Akutsjukvård på skadeplats

» Ladda upp produktbild

En grundläggande textbok i ämnet akutsjukvård, avsedd för alla kategorier sjukvårdspersonal.


Tillverkare: Curt Malmsten
 
Betygsätt gärna: 33333
(betyg 3 baserat på 1 recension)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: En seriös fortsättning av första hjälpen och L-ABC.

Minus:Saknar den pedagogiska logiken och enkelheten i ABCDE.

Kommentar: Vad gör Du om olyckan är framme?

"Akutsjukvård på skadeplats" är en bok som täcker hela spektrat av första hjälpen. Boken är visserligen avsedd för dem som arbetar "på riktigt" med olyckor, men innehållet spänner från vad amatören kan göra, över brandmannens insatser och vidare till ambulanspersonalens och läkarens åtgärder.

Boken inleds med ett kapitel om organisation och ledning. Därefter följer ett avsnitt om direkt livräddande åtgärder enligt L-ABC, och så vidtar ett antal separata avsnitt som fokuserar på de olika kropssdelarna för sig. Boken avslutas med ett kapitel om psykiska reaktioner och så ett särskilt avsnitt om ett urval akuta sjukdomar eller tillstånd.

Boken är enkelt skriven, även om det kanske kan vara knepigt att förstå vissa medicinska ord och begrepp. Bildmaterialet är av skiftande stil och kvalitet.

För den som är intresserad av första hjälpen, t ex som friluftsledare, lärare eller instruktör kan boken utgöra en vettig referens. Boken är ett bra komplement till Röda Korsets olika häften.

Det största felet med boken är att den inte följer systemet Advanced Trauma Life Support (ATLS) och dess varianter. ATLS kan beskrivas som en utveckling av ABC, där ett antal logiska och mycket tydligt definierade åtgärder följer var och av bokstäverna ABCDE.

 

Logga in