Bärkomforten, storleken, enkelheten, den rena designen, i princip vattentät.

Minus:Bristfällig förstärkning i botten (getskinn, endast hörnen). Bättre än någon annan jag sett på 30liters...men kunde varit bättre! Bältet ej standard utan måste köpas till.

Kommentar: Nästa ett år har vi gått ihop jag och min lilla ekorre.
Formidabelt packformat (avsmalnande neråt och inte tvärt om som tex HLs tight) gör att man kan lasta den mycket tyngre med bibehållen komfort. Bärsystemet är förhållandevis enkelt men väldigt väl tilltaget och klarar tunga vikter galant där andra väskor i samma storlek kolapsar eller hänger som en formlös klump långt ner på ryggen. Rullöppningen är halva tjusningen med den här säcken, den går att knäcppa i huvudsak på två sätt, delvisner läng sidorna som naligt på väskor av denna modell och så kan ändarna på skenan knäppas ihop. Öppningen har endast en läpp/skena men det upplever jag inte som något problem, den har alltid hållit naturen ute och prylarna inne när jag velat det.
Ryggen har en ganska styv platta viket är skönt när man ibland har bulkiga saker i den.
Var noga med att köpa till höftbältet med säcken när ni köper den för utan detta kommer det verkligen inte till sin rätt. Det avlastar tokskönt och sitter alltid på väskan (trots att den är min vardagsryggsäck) då det inte är ivägen.
Hela konstruktionen andas brutalitet, enkelhet och pålitlighet, materialvalen är genomgående goda med ett undantag, getskinsförstärkningarna. Varför välja getskin när man i gungnern har ett så mycket bättre material och desutom skyddar hela botten med det?
Min Ratatusk spår jag kommer nötas hål i båtten pga av denna konstruktionsmiss och kanske skulle jag kunna använda den dubbelt så länge om den varit bättre förstärkt där, men det återstår att se.

För mig var den inte alls dyr då jag köpte den lätt begad, detta har inneburit att då persnen som hade den innan mig ändrat och kapa i gummislingan ovanpå fick jag lite över när jag ersatte den med en ny, så nu har jag "webbing" även i fronten av egen modell.

Att tyget sedan är urstarkt och har en vattenpelare på 10m är heller ingen nackdel då det gör väskan i princip vattentät. Regnet är iaf inget man behöver bekymra sig om, ett plurr är det kanske annorlunda med, specielt om man ska ligga i några minuter och plaska.

Liknande produkter: Motstycke saknas vad jag vet.

Kundservice: Edit: Har nu fått material och modifierat väska så den har en hel bottenplatta i samma material so gungnern så nu kommer den hålla dubbelt så länge, dett gjordes efter att jag fick hål på getskinnen i bottenhörnen. KM var goda nog att skicka mig materialet när jag förklarat vad de skulle vara till.

Köpplats: Privat, utsidan annons

Pris: 300

Plus: Kvaliteten,passformen samt sidofickorna.

Minus:Priset-men det jämnar ut sig efter åren!

Kommentar: Hej! Efter 1 1/2 års dagligt användande av den får den topp betyg! Har haft en Haglöfs Tight Pro XL (38-liter) i 10 år och tyckt den var bra! Men Ratatosken sitter ännu bättre. Finishen är också högre (om man jämför sida vid sida med min gamla Haglöfs och en Mountain Equipment-ryggsäck , så ser man att detaljarbetet och finishen är högre)! Köpte 2 st 7-liters "side-pockets", som är krångliga att fästa på sidorna första gången, men sen är dom lätta att ta av och på med enbart fingrarna! köpte även ett höftbältes-väska på ca 10-liter som man kan fästa på ovansidan av Ratatosken, har ej prövat detta (men som höftväska är den suverän,mycket lätt att dra åt runt midjan och en stor ficka-inget småficks-tjafs, dragkedjorna håller hög kvalite). Triva med den ju längre man använder den. Kvalitet är kul. Får väl återkomma med en recension om några år ;-). //Niklas.

