Survival Lilly APO-1H Hunting knife"Större" Överlevnadskniv - i samma storleksklass som Fällkniven S1 och liknande.
Ståll: AUS8 prodicerat i Aichi Japan
Finish: Finns i svartoxiderad finish och blank.
Bladlängd: 12 cm
Bladryggens tjocklek: 4,7 mm
Skaftets längd: 12,5 cm
Vikt (Inklusive Kydex-slida: 390 gram


Tillverkare: Survival Lilly
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Riktigt bra handtag, i alla fall för mig som har stora händer. Lagom bladlängd. Gediget arbete.

Minus:Kydexslidan är - ärligt talat - inte den bästa. Den gör sitt jobb, men är inget vidare.

Kommentar: En riktigt bra kniv, som först kändes som en "åh nej - nu har någon mer gjort en sådan där Bear Grylls-grej och låtit någon knivanvändare använda ens namn på gimmick-utrustning", men som jag mer och mer kommit att uppskatta som ett verktyg i riktigt hög internationell klass.

Kniven är ganska tung, vilket gör att den mer lämpar sig för "överlevnadsbruk" än vad den faktiskt kallats för - "hunting knife" (till vilket jag tycker att kniven är för tung, otymplig och med lite för tjockt blad för att använda - framförallt vid arbete med småvilt). Det gör att den är bra att "hugga" med för att t.ex. spänta ved, eller kvista mindre träd, eller till och med fälla tunnare träd med.

Kniven har ett tämligen stort handtag, vilket passar mig utmärkt, som har breda handflator. Ofta har kniven också använts tillsammans med handskar, men det har ändå varit utmärkt lätt att greppa knivhandtaget på sättet det är tänkt utan att det känns "bylsigt" eller ger skav, trots ibland rätt långvarigt idogt användande.

Stålet är hyfsat enkelt att hålla vasst, för att vara i någon form av "rostfritt" stål, men jag har behövt skärpa det med hårdare bryne, som porslinsbryne, snarare än mina lite porösare slipstenar.

Kniven kommer i nuläget endast i slida i Kydex, och det är väl egentligen det enda jag inte riktigt gillar med den, då jag tycker kydex är fult, rent personligen, och hellre skulle sett en slida i läder. Kydexslidan har dessutom ingen förvaringsplats för t.ex. knivslipsten eller eldstål, något jag tycker hade varit bra på en kniv som utger sig för att vara en "survival knife". Det här kommer också bli det första jag ändrar på efter att nu ha använt kniven ett tag - och tillverka en sådan slida själv.

Liknande produkter: Fällkniven S1, Cold Steel SRK

Logga in