Morakniv Garberg Black CarbonFulltångekniv från Morakniv, i härdat och svärtat kolstål. Multi-mount fodral.


Tillverkare: Morakniv
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Bra form på handtaget. Väldigt bra stål i knivbladet. Lätt att skärpa.

Minus:Möjligen priset (om man är van med Moraknivs andra priser), slidan saknar eldstålshållare, "coatingen" av bladet försvårar skärpning. Finns bara i svart.

Kommentar: Jag ska börja med att säga att jag alltid gillat Morakniv. Jag har genom åren, sedan jag fick min första scoutkniv haft en (eller flera) Moraknivar i friluftsverktygsarsenalen. Jag gillar dem. Handtagen passar oftast mina händer (med det enda undantaget av Eldris) och produkterna är väldigt genomtänkta och - prisvärda.

Garberg är emellertid en betydligt dyrare kniv än en genomsnittsmora. Rättmätiga frågor om "vad får jag för pengarna" kan definitivt ställas. Och mina 2 cent om varför just Garberg i svart kolstål berättigar priset är:

Det är en fulltångekniv. Handtaget är symmetriskt vilket underlättar att man håller kniven nästan hur som helst när man täljer osv. Den helt raka skandinaviska slipningen både underlättar underhåll på bryne (till skillnad från en del andra Mora-modeller som har avsmalnande blad mot spetsen och buken på bladet). Slipningen av bladryggen och bladets baksida (som kommer ut som en markerad pommel på baksidan av handtaget) medger lätt användande med eldstål, eller när man ska "skrapa" ved till träull för att tända elden.

Stålet är riktigt, riktigt bra. Det är snabbt underhållet på ett medelhårt bryne (jag själv kör med ett gammaldags oljebryne med kombination 220/1000 grit) och håller eggen exemplariskt. Fjälva svarteloxeringen (eller färgningen?) av bladet förstår jag ska vara till någon form av rostskydd och det är egentligen det enda jag har emot knivbladet - den "korvar av" och sätter igen porerna på min brynsten de första gångerna man bryner kniven. Dessutom gillar jag egentligen inte svarta blad till svarta knivar - då hela kniven blir "jättesvart" och svår att se i dåliga ljusförhållanden.

Jag själv har läderslidan/hölstret till min kniv och trivs väldigt bra med det - men jag skulle vilja ha sett en hållare för tändstål eller brynsten på den - det finns till andra knivar från Morakniv (som kostar en bråkdel av priset).

Kniven är emellertid _väldigt_ bra. Men det är inte din "genomsnittliga morakniv" vad det gäller priset. Det märks att Morakniv lagt ned mycket jobb och tankearbete på att göra en kniv för att konkurera med med t.ex. fällkniven - vilket gör att man får en kniv som _ser ut_ och _känns_ som en klassisk morakniv, men som klarar "tyngre jobb" lika bra, eller bättre än många konkurrenter. Men priset ligger åtskilligt högre än Moraknivs alla andra knivar.

Det här tror jag har gjort att kniven blivit ganska ifrågasatt -" är den verkligen värd priset, det är ju bara en Morakniv?" För mig är den det. Det är en kniv i tusenkronorsklassen - som gör allt som man kan förvänta sig av en tusenkronorskniv - MEN den har alla fördelar man normalt förknippar med just Morakniv.

Pris: 995

Plus: Ergonomi, design, användbarhet, vikt

Minus:Saknar hållare för eldstål - som på Morakniv Bushcraft.

Kommentar: Morakniv har under senare år utvecklat den produktkategori som utgörs av överlevnads- och ute/vandringsknivar. Ett logiskt steg i denna utveckling var att ta fram en fulltångekniv. Garberg i rostfritt stål var första steget. Nästa steg blev nu Garberg i svärtat och härdat kolstål.

Varför att detta en bra kniv? Förutom att den "vanliga" Garberg var en väldigt lyckad kniv, inte för tung och med god ergonomi, så innebär kolstålet att kniven även kan användas som eldstål ihop med en bit flinta. Kolstålet är även enklare att slipa.

Det svärtade bladet gör även kniven lämplig som överlevnadskniv eller som militär utrustning.

Morakniv erbjuder två slags fodral: ett i läder, som närmast är att se som ett hölster, och "multi-mount". Den senare lösningen är något billigare men erbjuder dessutom fler möjligheter. T.ex. kan hållaren för knivfodralet sättas fast i molle-band eller i daisy-chains. Det är även möjligt att skruva fast ett fäste för eldstål i hållaren - tyvärr är det inget som tillhandahålls av Morakniv i dagsläget, utan det får införskaffas på andra ställen eller egentillverkas.

Kniven sitter som gjuten i handen. Den låga vikten (ca. 240 gram) är ett stort plus. Knivfodralet för bältet sitter också på en lämpligt låg höjd, så att kniven kan bäras i bältet även med ryggsäcken på.

Liknande produkter: Fällkniven F1

Kundservice: Morakniv.se är föredömliga i sina kundkontakter.
Fältbutiken har snabb leverans.

Pris: 995

Logga in

Tips!

Aktuellt: Produktnyheter