Plus: Passform, kan "byggas om" efter eget tycke, mkt bra rullöppning

Minus:dyr, saknas reflexer, tappar inställningen relativt fort

Kommentar: Jag har nu haft en Ratatosk i dryga ett och ett halvt år. Efter att ha letat änge och väl efter en ny ryggsäck som skulle klara allt från åka till skolan med kursböckerna till kortare turer på fjället även i dåligt väder så som att åka jorden runt så bestämde jag mig till slut för att köpa den dyra ratatosken. Till att börja med är "loggan" på min felstavad, det står Ratatost med ett "T" på slutet istället för ett K. Okej, det är en struntsak men det stör mig på en så påkostad ryggsäck. Precis som flera andra här skriver är den helt avskalad på detaljer och sitter som ett smäck - MEN - att ställa in den så att den sitter som ett smäck är i alla fall för mig mycket svårt. Tar många dagars testande med små små ändringar innan den blir perfekt. När man då fått in allt perfekt vill man ju behålla den inställningen men jag upplever att i stort sett alla remmar glider i sina spännen så 2-3v efter att man fått in inställningen perfekt är den så pass felaktig att man måste börja om igen. Om man sätter eltejp på remmarna vid spännena håller sig inställningen längre men så småningom sitter den fel igen.

Rullöppningen är jag mycket! nöjd med, snabb enkel o man hanterar den lätt med tumvantar. Ljus insida är ett stort plus och den håller sig ljus (min är fortfarande i stort sett samma färg som vid inköp). Dock gick ena spännet sönder till rullöppningen när jag åkte långfärdsskridskor i -2°C. Jag stängde spännet och det sprack sönder så pass att det inte höll ihop alls. Vågar man då ta med ryggsäcken upp på fjället på vintern när det är betydligt kallare utan risk att grejorna spridda efter berget? Jag fick dock ett nytt spänne hemskickat i brevlådan dagen därpå efter ett samtal med klättermusen vilket var mkt bra.

Vad gäller vattentätheten har ryggsäcken klarat "ducshtestet" galant varje gång jag genomfört det i badrummet och detta utan någon form av efterimpregnering. Dock kan vatten tränga igenom tyget som ligger mot ryggen. Vill man lägga ifrån sig ryggsäcken i hällregn finns ingen bra lösning förutom ett regnskydd, lägger man väskan med ryggsidan neråt kryper fukt igenom nerifrån, gör man tvärt om regnar det igenom så småningom (och tar lång tid att torka).

En sak som förvånar mig rejält är att det helt saknas reflexer på ryggsäcken. Klättermusen är mycket måna om sitt säkerhetstänkande men tar man på sig en ratatosk blir man helt svart bakifrån. Har länge tänkt sätta dit små reflexflärpar i någon av fästhålen.

Midjebältet fungerar mkt dåligt för mig, man behöver inte gå långt innan det har glidit upp och sitter runt magen, fungerar inte alls som avbärare enl. mig.

Slutligen, en mkt bra säck som dock har en hel del små brister. Detta skall inte finnas på en säck för 1500:-, speciellt eftersom den är så pass rens om den är. Midjebälte till kostar dryga 200 och extra ytterfickor över 400. Jag er dock en 4a för flexibiliteten och att den sitter så pass bra på ryggen som den gör. breda och sköna axelremmar gör det lätt att bära 10-12 kg. Har nästan glömt att nämna de geniala små plastfnuttarna på ovansidan som gör att man på nolltid spänner fast en jacka eller dylikt uppe på säcken, dessa skulle jag knappt klara mig utan idag.


