Terra Nova Laser Competition

Terra Nova Laser Competition

DescriptionSuperseding the Laserlite of last year, the Laser Competition breaks our own record for the lightest two-skin tent. Confirmed by Guinness World Records.

With a minimum weight of just 860g the Laser Competition is sure to be a favourite for Adventure Races, Mountain Marathons and Ultra Light Backpacking. New 8.55mm DAC Featherlite poles save approximately 10% on last years poles and when used with the complementary waterproof hood the tent is guaranteed waterproof.

Exceptional comfort for 1 person yet there is space for 2 (if you're good friends). The Laser Competition pitches flysheet first and the inner can be left connected, so it is exceptional quick to erect. The transverse porch creates more usable space than a longitudinal porch and provides excellent shelter from the wind as well as a large entrance.


Tillverkare: Terra Nova Equipment Ltd
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 4.64.64.64.64.6
(betyg 4.6 baserat på 5 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 4 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt vikt. Öppningen placerad på vänster sida och nertill så att det är bekvämta att laga mat i absiden. Sovsäcken är inte i vägen. Matlagningsgrejor kan vara kvar när man skall ut/inn och man behöver inte göra krumbukter för att komma ut/in. Bra ventilation..åtgärdat på nya modeller.

Minus:Inga egentligen. Lättviktsdesignen gör naturligtvis att man inte kan räkna med samma slittålighet som ett tyngre tält men räcker för mig som använder det några veckor om året. För att vara säker behöver man täta sömmarna vid centerstången. Det är väldigt enkelt men kan förstås upplevas som en nackdel. Man får med en tygremsa som skall spännas över centerstången för att täta men den väger och krånglar till. Jag har använt tältet i regn utan tätning utan några problem.

Kommentar: Jag har även ett hilleberg akto som jag aldrig använder eftersom jag har detta. Har använt competition i stark vind utan problem. Köpte även att hilleberg enan som jag lämnade tillbaka. Tillskärningen var dålig och yttertältet låg emot innertältet även utan vind. Detta kan man även se på reviews om det är minsta sidvind. Enan har också en i mitt tycke konstig design där man har öppningen på motsatt sida som dragkjedjan på sovsäcken (normalt vänster sida) Terra novas tält är perfekt skurna och har öppningen bra placerad: Vänster sida och den nedre delen om om mittstången. Familjen har Laser competition 1 (enmanna tält) Laser competition2 (Samma yttertält men annat innertälts om "rymmer två", samt Laser photon. Competition 2 är mer att se som ett rymligt en manna tält än ett två manna (kanske 1+hund). Det funkade för mig och min fru en vecka med då hade vi bra väder. Photon är ett mycket bra tält om man inte är för storväxt. Trots sin låga vikt är det vindtåligt tack vara låg profil.

Liknande produkter: hilleberg enan

Kommentar: Efter 112 nätter i Alperna, Pyreneerna, svenska och norska fjällen och på Östgötaleden under fyra somrar känner jag mig mogen att återge mina erfarenheter.
Eftersom jag under den tiden aldrig gått tillbaka till mitt Akto (som hängt med i 340 nätter) får jag anse mig nöjd.

Vikten och skrymmet är väsentliga faktorer. Den låga profilen torde hjälpa till att göra tältet vindstabilt, även om jag inte varit med om rejäla stormar. En detalj som jag verkligen uppskattar är att man kan fälla ned hela innertältväggen, vilket är speciellt värdefullt under matlagningen - ja, absiden räcker till för detta.

Om jag uppehåller mig vid några av problemen är det mest för att inspirera andra, händigare, personer till lösningar.

1) Kopplingarna mellan inner-och yttertält lossnar emellanåt. Det gäller speciellt den näst nedersta, vilket är lätt åtgjort med tältet rest. Värre när den lägsta, vid golvet lossnar. Det har hänt två gånger. Ena gången var jag tvungen att ta ned tältet igen och försöka koppla rätt, vilket inte var så lätt. Innan tältet står är det en enda härva. Pinnarna träs i par av snoddar, en från innertält, en från yttertält, och det har någon gång hänt att jag kopplat ihop motsatta ändar under uppsättningen.

2) Tältdörren stängs nedtill med ett svart gaffelspänne. Svart är den sämsta färg som finns, och helt lätt är det inte att sikta rätt med gräs omkring. I början, innan jag blev bättre på det, lyckades jag rentav knäcka en av uddarna i gaffeln. Än så länge har det dock fungerat.

