Hilleberg StaikaHilleberg Staika


Tillverkare: Hillebergs
 
Betyg: 4.144.144.144.144.14
(betyg 4.14 baserat på 14 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Hög kvalitétskänsla, mycket lätt och snabbt att sätta upp, väldigt bra spänning i duken utan efterjustering, många möjligheter att reglera ventilation på båda sidor, två absider "längsledes" gör det väldigt lätt och bekvämt att laga mat/gå ut på natten utan att störa, lätt att pitcha i hårdare väder, mycket snabbt att fixa efterspänning

Minus:Dyrt, åt det tyngre hållet, man får tänka sig för hur man öppnar tältet vid nederbörd (nedifrån)

Kommentar: Jag letade efter ett tält som kunde slås upp mycket fort, på hög höjd (fick inte väga alltför mycket) och i mycket hårt väder. Staika uppfyller de här kraven mycket väl och jag är jättenöjd med tältet. Det innebär inte att det inte kan finnas nackdelar med tältet för annan användning (exvis har jag inte testat hur tältet beter sig i hällregn). Mycket har redan beskrivits av andra på denna sida och för att helt kort kommentera en del av detta:
a) tältet låter mycket - jag upplever inte att tältet är särskilt "högljutt" med reservationen att jag hittills bara upplevt ca 20 m/s
b) det läcker in i innertältet när man öppnar yttertältet - det är enligt mig inget större problem eftersom man kan börja öppna tältet nedifrån (alltså en bit ut från innertältet)
c) absiderna är små - ja de är inte jättestora men man får i alla händelser plats med 80 liters rygga, storskor, spade, upppackat kök etc och att man har varsin absid är kalas

Sammanfattningsvis har Staika levt upp till höga förväntningar (och det vore ju märkligt annars till det priset)

Liknande produkter: Helsport Trollspiret 2, MH EV2, North Face Mountain 35

Kundservice: Ringde, och mailade till Hilleberg och frågade om råd och fick då mycket bra bemötande.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 7999

Plus: Enkelt att resa, behöver inga pinnar om vädret är lugnt, högt i tak i mitten av taket

Minus:Så snart du öppnar ytterdörren får du ev. väta från taket eller regn rätt in i innertältet, på sovsäcken osv. Lågt i tak om man inte är just i mitten av tältet, små absider så det är svårta att laga mat eller ta av sig kläder i absiden, golvet är väldigt fladdrigt, spänns aldrig ut ordentligt.

Kommentar: Jag är 174 cm. Har mest använt tältet på campingplatser eller liknande miljö. Några gånger i fjällen. Bara sommarhalvåret. Har ett Hilleberg Akto och ett Hilleberg Nammatj 2 att jämföra med.

Jag kallar det här tältet för katedralen. Anledningen är att jag är van att husera i ett litet Hilleberg Akto och jämfört med det tältet så är det väldigt högt i tak här. Det gäller dock i mitten av tältet, det sluttar sedan snabbt nedåt, men eftersom jag varit mycket ensam i det så blir det stort som en katedral.

Absiderna är små, och framför allt låga. Det går inte att "göra" något i absiderna, inte klä av sig blöta regnkläder, laga mat säkert (man hamnar väldigt nära tältduken) duger bara till att förvara prylar i.

Det finns ett stort problem med Staika och det är att så snart man öppnar dörren så får man vätan från taket och takflärpen rätt in i innertältet. Är man två i tältet så räkna med att liggunderlag och det som ligger därpå (sovsäck) blir blött. Det här är ett eländesproblem.

Jag älskar att kunna öppna upp tältet på morgonen och ligga och njuta av utsikten. Om det regnar så bara glöm det. Det går inte att öppna Staika om det regnar, går knappt ens att kika ut. Det regnar in i innertältet. Regnar det inte så når man inte att öppna upp innefrån sovsäcken. Dragkedjan är himla långt ner i "hörnet". Öppnar man uppifrån så ser man inget förrän man kommit en bra bit bort i "hörnet".

Det är himla skönt att bara smätta upp tältet, inga pinnar, inga markfästen, ingenting, och bara krypa till kojs. Om det blåser så kan någon pinne behövas så inte hela tältet blåser bort när man går ut, men det står sig himla bra. Sätter man i fyra pinnar i nederkanten får man bra ventilation underifrån också. Det här gör tältet till ett bekvämt campingtält om man bara stannar till på en camping, upp med tältet, klart!

