Mora 2000Bladet tillverkat i Sandvik 12C27M rostfritt stål. Med slida i hårdplast, grepp i plast. Lagom längd (23 cm) 2-färgad. Grön och ljusgrön.


Tillverkare: Mora
 
Betyg: 4.44.44.44.44.4
(betyg 4.4 baserat på 15 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 5 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Mycket genomarbetad design.

Minus:Inte det minsta bladet vilket har sina sidor.

Kommentar: Jag använder denna till urtagning och flåning av vilt. Den håller skärpan mycket bra, enkel att hålla ren och bra grepp även om man är kladdig om händerna.

Plus: Billig, allround, rätt dimentionerad.

Minus:Har inte märkt något än.

Kommentar: Otroligt bra kniv i förhållande till vad man betalar för. I mitt tycke lagom tjockt blad för en allroundkniv. Rätt så lätt att hålla den vass. Skönt grepp.

Plus: Enkel att hålla vass. Bra bladlängd för "lite av varje" utan att vara bäst på något.

Minus:Dålig slida.

Kommentar: Moras "moderna klassiker" Mora 2000. Bl.a. utdelad till försvarsmaktens soldater som tjänstekniv från 90-talet och framåt. Lätt och enkel konstruktion. Något enkel slida - varför ett eget läderslöjdprojekt har påbörjats.

Handtaget är bitvis i ett greppvänligare plastmaterial som fort verkar slitas - på min kniv har det ännu inte gjort att kniven "passar dåligt i slidan" - men jag är glad att kniven hänger kvar - utan säkerhetsstropp. Klart minus att det saknas på den här modellen - då det gör kniven svår för att inte skriva omöjlig att t.ex. hänga "uppochned" på t.ex. ett axelband till ryggsäcken eller i en utrustningsväst.

Pris: 189

Plus: Billig. Bra stål. Stabilt skaft.

Minus:Halvtaskig slida. Efter att kniven använts ett tag så nöts skaftet, det som händer är att kniven kan sitta lite löst. En tejpbit kan hjälpa.

Kommentar: Knivens skaft är tillverkad i plast, likaså slidan med läderstropp för bältet. Stålet som sitter i bladet är svenskt och av märket Sandvik 12C27. Ett mycket bra stål som är uppskattat även utomlands. Hårdheten på stålet är fullt tillräcklig utan att bli mjuk. Det går att få tillbaka skärpan lätt och relativt snabbt. Om man jämför med andra knivar med samma ändamål som t ex S1 och F1 från Fällkniven så står sig Moran bra i konkurrensen.

Liknande produkter: Andra Mora produkter.

Kundservice: Nej.

Pris: 159

Plus: vass, hållbar, priset, lätt slipad

Minus:obefintlig "guard", eggen slits snabbt ner

Kommentar: Är troligen den bästa 100-150:- kniv som tillverkats. För den som inte vill köpa en exklusiv kniv och ändå vill ha kvalitet är denna suverän.

Plus: Stålvalet, bladgeometrin, priset

Minus:Slidan, avsaknaden av hål för fånglina, utseendet

Kommentar: Mora 2000 som tillverkas av "Mora of Sweden" (tidigare KJ Eriksson) måste vara den ultimata kompromissen mellan funktion, kvalité och pris!

Fördelarna
Det största pluset måste vara Morans blad. Det är tillverkat i rostfritt Sandvik 12C27M (modified) stål och är 115 mm långt, 22 mm brett samt 2.5 mm tjockt. De första 55 mm från handtaget räknat följer den traditionella nordiska slipfasen, d v s en modifierad sabelslipning, ungefär 8 mm bred. De sista 60 mm uppvisar en taperad (avsmalnande) främre del med en likaså minskande slipfas, ner till 2 mm.

Det är den här främre delen av bladet om skiljer Moran från dess konkurrenter. Tack vare den är det enkelt att handskas med kniven i samband med passning av vilt, rensning av fisk eller enklare köksarbeten på campingen. Att skära av en bit hårdsalami blir däremot, pga slipfasen inte lika lätt som med en fullt flatslipad kniv. Det samma gäller mjukt bröd. Att filéa fisk är heller inte optimalt med den här typen av slipning. Återigen; en fullt flatslipad, tunn kniv är bättre i sammanhanget.

