148 Dagar i HavskajakBoken handlar om Jim Danielssons kajakfärd från norsk-ryska gränsen i Barents hav tillbaka till Solna.


Tillverkare: Jim Danielsson
 
Betygsätt gärna: 55555
(betyg 5 baserat på 4 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: en hela tiden intressant historia utan att bli seg

Kommentar: Lånade boken på bibblan en snöande lördag, trodde att den skulle kännas lite seg med tanke på det delvis smala ämnet, men jag hade rilktigt fel, mycket bra o intressant skriven, är så att man drömmer sig bort även som en glad paddelamatör, känns oerhört inspererande även för mindre upptåg. söndag boken var slut ett gott betyg

Plus: Bra beskrivning av svårigheter och vad man bör tänka på i kalla vatten

Kommentar: Mycket bra bok som som väl beskriver kajakpaddlarens vardag vid äventyrliga paddlingar. Läs den!

Plus: Medryckande

Minus:Finns inget

Kommentar: En otroligt härlig skildring av rysare till paddeltur. Det var några år sedan jag läsde den, men för alla som någon gång suttit i kajak, funderat över att sitta i en kajak eller sitter i kajak kan jag verkligen rekommendera denna bok. En verklig inspirationskälla för alla, även för söndagspaddlaren som aldrig skulle drömma om ge sig ut i ruskväder. LÄS DEN!

Plus: Det svenska språket och den underbara humor Jim visar prov på.

Kommentar: Denna bok är en klassiker bland skandinaviska kajakfärdspaddlare och en av de ytterst få kajakfärdsberättelser som finns på svenska. Boken handlar till det yttre om Jim Danielsson´s kajakfärd från norsk-ryska gränsen i Barents hav, längs hela norska kusten, längs svenska västkusten, runt Sjælland, upp längs svenska östkusten till Stockholm, över Ålands hav, längs finska sydkusten in till finsk-ryska gränsen och sedan tillbaka hem till Solna.
"Ända sedan mitt första paddeltag i egen farkost har jag med olika färger för varje år markerat alla mina färder, vilket gör att vissa sjökort och kartblad verkligen ser annorlunda och intressanta ut."
Färden som var en dröm som blev en färd. En färd att drömma om! "Tunnelbanetåget på linje 11 rusar mot Solna..Jag ser diskret på mina medpassagerare. Ingen av dem kan rimligtvis ana att jag, med min oansenliga kroppshydda, jag, som står där med glasögon, kostym, vit skjorta, matchande näsduk, slips, strumpor och skor, om tre dagar ensam ska färdas i en havskajak i det arktiska Norra ishavets kalla vatten bland tidvattenströmmar, kulingar, korssjöar, fallvindar och snöbyar."En berättelse som får mig att snudda vid det mest skräckfyllda; ensam och övergiven i en vild och obärmahärtig värld som kan krossa mig vilket ögonblick som helst. En berättelse som också får mig att le igenkännande över de små tingen, såsom dramatik i en grästuva, "Tankar under högtryck" och andra små filosofiska betraktelser.
Jim har en underbar humor, som han med förtjusning släpper loss ibland; "Nederbörden kan faktiskt ge skönhetsupplevelser om blott förmågan finns att se det vackra i ett hällande regn." Och barnasinnet har han kvar även efter en hel dags paddling i rykande kuling; "Jag kryper makligt ner i sovsäcken och säger det igen - Tomtind på Tomma. Jag smakar ånyo på orden, de får mig att lyckligt småskratta."
Kortvariga möten med människorna i nordnorge blir ändå starka och nära p.g.a. omständigheterna och det är med stor kärlek och respekt Jim berättar om dessa människor och deras livsvillkor.
Boken skulle, förutom att glädja kajakister och andra som tycker om färdberättelser, även passa utmärkt i skolundervisning. Jim behandlar det svenska språket som få! Dessutom får man sig på samma gång en liten undervisning i geografi, historia och etik.
Ja, en väldigt vacker bok om en man som i hav och i tankar färdas under enkla former, den sortens färd man kan drömma om och som vem som helst kan genomföra, om än ej alla gånger i samma trakter.
Det enda jag har att invända, är valet av omslag på andra upplagan. Jag har därför här avbildat omslaget från första upplagan, det som är så vackert!
P.S. Läs mer om och av Jim Danielsson på Utsidan/Paddling