Vandra FjäderlättFörsta Handboken på svenska i att kunna njuta mer av färden


Tillverkare: Jörgen Johansson
 
Betygsätt gärna: 3.83.83.83.83.8
(betyg 3.8 baserat på 5 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Utmanar utrustningstraditioner och motiverar många gånger på ett bra sätt varför man ska tänka om.

Minus:Miljöperspektiv - "slit och släng"-resonemang. Inte en bok jag rekommenderar till den som nyligen köpt dyr och fin "expeditionsutrustning" till sommarens fjällvandring... ;-)

Kommentar: För mig är boken främst en inspiration för hur man på olika sätt kan banta packningen och en förmedlar ett tankesätt som gör att jag kommer på egna lösningar. Ibland får jag faktiskt riktiga aha-upplevelser när Jörgen Johansson (även om han i sin tur många gånger, som han skriver, fått uppslagen av främst amerikanska lättpackare) vänder upp och ned på världsuppfattningen - ibland är det självklara inte självklart bara för att man inte tänkt själv utan följer de normer som råder i friluftsvärlden.

Även om man inte är en tvättäkta "lättpackare" tror jag att många kan få ideér som skalar av en del vikt utan att man förlorar funktion. Många tips kommer jag personligen aldrig att använda mig av, t ex fjällvandra med paraply eller sova med alla kläder på.

En sak jag tänkte på flera gånger är att det inte finns mycket till miljöperspektiv gällande utrustningsmetoderna. Läsaren uppmuntras bekymmerslöst att köpa t ex ett nytt liggunderlag varje säsong - stick i stäv mot att försöka skapa ett uthålligt resursnyttjande av vår planet.

Köpplats: http://www.adlibris.se

Pris: 189

Plus: Bra kapittel om kläder

Minus:Tunnt innehåll. Få alternativ på presenterade lösningar. Inga ritningar. Ont om internetlänkar.

Kommentar: Jag har intresserat mig för att packa lätt sen -95 då jag gjorde några tält- och köklösa turer. En lista med vikt på diverse utrustning har hängt med och kompletterats sen jag påbörjade den -96, då på min häftiga 386:a. I förhoppning att hitta nya tipps och läsa om det senaste inom lätt packning bestälde jag denna ganska tjocka bok och började läsa.

Besvikelse! Jag hade förväntat mig sida upp och ner med lösningar förvärvade under många många års friluftsliv, i stil med Chris Townsend eller Lars Monsen. Istället får man en babblig och mångordig text med ganska lite innehåll. De flesta lösningar presenteras utan alternativ och för och nackdelar. T.ex får man se väldigt många bilder som förefaller vara från samma tur, med samma hemgjorda ljusblå ryggsäck, men ingen ritning på ryggsäcken. Tunnt. Jag får en känsla av att boken skrivits från pärm till pärm.

Det finns även intervjuer med diverse "friluftskändisar" som Claes Grundsten. Ingen av dessa verkar dock vara lättpackare, utan gör som folk gör mest, lätt tält, lätt sovsäck, ingen frottéhandduk, regnställ istället för Klättermusenjacka. Kort sagt, vanliga grejor fast i den lättare änden av skalan.

Vissa delar av boken är riktigt bra, även om dom är ganska basala. Har man just börjat fundera på varför man får ont i knäna av en 35 kg ryggsäck och vad man ska göra åt saken kan detta kanske vara en bra bok. Men den skulle kunna vara hälften så tjock.

Kanske kommer en ny upplaga med mer matnyttigher? Jörgen verkar vara mycket intresserad och frammåt och har ofta bra ideér om hur man ska packa lätt, så jag kan mycket väl tänka mig att en matigare uppföljare kommer. Till dess får denna boken stå i hyllan.

Plus: En bok som verkligen förmår inspirera

Kommentar: Med risk för att låta frireligiös måste jag tillstå att få böcker har inspirerat mig som "Vandra Fjäderlätt". Jörgen Johansson och hans medförfattare lyckas förmedla sin entusiasm över lättpackningens fördelar, genom exempel och handfasta tips. Som läsare väljer man givetvis vilka delar man vill ta till sig. Den höga poängen ger jag för att boken känns ärlig och medryckande.

Plus: Allt samlat mellan två pärmar

Minus:Skåpmat för utsidannördar

Kommentar: Som sagt, Jörgen är välkänd här på Utsidan, vilket gör att vi som hänger här ofta inte är dom som egentligen behöver den här boken. Men låt oss hoppas att den når ut till alla dom som inte följer med i alla frågor och trådar här, för boken är bra! Lättläst och välkomponerad. Tips och råd spaltas upp på pedagogiskt sätt och även med lite glimten i ögat.

Gästerna, till exempel Sten Brander, Elin Engström m fl känns dock som lite utfyllnad tycker jag. Där fick iaf jag inget nytt kändes det som. Vad som är bra med en bok, även för oss som nördar oss på utsidan, är såklart att den är lätt att gå tillbaka och bläddra i jämfört med nätet. Skönare att ta med och läsa i sängen eller på toa också för den delen :)

Plus: Trots nätt format, mycket heltäckande

Minus:-----

Kommentar: Titeln säger vad det handlar om, att minska bördan och öka njutningen.
Jörgen är välkänd här på Utsidan, skrivs det om Tarp eller lättvikt nog dyker Jörgen upp med inlägg och motiv, han brinner för sitt ämne.
Medförfattaren Cenneth Sparby har väl inte synts till så mycket men hans tidigare artiklar har dröjt sig kvar i minnet och det på ett positivt sätt.
Tillsammans har de skrivit en sjusärdeles läsvärd bok som bör läsas av alla som ännu tror att det är bara genom slit och släp som fjällvandringar kan genomföras med packvikter på en 1/3 av bärarens vikt. Givetvis har de grovt fel och Jörgen/Cenneth beskriver noga och med viss egeninsyn hur de själva förändrats över tiden.
Kloka ord av Claes Grundsten, Sten Brander, Elin Engström mfl bidrar till att sprida att gospelen har sin riktighet även i verkligheten.
Boken innehåller tydliga bilder, listor och nättips samt en och annan släng till sport/friluftsindustrin, vilken de väl förtjänar.
Rekommenderas gärna!

 

Logga in

Tips!