Varför är golvet så fladdrigt? Även om jag spänner upp tältet ordentligt är golvet helt fladdrigt. Jag förstår inte varför.

Det hade varit smidigt med några fler fickor. Fickor har hög mysfaktor och väger inte många gram. Det finns förresten 2 fickor i Staika.

Det här är inget tält att bära på, det är för tungt för den skörd man får för mödan. Det funkar dock bra på campingplatsen eller nära civilisationen. Regnar det behöver man en presenning eller tarp eller nåt över ingången så man kan ta sig in och ut utan att väta ner inne i tältet. (jag kör med presenning). Annars får man ett spel efter ett tag.

Det har aldrig regnat in (läckt genom sömmar osv) eller varit några andra "allvarliga" brister.

Nu har jag använt tältet ett par veckor till och har lite tillägg. Jag har sänkt betydet ett snäpp, det är alltför många irritationsmoment. Värst är att det är omöjligt att ta sig in och ur tältet på ett vettigt sätt när det regnar. Jag byggde till slut en extra absid utanför absiden, av en presenning. Det är också väldigt störigt med att golvet alltid är ospänt.

Kundservice: Har inte varit i kontakt med nån säljare eller tillverkare med anledning av detta tält, men i övrigt ger jag Hilleberg 3 stjärnor.

Plus: Ventilationen, underlagsoberoende, markpinnar är oftast överflödiga.

Minus:Tyngden

Kommentar: Använt det på en längre MC resa i Afrika, sandstormar och betong underlag, fungerade fint.

Använder det nu som vinter och sommar tält i fjällen, inga problem. Vikten på sommaren (i/på ryggan) känns lite mycke, skulle varit ngt kilo lättare, men då hade det ju inte varit lika stabilt.

Kan delvis hålla med om att absiderna är lite små, men det går att lägga saker utanför tältet om man använder regnskyddet till ryggan eller liknande för utomtälts förvaring. Vid matlagning så är det väl inte hela världen om det skulle regna en aning, bara att ta på sig lite kläder, man bör ju andå pga risken för förgiftning unvika att köra köket inne i tältet.

Är efter över 200 nätter i tältet fortfarande nöjd :-)

Kundservice: Bytt dragkjedja på innertält = snabb och bra service från Hilleberg

Köpplats: femmans sport

Pris: 5900

Plus: Mycket vädertåligt. Bra ventilation.

Minus:Det regnar in vid in-utgång när det regnar. "Felkonstruerade" ingångar. Små absider. Stagkanalerna (gamla modellen) är lite tröga då tältet är blött.

Kommentar: Har haft tältet i 7 år och det har varit med på paddling och till fjälls. På båda ställena i rejäl blåst. Tältet är mycket vindtåligt och helt torrt.

Absiderna är väl små. Ryggorna på ena sidan och matlagning på andra.

Fördelen med de dubbla öppningarna har verklig funktion endast vid vindvridning, då slipper man flytta tältet. Men måste i gengäld flytta packning och köket.

Köpplats: Naturkompaniet

Plus: Helt självstagande. Optimal konstruktion, dimensionering och kvalitet

Minus:Vikten

Kommentar: När jag tältar i det steniga högfjället vill jag först resa upp tältet och sen flytta runt det någon enstaka dm hit och dit för att den skönaste sovplatsen ska hamna på rätt plats i tältet. Det fordrar i praktiken ett självstagande tält, och om man vill åtnjuta Hillebergs suveräna kvalitet i övrigt så är tältvalet enkelt: det blir Staika! Alternativen blir dock fler 2008; då lanserar Hilleberg de självstagande tälten Allak och Soulo.

Den äldre versionen med stångkanaler istället för krokar kan visserligen vara vansklig att både resa och fälla ensam i hård vind, men det gäller inte nya köpare. Sen jag bytte ut mitt gamla Staika mot ett nytt med krokar har mina fjällvandringars enda lilla orosmoment helt försvunnit. Att vänta på att hård vind ska mojna lite har visat sig vara onödigt. Om regnet piskar in sidledes i hård vind så kanske båda personer får använda samma in- och utgång, och visst är absiderna trånga och vikten hög, men det innebär inte att tältet inte skulle vara optimalt dimensionerat. Staika är så bra och tillförlitligt att jag t.o.m. använder detta tvåpersonerstält när jag fjällvandrar ensam. Innertältet ger tillräckligt utrymme för två långa män på vintern, och för mig som aldrig kör stormköket i tältet är absidernas storlek och form helt ok. I Hilleberg-tälten är ju dessutom valfria delar av innertältet enkla att kroka av från absiderna.

