Valley NordkappVälkänd kajak från England. Deltagit i många expeditioner världen runt. Är i Sverige en relativt dyr kajak som finns i ett flertal olika varianter genom åren.


Tillverkare: Valley
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 4.24.24.24.24.2
(betyg 4.2 baserat på 5 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Fisk-form med mesta volymen i fram gör att man lättare släpper vågor förbi sig vid svåra surflandningar, tillsammans med den höga stäven minskar det också risken med att köra fören i botten när man paddlar iland genom surfen.

Minus:Fisk-formen gör kajaken trögare över ca 7km/h och med den slanka aktern så surfar den lite sämre. Låga fribord gör den inte så lämplig att paddla utan kapell i vågor.

Kommentar: Efter att ha haft den 18 år så kan jag säga hur jag ser på min Nordkapp. Den är vacker, välbyggd och jag tycker den rör sig så gott i vågorna.
Jag väger 78kg och kan på plattvatten ibland vända 180 grader med fart, kantning, ett svep och ett förligt rodertag. När den är fullastad kan man ligga med ryggen i vattnet utan att bli nedtryckt utan eskimå-paddel o utan att svepa med paddeln.
Skäddan räcker nästan alltid för kursbalansering dock inte alltid lättlastat vid sned akterlig vind och skyddat från vågor.
Runda slag gör att kajaken är överaskningsfri och ihop med höga slanka stävar så är den lätt att surfa i sidled på ett stöd i bränningar eller om en våg oväntat bryter i lovart. Däremot krävs ett starkt akterligt rodertag för att surfa diagonalt och man kan lätt hamna på tvärs i alla fall.

Pris: 24000

Plus: Kvalitet. Bestämma färgsättning själv. Keelstrip

Minus:Saknar lite lucka framför sittbrunn

Kommentar: Mycket bra kvalitet. En härlig kajak med mycket historia. Finns i olika modeller, jag har den "vanliga" med key-hole sittbrunn. Bra med packningsutrymmen men också en bra kajak för att rolla med.
Kanske lite lång för mindre personer (5,48 meter) som då ska titta på Anas Acuta som är föregångångaren till Nordkappen.
Vid beställning kan man få de färger man önskar.

Liknande produkter: Skim Braveheart

Kundservice: Utomordentlig!

Pris: 31000

Plus: Allsidigheten och kvalité

Minus:Skädda konstruktionen

Kommentar: Har haft en Norkapp Jubilee sedan 99 och har gjort många lång paddlingar upp till 21dagars färder.. Har paddlat den året runt, några år har jag nästan paddlat varje dag.. Känner mig mogen att ge en recension av min färkamrat. Jag valde en kajak med liten sittbrun och skädda.

Den lilla sittbrunnen passar mig perfekt. Kartorna på däcket ligger nära så att jag kan enkelt se när jag paddlar. Spraydäcket är litet vilket gör att jag sällan, aldrig blir blöt underfärd, inget kallt tyg mot benen. Sen har jag nog turen att sitsen som inte är ställbar passar mig perfekt, kan sitta i över 8 timmar utan att få någon träsmak. (kanske mer tur). Jag har ett gott stöd för fötter och knän, vilket gör att jag känner att jag kan styra kajaken direkt när jag behöver göra några manövrar, något som jag upplevt varit svårare med andra kajaker. Är bara 174cm lång så det kan påverka också kanske.

Skäddan däremot är kajakens svaga länk, den vibrerar i orginalskick när man kör ner den... en vibration som gick genom hela kajaken när man paddlade.. Det fixade jag med att ta en bit av de knäskyddsmaterial som följde med kajken och klippa till små trekanter som jag klistarade fast på var sida i skäddaboxen. Då upphörde det helt. Däremot har min vajer fått sig en liten törn och vill gärna bocka sig när man vill föra ner den från reglaget. Irriterande att man måste göra det med två händer ibland.

Packluckorna är formidabla, bästa varianten jag mött någon gång. De sluter fantasktisk tätt. Lätt att ta av fikaskotts luckan när man är ute o paddlar med en hand även när man är ute på öppet hav. De tar heller ingen onödig plats in i själva packutrymmet så man kan packa ända upp till sargkanten. Den främre kunde varit lite större öppning på, då den begränsar vilka saker som kan packas fram och bak. Packutrymmet är nästan i minsta laget, men jag har ännu inte hamnat i något läge där det inte räckt till, däremot har det varit fullt många gånger.

Kajaken är underbar att styra, leka med. Eskimåsväng fungerar utmärkt. Går stabilt frammåt i alla lägen med skäddan nere, förutom vid snedvind frammifrån i ett visst läge.. då kan man få kompenserings paddla en aning för att få den att behålla kursen. Farten är bra, inte den snabbaste men inte heller trög på något sätt. Den fungerar att surfa med.. inte bäst men fungerar.

Stort plus för alla detaljer, den här kajaken är gjord med största omsorg. Har inga saker som gått sönder.(undantag vajern till skäddan som bockats)

Sist men inte minst så är det vacker, den har havskajak former som får de flesta att njuta när de får se den. Den röda färgen är min favorit.

En kajak som klarar det mesta, en underbar allround kajak som man kan utvecklas i.

Plus: snygg

Minus:trång över höfterna. kort i sittbrunnen

Kommentar: För paddlare av mina mått (187 cm.ö.h) upplevs kajaken väldigt kort i sittbrunnen. Inte ens när fotstöden är längst föröver känns det bekvämt att sitta.

Sedan kändes den för mig väldigt trång över höfterna med blåmärken som en fin present dagen efter...

Plus: Kul och snygg, lättdriven

Minus:Dyr,liten volym på långa turer.Kan vara svårt att få med allt om man har många prylar.

Kommentar: jag har paddlat min Nordkapp i något år nu så att jag börjar känna mej mogen att ge en recension.
Min är modellen med liten sittbrunn och skädda utan utdragen akter. Det jag fastnade för är att den är mycket lättdriven i normal fart och ganska lättsvängd.
Här kommer en plus och minus lista:

- Liten volym ,kan vara svår att packa speciellt vinter tid när packningen blir större.
- trångt för stora fötter,inga normala skor funkar vid stolek 43
- Låg sargkant vid sittbrunn kräver alltid kapell på
- Lite rank tom och vid tung last då allt fribord är borta
- kräver en hel del arbete i sittbrunnen för att man ska sitta bra,ryggband,bolstring för knän är ett måste.
och knätub som är tillbehör bör beställas om gillar lite bättre grepp för knän. Kommer inte på långa vägar upp till North shores kajakers bekväma sittbrunnar.
- Ingen bra kajak i medsjö eller snett bakifrån går lite oroligt med sin extremt smala akter.
- Skädda vajern veckar sej om man kör på något med skäddan nere.(lätt att fixa)
- Långsam i topp fart ,har en klar fart gräns

+ Lättdriven och snabb vid normal fart
+ Responsiv ,man känner kajaken och det man gör påverkar.
+ mycket låg sittbrunns sarg bakom ryggen gör en del manövrar lättare,rollar,stöttningar mm.
+ En kajak som kräver en del teknik av paddlaren
+ Mycket vackra linjer en verkligt snygg kajak
+ lätt att stötta och rolla
+ Jag gillar den

Mvh Bengt Larsson kanotisten.com

Liknande produkter: PH, walley, North Shore

Kundservice: ok

Köpplats: Svima Sport

Logga in

Tips!