A Boat in our Baggage

» Ladda upp produktbild

Dokumentär om ett par som bestämmer sig för att ta ett år ledigt och resa runt jorden och paddla kajak.


Tillverkare: Maria Coffey
 
Betygsätt gärna: 55555
(betyg 5 baserat på 1 recension)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lättsamt språk, hälsosam humor och insiktsfullhet.

Kommentar: Maria är journalist och Dag på sluttampen av sina veterinärstudier. Paret bor på en liten ö nära Vancouver Island och det är deras behov av billig transport till och från sitt hem som gör att dom börjar paddla kajak.
Dag jobbar extra i en glasfiberverkstad och kommer på idén att bygga två kajaker åt sig och Maria. Till en början använder dom kajakerna mest för att ta sig till affärer och annat, men paddlandet blir mer och mer ett sätt att komma ut och uppleva natur.
I bröllopsgåva får dom en rundlig check av sina föräldrar. "Köp något som gör er lyckliga".
Dag och Maria köper en hopfällbar tvåmanskajak och börjar göra längre resor.
Dom har varit nere i Mexico och paddlat på Sea of Cortez när Dag under den halsbrytande taxifärden mot flygplatsen får idén att dom ska ta ett år ledigt, resa runt jorden och paddla kajak.
Dom väljer ut fem platser; Solomonöarna öster om Nya Guinea, floden Ganges i Indien, Malawisjön i sydöstra Afrika, floderna Inn och Donau från Insbruck till Budapest och slutligen en sväng i Alaska.
I slutet av resan blir tiden knapp. Dag har dessutom fått malaria och gulsot och Maria drabbats av tre tropiska tarmparasiter av vilka två var okända för hennes engelske läkare. Paret bestämmer sig då för att byta ut Alaska mot en snabbtur runt Beara Peninsula i sydvästra Irland.
Boken är helt enkelt underbar!
Maria har ett lättsamt språk och en hälsosam portion humor och insiktsfullhet.
Upplevelserna under resan är så otroligt kontrasterande med alla dessa totalt olika kulturer och Maria plockar särarterna med stor träffsäkerhet. Hon beskriver en blandning av skepsis/frustration och accepterande/inlämande som jag med en lättnadens suck känner igen från mina egna fåtalet besök i främmande kulturer.
Jag finner det också mycket roande med hennes beskrivningar av hur olika hon och Dag - kvinnan och mannen - ser på saker och ting och på hur olika sätt dom finner sig tillrätta i olika miljöer; Slutmeningarna i boken berättar om hur Maria upplever sista timman av paddling mot hemmet. Med deras hus i sikte känner hon en glädje över att vara hemma, men också en stor glädje över vilket fantastiskt år dom haft tillsammans. Hon pratar om detta och vänder sig om mot Dag för att finna hans blick och tankar långt borta. "Jag fick just en idé om var vi ska paddla nästa gång", säjer han.
Jag hade stora problem att få tag i boken. "Slut från förlaget" fick jag veta. Men den finns i pocket hos åtminstone Amazon U.K. Du kan även prova på dom andra internetbokhandlarna.

 

Logga in