Tillägg 2/7-2009.
-----------------------------
Har nu använt väskan i nästan 3 år till och det börjar faktiskt märkas ordentligt. Det sitter två stycken bitar i skinn i hörnen på undersidan för att skydda mot slitage där. På det ena hörnet har jag slitet igenom både skinnlappen och det kraftiga tyget som väskan är gjord av så jag har fått ett litet litet hål där. I det andra hörnet är jag igenom skinnet men inte hela vägen in i väskan (ännu). Den delen av tyget som rullas ihop i rullöppningen börjar bli mkt slitet, den vita hinnan på insidan har spruckit och släppt här och där. De extra starka aramid(?) trådarna som går i ett rutmönster i tyget har gått av på flera ställen. Detta är garanterat ren materialförslitning pga att väskan har använts mycket. Dessutom är regntåligheten i stort sett borta från ovansidan. I och med att det vita skiktet på insidan börjat ge med sig släpper väskan in vatten relativt fort vid väta. Jag har dock inte efterimpregnerat väskan. Som ovan nämndes gick ett av spännena sönder tidigt. Ytterligare 4 (fyra!) spännen har gått sönder. Varje gång har jag ringt klättermusen och fått ett nytt dagen därpå. Bröstremmen har fransat upp sig totalt. Jag tog upp det vid kontakt med KM då ett av spännena gått sönder och fick en ny bröstrem. Bra o snabb service, men ändå! Ingen av gångerna har det varit kallar än -6 -7 då spännena gått sönder. De klarade sig bra vid Sydpolen i Antarktis vid -40, dit ryggsäcken varit med.

Summa summarum, en dyr säck som lovade mycket men som har en del onödiga brister. Att den skall bli slitvargen som följer en genom livet håller jag inte riktigt med om. Jag har använt min i stort sett dagligen både till vardags och till mer krävande aktiviteter i ca 4,5 år och den börjar bli rejält sliten. Just den långvarit stryktåligheten var ett av huvudskälen till att jag köpte den. Jag avråder inte från den men man bör tänka igenom hur man tänkt använda den.

Vidare har jag sytt på fyra st reflexflärpar för att synas bakifrån bättre.

Lösningen på ovansidan med plastplupparna och resårbandet är fortfarande min favorit för att på 10 sek spänna fast jackan, som då alltid är överst och nära till hands när man vill ha tag i den.


Tillägg 9/9-2019.
-----------------------------
Till skillnad från vad jag förutspådde har detta varit min enda ryggsäck sedan inköp, nu 14 eller 15 år sedan. De "fel" jag noterat ovan (sidspännena som går sönder, vita membranet som lossnar, genomslitning i bottenhörnen och fransig bröstrem) är kvar men jag skulle faktiskt inte säga att någon av dem blivit särskilt mkt värre sedan min senaste uppdatering för tio (10!!) år sedan. Jag använder den fortfarande varje dag, nyligen var den med mig i bushen i Sydafrika vilket visar att jag fortfarande litar på den. Själva tyget i sig, bortsett från i rullöppningen och i bottenhörnen är - förvånande nog - i stort sett opåverkat av alla dessa års användande. Jag skulle tro att den kan hänga med några år till men jag har börjat kika på en ny ratatosk men do i "reinforced" modellen. Om denna överlevde hårt slitage i 15 år bör den förstärkta leva i minst 30. Finns absolut ingen skönare ryggsäck att bära (tungt) i och att man beroende på om man spänner ihop den neråt eller sidospännena med varandra lätt kan expandera den med 5-10 l. Har dock själv sytt ihop den lilla innerfickan där det gått hål men tror jag hade något vasst i den då. Den nuvarande generationen av ratatosken har även ett litet ytterack vilket, om något, skulle vara vad jag saknar på min.

Liknande produkter: Lundhags Roll-o. Nöjd med beslutet.

Kundservice: Mkt bra, skyller inte ifrån sig utan tar ansvar och har alltid fixat så ersättningsdelar kommit med postend agen därpå.

Köpplats: Sportkompaniet

Pris: 1500

Plus: Inget smäck som fastnar överallt.

Minus:Tillbehören fungerar sisådär.