Nackdelarna
Ett otroligt fult utseende på slidan och handtaget samt avsaknaden av fånglinehålet gör att kniven tyvärr inte kan få full pott i poängligan. Ytterligare en nackdel är att slidan saknar möjlighet till varierande bärsätt; vertikalt, horisontellt eller runt nacken. Den simpla läderloopen gör sitt jobb om man hänger slidan runt en knapp eller låter den dingla i bältet men inte alla föredrar att bära sin kniv på det här viset.

Knivens handtag är dimensionerat för lagom stora händer, d v s inget för oss med stora labbar. Ytterligare en nackdel, enligt min åsikt är parer-/fingerskyddet som i min mening är för snålt tilltaget och för avrundat för att verkligen kunna fungera optimalt.

Mått och vikt:
Längd (hela kniven): 232 mm
Bladlängd: 115 mm
Bladtjocklek: 2.5 mm
Vikt (kniv): 100 g
Vikt med slida: 142 g

~Paul~

Liknande produkter: Andra moramodeller

Köpplats: Jula

Pris: 129

Plus: Nästan allt.

Minus:Kan sitta sämre i slidan när skaftet är mkt nött.

Kommentar: Jag har gått till Kebne, Ritsem genomfört yrkesofficershögskolan med en MORA 2000. Det finns ju tusen och tusen varianter på knivar men i slutändan är den det enda rätta. Jag gör egna knivar och vill ju helst använda dem men moran återvänder jag alltid till. Mest för pengarna. Köp en idag :D

Kommentar: Grymt ful men bra kniv, skönt handtag, lagom bladlängd, tålig och framförallt-BILLIG! Synd att den är så ful, det hade gjort susen med läder slida och trähandtag, men det kan man leva med eftersom det är en så grym kniv. Har till och med öppnat en kokosnöt med den:)

Plus: Pris

Minus:Den plastiga slidan

Kommentar: Efter att ha använt denna kniv i över 1 år så är jag fortfarande lika förvönad över hur en så billig kniv kan vara så bra. Det enda negativa med kniven ska väl vara den plastiga slidan, en slida i skinn hade gjort en bra kniv ännu bättre. Men vad kan man begära av en kniv som bara kostar 99:- på Jula =)

Plus: Snygg till uniform m90, greppvänlig och prisvärd

Minus:Blir snabbt oskarp

Kommentar: Har genomfört 3st överlevnadsutb (Granen) med mora 2000, den har fungerat utmärkt, både rensat fisk, styckat djur/fåglar samt fält mindre träd med den. En kanon kniv till ett pris som är överkomligt.

Plus: vass, håller länge, billig

Minus:trist brukskniv?? inga finesser??

Kommentar: har framförallt använt den som matkniv men vet av erfarenhet att den funkar utmärkt att tälja, spänta, skära med i övrigt oxå.. jag har iofs en variant i rostfrit vilket gör den svår att slipa men den har hållt skärpan väldigt bra..

Plus: Priset, stålet, gummihantaget

Minus:Parerstången är nästintill obefintlig...

Kommentar: Mora 2000 har fungerat perfekt som en kniv för spänting och spåntäljning vid eldarbete, för skivning vid köksarbete och mycket mer. Att priset gör att man inte ligger vaken i sovsäcken och undrar var man lagt den är också en stor fördel.

Plus: Pris, hållbarhet, lättslipad, bra grepp, sitter fast i slidan.

Minus:Känslan i den plastiga slidan.

Kommentar: Kan bara stryka under vad de tidigare recensenterna sagt. Och tillägga; skulle man beräkna kvoten mellan nyttan av kniven och priset (idag 170 kr.) så hamnar den i toppskiktet bland knivar.

Plus: bra skaft! skön att hålla i

Minus:Fodralet är av plast och lite tråkigt!

Kommentar: Bra skaft,skönt att hålla i kunde dock ha haft en lite mer material framför pekfingret ner mot eggen!
Lätta tt slipa och har ett bra bett!

Lite tråkig plast hylsa för kniven! den måste gå att göra lite bättre/roligare! i läder eller så!

Plus: Billig, enkel men trots priset bra

Minus:För min smak lite liten

Kommentar: En bra kniv till rätt pris. Den kostar ca 140:- i en vanlig järnhandel. Den har bra längd, bra grepp och bra skärpa. Kniven är tillverkad i kolstål vilket gör den lätt att slipa rakbladsvass.

Logga in