TBS Boar & Nordic Dangler SheathÖverlevnadskniv (full tånge) med blad i 5 mm rostfritt stål (N965) eller 4 mm kolstål (K720) och handtag i masurbjörk eller annat träslag. Knivfodral i läder med dangler-fäste och med tillhörande hållare med eldstål och bryne - eller annat alternativt fodral.


Tillverkare: TBS knives
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Hantverk och design, den skandinaviska slipningen. Skön att hålla i och enkel att använda.

Minus:Mindre genomtänkt dangler-fäste.

Kommentar: TBS knives saluförs av företaget "The Bushcraft Store" i England. Tillverkningen av knivarna sker enligt uppgift i Spanien, på ett hantverksmässigt sätt.

Knivmodellen "Boar" kännetecknas av ett 12 cm långt knivblad och ett handtag som är ca. 11,5 cm. Knivbladet är hela 5 mm i tjocklek för modellen i rostfritt stål. Det rostfria stålet är av typen High Grade Bohler N695 Stainless steel (se http://www.bohler-edelstahl.com/en/N695.php). Det finns givetvis bättre ståltyper, men något alternativ annat än kolstål erbjuder inte tillverkaren.

Information om stål från tillverkarens hemsida:
K720 Carbon Tool Steel - Carbon 0.90%, Manganese 2.00%, Chromium 0.35%, Silicon 0.25%, Vanadium 0.10%. (HRC 58)
N695 Stainless Steel - Carbon 1.05%, Molybdenum 0.50%, Chromium 17.00%, Silicon 0.40%, Manganese 0.40%. (HRC 58)

Slipningen av knivbladet är klassiskt skandinavisk utan tillstymmelse till brynegg (som på t.ex. EKA W12).

Jag har använt kniven i fält och finner att den är utmärkt som överlevnadskniv av traditionellt snitt. Tjockleken gör att "batongning" går enkelt och slipningen att den även kan tälja och skära. Eldstålet är utmärkt och ger gnistor med hjälp av tillhörande verktyg som även fungerar som en kort linjal med olika gradskalor samt som flasköppnare.

Knivfodralet är rejält och fungerar mycket bra. Det håller fast kniven och det är även möjligt att dra ett snöre (t. ex. paracord) genom hålen nederst och därmed få en "komplett" dangler-funktion som följer benrörelsen.

Min enda invändning gäller dock just danglern. Danglern fäster i bältet med hjälp av tryckknappar. Visserligen är dessa rejäla, men jag finner att exempelvis Casström nr 3 är en mycket bättre dangler-konstruktion. Se http://www.casstrom.se/knivar/casstrom-no3-dangler.html

Liknande produkter: Casström nr 10.

Kundservice: Mycket bra kommunikation. Livstids garanti på tillverkningsfel.

Pris: 1500

 

Logga in