Kommentar: Har nu haft min Klättermusen Ratatosk i snart tre år och tycker att det är en bra säck. Den sitter bra på ryggen och är "smal och ren" villket gör att den nästan aldrig fastnar någonstans. Att den är ren från finesser gör att det är nästan ingenting på säcken som kan gå sönder heller. Exempelvis finns ingen dragkedja utan rullöppningen stängs med ett enkelt spänne som vid behov kan nyinskaffas på närmaste sport- eller friluftsbutik. Bra egenskaper vid resor (åkt jorden runt med den) och antagligen även vid klättring (ej testat tyvärr). Jag har periodvids använt säcken dagligen till allt möjligt (mest till och från jobbet dock) men den ser fortfarande som ny ut. Tyvärr fungerar den inte så bra för skidbestigning då tillbehören för detta suger! Exempelvis är skidfästet anpassat för skidor från 80-talet (kanske ok för vissa personer). Höftbältet (tillbehör) är inte heller något vidare utan snarare något nödvändigt ont för vissa aktiviteter där man rör på sig ordentligt. Som avbärarbälte fungerar det åtminstone inte för mig.
Slutsats; vill och kan man använda säcken ren och avskalad så är den mycket bra, tycker man sig behöva några tillbehör (skidfäste etc) så finns det bättre specialsäckar för ändamålet (Osprey Switch exempelvis).

Kommentar: Köpte en Haglöf Climber 1984, förra året trillade thermosen rakt igenom botten.. Det var då jag insåg att bytet var ett faktum, provade en annan Haglöfare under 1år men insåg snabbt att dom inte levererade samma som 1984.. Har nu skaffat världens fulaste rygga, Ratarosk.. Men satan vad praktisk och enkel, sitter som en smäck.. kommer snart att köpa midjebältet tilld en, kort sagt jätte nöjd hittintills..

Plus: Enkelheten och den genomtänkta designen.

Minus:?, möjligen avsaknaden av std midjebälte

Kommentar: Har innan köpet av Klättermusen Ratatosk slitit ut en Haglöfs climber 35, denna hade jag i 13 år i ur och skur nästan varje dag. Jag får medge att det kändes lite tråkigt att pensionera denna gamla trotjänare. Den känslan försvann dock så snart jag lagt vantarna på en Ratatosk. Klättermusen har verkligen lyckets med denna rygga. Den sitter som en smäck, är otroligt bekväm även om man bär tungt. Antagligen är den ännu bättre med höftbältet (separat tillbehör) vid tung last vilket jag inte provat än. Enkel och funktionell, den håller och är med sitt ljusa inre samt "trattform" enkel att packa och hitta i. Rullöppningen är genial och dessutom lätt att hantera även med klumpga handskar. Jag har ännu inte heller provat alla tillbehör som kan knäppas fast på den. En super rygga i sin klass helt enkelt.

Plus: Det mesta

Minus:Inget förutom priset möjligen

Kommentar: Grym rygga. Enligt min åsikt den absolut bästa ryggan i 30lit klassen. Den har bra kvalitét i material och sömmnad. Den sitter mkt bra och stabilt på ryggen.
Den är lätt i förhållande till slitstyrkan på materialet.
Rullöppningen fungerar kanon. Den har många smarta tillbehör. Den är delvis förberedd för vätskesystem.
Den är mkt snygg och ren i designen. Man kan bära runt 12-13 kg i den utan problem. Ryggplattan är bra. Formen är smart och gör att man bär mest vikt långt upp på ryggen.

Plus: bäranordningen

Minus:priset

Kommentar: Det första som slår en när man provar Ratatosken är att man kan ställa in bäranordningen helt perfekt. I alla fall enligt min rygg. Lite justeringar på axelbanden och den sitter som gjuten på ryggen. Den är absolut inte som min gamla Haglöfs Pro som rörde sig i sidled hela tiden. Axelbanden är dessutom mycket mer robusta och rejäla.

En sak som överraskade mig var att den går att lasta så enkelt, man slipper ju hålla på med dragkedjor osv eftersom man bara rullar ihop locket. Det är speciellt bra när man packar den full/överfull, vilket var en del problem med min gamla säck med dragkedjor och remmar som ska dras åt.

Lite synd bara att det inte följer med något bälte, då skulle den förmodligen sitta ännu bättre när man rör på sig. Det är också lite synd att priset är relativt högt, som alltid när det gäller Klättermusen...

Plus: Bärkomfort, kvalitet, rullöppning, löstagbar bärbälte.

Minus:Pris.

Kommentar: Gedigen liten ryggsäck för alla aktiviteter. Sitter som gjuten och tyget är av livstidsklass. Jag använder min året runt i vardags, klättring, vandring osv.