För ett tag sen råkade jag falla mot tältet varvid ett av segmenten i tältstången böjdes. Det har gett upphov till oönskade spänningar som kan vara anledningen till att blixtlåset i tältdörren ibland spricker när jag drar ned det (men bara inifrån tältet!). Jag har nyss beställt en ny stång, hittade faktiskt inga enstaka segment på Terra Novas hemsida.

Egentlig ventitlation saknas - jag tror detta är åtgjort i senare modeller. Jag brukar lämna en öppning upptill i blixtlåset i innervägggen, vilket nog motverkar kondensproblem, men inte kondens.

De titankrokar som följde med och som skulle föreställa tältpinnar var parodi. De tenderade att vrida sig så att fästöglorna lossnade. Jag har bytt mot Hilebergs V-pinnar - jag vet inga bättre.

Plus: Enkelt att sätta upp, stabilt, bra utrymmen, rymlig absid, liten packvolym, mycket lätt

Minus:Tunnt golv

Kommentar: Detta är ett riktigt High Tech tält. Tyget är av tunnaste material, och det riktigt flyger och far vid minsta vindpust. Angiven bruttovikt (nedpackat komplett) 940 gram. Mitt tält väger 974 gram. Data om mm vattenpelare känner jag inte till. Men av kondens som uppstod efter första natten, så är det vattentätt :) Innanför duken hängde droppar, medan utsidan var torr. De 12 tältpinnarna är riktigt smäckra och tillverkade i titan med en vikt om ca 2 gram per styck. Man klarar att sätta upp tältet med 6 pinnar, men för att spänna ut duken riktigt ordentligt behövde jag tio pinnar. Med alla linor monterade blir tältet riktigt stabilt. Det lär inte blåsa bort i första taget.

Hur var det att sova i då? Ja, jag tycker att det funkade fint. Golvet är mycket tunt så man är ju lite rädd att rispa det. Om man tar av sig skorna är det ingen fara. Dessutom är det klokt att avlägsna vassa kvistar och annat från ytan där man ska resa sitt tält. Efter en natt hade jag mängder med kondens både i innertältet, och i yttertältet. Inte bra. Om det inte regnar så rekommenderar tillverkaren att lämna en liten öppning med blixtlåsen i ytter- och innertältet. Då kan vattenånga ta sig ut. Jag fick ställa upp tältet och låta kondens torka bort innan jag packade ihop det. Det var riktigt fuktigt fast det torkade upp på någon timma.

Utrymmesmässigt har man gott om plats. Om man har en nära vän sägs det att det ryms två, men jag vet inte det. Jag skulle inte välja dela detta tält en hel natt. Vilken skräck! Ryggsäcken behöver man inte ha i innertältet, utan det lägger man i absiden. Så här långt är jag mycket nöjd med tältet.

Liknande produkter: Hilleberg Akto

Köpplats: sportsdirect.com

Pris: 2835

Plus: Lätt, bra komfort, vädertåligt

Minus:Lite svårt att sätta upp, tältpinnarna

Kommentar: På det hela taget är jag nöjd med tältet. Vikten är mycket bra, mitt väger 1030g och det klarar vind och regn på ett bra sätt. Tycker inte kondensen är något att orda om heller, klart godkänt. Det känns ganska rymligt också, inga problem för mig att få plats (är 190 cm).

Det jag inte gillar med tältet är att det är trixigt att slå upp det på ett bra sätt, dvs få tältduken spänd. Har övat en hel del nu men får det inte riktigt spänt.
Tältpinnarna som kom med är lätta och små - jag skulle inte gå på fjälltur med endast dessa dock.

Liknande produkter: Akto

Plus: Lätt, Stort innre, litet yttre

Minus:Tältpinnarnan i kolfiber

Kommentar: Detta måste vara det största lilla tält som tillverkats!
Jag är 187 cm och har gott om plats över på både längd och bredd.
Lösningen med kolfiber pinnar må spara i vikt men är av en usel kvallité
Otroligt lätt att sätta upp kräver endast 2 st tältpinnar men sätter man ner 6 st ger det en bra spänning på duken med alla pinnarna står det även i stark vind (provat 15 m/s).
Absiden är tillräcklig för matlagning, ryggsäck o kängor.
Kondensproblem vid dålig spänning och hällregn en hel natt, annars ingen kondens.
Går att sitta upp och laga mat i absiden.
Det står att det ska väga 860 g men det är nog utan pinnar, påsar mm. mitt väger 1014g med allt.

Liknande produkter: Vela I Extreme från Exped
Hillleberg Akto

Kundservice: Mycket god service, snabb leverans ca 10 dagar trots strul med teckning på mitt konto

Köpplats: Penrith Survival Equipment

Pris: 2870

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus