Fällkniven F1Fällkniven F1


Tillverkare: Fällkniven
 
Betyg: 4.24.24.24.24.2
(betyg 4.2 baserat på 10 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 11 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Hållbar, bra grepp. Bra stål.

Minus:Skramlar i slidan. Otymplig. Svårslipad. Dyr.

Kommentar: Jag har haft kniven 5 år och verkligen gett den chansen. Men nej, den är klumpig, skramlar i plastslidan. Har en knepig egg vilket gör de svårslipad. Ska man tälja något så är den otymplig då bladet är så tjockt. Dock är den toppen att splinta ved och dylikt. Fast vill man göra det finns det bra yxor istället.

Jag lockades att köpa den av alla lovord. Sen tyckte jag det var häftigt med en helsvart kniv. Fast det finns ju andra knivar med liknande attribut som faktiskt såhär i efterhand verkar bättre. Idag önskar jag att jag köpt en sissipuukko istället.

Pris: 1219.5

Plus: Design, användbarhet.

Minus:Priset är högt.

Kommentar: Fällkniven F1 är en trevlig liten kniv. Bortsett från det faktum att den är mycket välgjord och tillverkad i Japan (Seki City) och inte i Sverige, så är den väldigt diskret att bära - ungefär som en vanlig hantverkarkniv från Mora.

På så sätt är den också en bra överlevnadskniv, d.v.s. den duger till allt möjligt. F1 kan spjälka ved, tälja, och skära korv, rensa svamp och (hjälpligt) t.o.m. filéa fisk. Du kan även använda den med ett eldstål och få fyr på en brasa.

Liknande produkter: Mora Garberg

Pris: 1500

Plus: Slida och grepp är utmärkta men sen är det slut med supelativen.

Minus:För kraftigt blad för en bra kniv. Duger för arctic survival.

Kommentar: En kraftig så kallad överlevnadskniv.
Tjockt, kraftigt blad med konvex slipning ger givetvis dåliga slöjdegensaper. Skaftet är utmärkt, men en knivs huvuduppgift är att skära, där hamnar F1an på en låg placering. Mitt exemplar ligger i ett skåp och samlar damm. Där kommer den att förbli då det inte inte saknas bättre knivar.
Lättslipad med diamantbrynen, håller eggen väl.

Liknande produkter: Tilldelad, så priset var rätt.

Kundservice: Lär inte behövas

Plus: Bra handtag som är greppvänligt med handskar samt för lite mindre händer. Lättslipad/stroppad. ROSTFRITT stål !

Minus:plastslidan är inte så mycket att hurra över.

Kommentar: Värd vart endaste öre i mitt tycke. Favoriten än idag om jag gämför med mina andra knivar från Esee, Survivalknifes GSO, Mora och Barkriver.
Robust kniv som har fått tagit mer än nödvändigt mycket stryk. Har en Worksharp som jag har dragit den igenom med 200 bandet och 6000 bandet, 1 gång på 3 års användande. Lätt att få den rakbladsvass med Worksharpen och håller eggen bra. Inte lyckats få några chips än men det kommer väl.

Pris: 1250

Plus: Kraftigt blad, tålig egg.

Minus:Svår att bryna, dyr. Klent handtag.

Kommentar: Kraftig kniv med ett lite typiskt militärt utseende. Lite för klent handtag för mina händer. Lite för dyr, man får inte riktigt vad man betalat för. Dryg att bryna med vanliga brynen. Dock så är den lätt slipad med ett EKA Firesharp upptäckte jag, så ska du ha en sån kniv köp ett sånt bryne.

Jag har haft min i tio år och det är inte förrens nu den kommit till sin rätt, men det beror på att jag hittat rätt bryne äntligen.

Liknande produkter: Eka W11

Plus: Mycket stryktålig kniv

Minus:Att slipa

Kommentar: Perfekta kniven på alla tänkbara uppdrag.

Plus: Helheten, den praktiska användbarheten

Minus:Priset!

Kommentar: Köpte min F1 under min värnplikt och använde den intensivt under de 15 mån. Detta var för 6 år sedan och jag använder den fortfarande mycket. Som allroundkniv är den helt oslagbar, lagom stor, bra grepp, suveränt stål och en läderslida (med lock) som är perfekt.
Då min kniv ofta används i militära sammanhang har den fått ta emot ganska mycket stryk och tålt det väldigt bra. Även använt den vid jakt vilket den duger alldeles utmärkt till (klövvilt).

En livskamrat!!!

Kommentar: Denna kniv finns nu i några olika bladutföranden.
Fiske etc.
Kolla www.fallkniven.se

Kommentar: F1 Är en sk. pilot-survival kniv.
Det alltså tänkt att klara det mesta som kan uppstå i fält och är alltså inte specialiserad för något ändamål.
Den är kompakt nog för att enkelt ha med sig.
Bladet är drop-point format strax under 4". Droppoint medför att man får en uttalad buk på bladet som är bra bl.a vid buköppning och flåarbete. Det ger även ganska mycket stål bakom spetsen vilket gör denna tålig.
Stålet är VG10 som är ett ganska högklassigt "rostfritt" stål från Japan. Utan att gå in på detaljer har stålet rätt propotioner i sammansättningen för att ha en bra kompromiss mellan egg-hållning kontra rostresistens samt styrka-seghet. Enligt min erfarenhet är VG10-stålet speciellt bra på att ta och behålla en egg. Det är enkelt att få det vasst nog att raka bikinilinjen på en mygga. Tidigare hade man en traditionell V-slipad egg på F1 men idag levereras den med en konvex egg a´la Marbles.
Denna slipning gör eggen ännu starkare.
Greppet är av något slags high-tech gummi som är ger ett bra grepp även kallt och vått. Tången är bred och löper genom hela greppet och sticker ut längst bak och kan fungera som en fält-hammare. Man kan även driva in kniven i ved eller t.o.m fälla mindre träd genom att upprepade gånger driva in kniven i trädet runt om stammen. Så stark är den här lilla "rackarkniven".
Sammanfattningsvis är detta en av de allra mest prisvärda knivarna runt 4" klassen. Den är bra på det mesta utan att vara lysande på något. Jag rekommenderar den till alla uteluffare som söker en kniv som kan allt....

Mvh Martin

Plus: Den fungerar till allt förutom vedhuggning

Minus:att slipa den.

Kommentar: Får jag lite kommentarer på detta ypperliga lilla verktyg, som förgyllt min vardag i fält.