Mountain Cattle Leightweight Lavvu Hottent 2-3

Mountain Cattle Leightweight Lavvu Hottent 2-3

Litet lågpris-lavvutält för 2-3 personer. Marknadsförs i Sverige idag endast av Röda Stjärnan.

Vikt (inklusive spik och käpp) på 1,45 kg.
Diameter ca 320 cm.
Höjd ca 160 cm.
Material: 210T Ripstop Polyester, tejpade sömmar.
Vattenpelare ca 2500 mm.


Tillverkare: Mountain Cattle
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Prisvärt, man får med allt man behöver, lätt(?), ljust, rymligt, bra att stove jack ingår.

Minus:Packpåsen är under all kritik. Möjligen kan man kritisera materialvalen.

Kommentar: Har i några år använt en större lavvu från ett mer välkänt märke, men märkt att jag sällan använder den när jag är själv, eller man bara är två som är ute på äventyr - så tittade runt på marknaden och hittade den här lilla pärlan.

Den marknadsförs som "lättviktslavvu" - och väger in med duk, stång, spik, linor och alla påsar på precis under 1,5 kg. Om det är lättvikt har jag svårt att riktigt bedöma - men det är i alla fall en vikt jag är nöjd med för ett tält i den här storleken.

När man köper tältet (som - vad jag vet - just nu bara saluförs i Svensk butik av Röda Stjärnan) ingår också ett "stove jack" av enkel typ, i silikonarmerad glasfiberväv.

Jag har sovit i tältet ute vid 8 olika tillfällen, med såpass skiftande väder som snöfall, stark blåst, klart men kallt, ymnigt regnande, hagelstorm och vackert väder. Den har klarat sig oerhört bra i alla väder. Såpass bra att jag börjat ta med det som "regnskydd att laga mat under" på vandringar, i stället för min tarp som jag annars använt.

Tältet går - som de flesta Lavvus - blixsnabbt att få upp och alla grejer man behöver kommer med i paketet.

(Som kamin i det här tältet har jag använt Winnerwells titankamin, som jag också recenserat här på Utsidan - mina erfarenheter av att använda kamin i tältet är alltså endast byggda på erfarenheter av winnerwells fast fold titanium stove).

Tältet har sitt stove jack placerat en god bit under toppen på tältet, vilket gör det enkelt med placeringen av kaminen, så att den inte kommer för nära tältduken på insidan och samtidigt att kaminen inte tar för stor plats. Däremot är stove jacket ganska litet och dessutom kortare i sidled än vad det är långt på höjden, varför man gör bäst att förankra kaminröret ordentligt - någonstans i toppen på röret och utanför tältet - med stormlinor om det blåser ordentligt. Röret riskerar annars att bli ett vindfång och börja vika sig/röra sig runt i stove jacket och komma år duken.

Duken är förresten en vad man idag kanske skulle kalla "enklare" duk - i impregnerad polyester.

Nåväl. Grejerna som kommer med i påsen (tältspik, mittstång, stove jack) håller god kvalitet och har hållit för samma grad av omild behandling som jag ger/gett även betydligt dyrare tält. Det fungerar utmärkt.

De enda minusen med det här tältet - och det har jag modifierat själv, sedan inköpet, för att motverka är: A) Packpåsen är för liten för att praktiskt kunna användas när tältet är vått. Man får helt enkelt inte ned det i packpåsen om det kommer för mycket luft/vatten i tältet när man ska knöla ned det/rulla ned det. Därför har jag införskaffat en annan påse - men som har lite annan formfaktor. B) öglorna att förankra tältet med - där tältspiken ska i - är både lite små och helt statiska - och i ett material som lätt skär igenom bandet de sitter fastsydda med. Jag använde dem ett kort tag - men bytte ut dem efter en tid till öglor i "bungy-cord". Det gjorde att det blev lite mer "giv" när man skulle resa mitpinnen i tältet och det blev lättare att sätta upp tältet fort - och man behöver inte på samma sätt gå runt tältet flera varv och efterspänna eftersom.

Tältet kostar 1499:- och för de pengarna får man ett mycket kompetent tält! Tältet är möjligen inte det bästa som finns på marknaden, vare sig vad det gäller vikt, materialval eller prestanda - men det är "gott och väl gott nog" för allt det jag använder det till - tältning framförallt i skogsterräng och lågland - i framförallt sörmland - på vandring, året om. Höst, vinter och vår har jag med kamin. Jag har också inköpt ett "innertält" som tar upp halva tältet (alltså - realistiskt en sovplats) att använda ifall jag behöver myggnät och/eller få upp en isolerande duk till mot utomhuset. Det har jag emellertid inte haft tillfälle att prova än.

Det här är ett tält för folk som antingen A) vill börja tälta med lavvu, för att ha möjligheten att t.ex. tälta med kamin - men som inte vill betala för mycket pengar innan man vet att man gillar det. Eller B) för folk som vill ha en billig lavvu för 2 personer, eller att tälta själva i - och som tycker att "man klarar sig" med ett tält utan extrema prestanda.

Liknande produkter: OneTigris olika tält, Urberg Tipi, TF UL Tribetipi, Robens Green cone

Kundservice: Fantastisk kundtjänst. Jag har fått både tips, råd och stöd av dem, och därigenom både kunnat sätta ihop ett litet "reparationskit" till tältet, och fått tag på en bättre packpåse.

Pris: 1499

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.