Arcteryx Khamsin 38Lätt ryggsäck perfekt för lätta dagsturer på fjället.


Tillverkare: Arcteryx
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Vikten, slitstyrkan

Minus:Bärsystemet, avsaknad av strategiska förstärkningar

Kommentar: Efter att ha använt Khamsin 38 under flera års tid som en ryggsäck primärt för mina lätta turer på fjället och i skogen har jag alltid uppskattat dess låga vikt. Dess låga vikt och därigenom lätta/tunna material till trots så upplever jag att slitstyrkan är mycket god!

Vintertid har jag använt den som komplement till pulka och också använt den under eventuella toppturer. Där ryms utan större problem det man normalt behöver, typ kök, dunjacka, extra kläder, mat m.m. Den är smidig att arbeta med. Smal passform och bra axelremmar som följer rörelserna bra.
K38 har ett topplock som är rymmligt vilket uppskattas av undertecknad. Lätt att få in lite "smått och gott".
Själva säcken i själv är invändigt enbart ett stort fack utan ficka för vätskepåse eller dylikt. Väldigt spartanskt i dagens ryggsäcksvärld. Allt för att hålla vikten nere. Det finns hyffsade skidfästen/kompressionsremmar längst med sidan som dock inte är förstärkta mot stålkantsslitage. Detsamma gäller ryggsäcksväven som ligger an mot eventuella skidor. Är man ovarsam med vassa stålkanter kan jag tänka mig att sidan kan skäras upp.
Själva bärsystemet består av ett väldigt tunnt (men trots det överaskande väl fungerande) häftbälte. Ryggen bärs upp av en y-format konstruktion i mjuk aluminium. Båda dessa delar skvallrar om att säcken i sig inte är anpassad för vikter på mer än, låt säga, 10 kg. För lättare packningar fungerar systemet relativt bra, även om jag, likväl som några av mina kompisar, tycker att den sitter ganska konstigt i svanken. För tyngre vikter rekomenderas istället en stadigare säck som pallar mer vikt. Även om det är en lättviktare hade jag väntat mig mer komfort i bärsystemet.
Isyxfästen finns givetvis. Väl fungerande sådana. Ett "nät" av elastisk snodd fungerar som stegjärnshållare. Saknar dock förstärkt material under denna snodd för att skydda mot eventuella vassa taggar på stegjärnen.
Men kort och gott en bra ryggsäck som har sina brister.