För mig har aldrig innertältet blivit det minsta blött, blixtlåsen krånglat, eller någon behövt vika sig dubbel för att undvika att snubbla på väg in eller ut. När det har varit storm (med vindstyrkor på ca 25 m/s) så har jag legat helt trygg i tältet och många gånger tänkt på skillnaden mot Fjällrävens Sjangeli III, som jag använde förut. Staika är t.o.m. lite bättre än Hillebergs Saivo, som jag också använder mycket och som har likadana detaljer m.m. Bland det bästa med Staika är den suveräna ventilationen, som är väldigt viktig för mig. Att golvet sällan blir helt sträckt och att yttertältduken prasslar i vinden om jag inte har stagat upp tältet ordentligt, är absolut inga problem. För mina och mina vänners behov är Staika i det närmaste perfekt!

Köpplats: Naturkompaniet Vasagatan

Pris: 5850

Plus: Utrymme intertält, stabilitet, slitstyrka

Minus:Uppsättningen (Modell 2002)

Kommentar: Staika är ett kupoltält. Materialet är slitstarkt och tältet står stabilt. Innertältet på Staika är mycket rymligt, bra plats för mig som är 190. Ventilationen är i toppen av tältet och den är tillräcklig. Det är bra med två ingångar och absider. Med en ryggsäck i varje absid kan man ändå gå ut och in utan problem. Vi har inte haft någon anledning att vara missnöjd med tältet. Visst finns det lättare tält, men då tror jag att de har kortare livslängd.

Tältduken i yttertältet är mycket tunn och lite styv, den smattrar rejält i vind. Öronproppar rekommmenderas för känsliga.

Vissa tycker att absiderna är för små för vinterbruk, men jag tycker att det räcker bra och uppskattar att tältet inte tar så stor plats.

Vårt tält (2002) har hela stångkanaler. Stängerna glider inte så lätt i dessa kanaler och uppsättningen blir därför lite jobbig. Speciellt i kyla med kalla fingrar. Detta har förbättrats med krokar i senare modeller.

Packpåsen är för stor. Använder en hälften så stor för att få ner packvolymen. Den stora påsen fungerar bra för förvaring hemma.

Plus: Vindtåligt, helt självstagande

Kommentar: Vi har haft vårt Staika i cirka 8år. Det har mestadels använts på kajakturer. Det har aldrig varit några problem och det står stabilt även när det blåser ordentligt. Det är smidigt att kunna slå upp det på en klipphäll utan pinnar(om det inte blåser). Det går snabbt att slå upp även om man är ensam. Jag tycker dock det är snålt med plats för 2 personer, så numera hänger det mest med när man är ensam eller som extratält.

Plus: Stabilt vindskydd!

Minus:Inget att leva med!

Kommentar: Jag vill absoulut inte rekomendera Staika till den tunga och uthålliga skolan, alltså för långturer och expeditioner.

Det uppstår på tok för många irritationsmoment i vardagen med Staika. Till alla er i den tunga skolan: Förbli trogna era tunneltält. Det lönar sig i längden. Det viktigaste är ändå själva boendet och inte en fräck och förförisk design.


DE AVGÖRANDE IRRITATIONSMOMENTEN MED STAIKA VAR ALLTSÅ:

-ATT jag för jämnan slog i huvudet i tältduken och skrapade ryggen mot ventilationskyddet vid in och utgång. På grund av den lodräta öppningen och tältets låga höjd. Om duken sen var blöt så blev också jag blöt.

-ATT det alltid regnade in i tältet vid in och utgång. På grund av den lodräta öppningen.

-ATT jag inte fick plats att huka mig inne i en stängd absid för att ta av eller sätta på mig skorna.

-ATT jag i praktiken bara öppnade och stängde tältduken uppifrån och ner. Att öppna och stänga nerifrån och upp kunde jag snart glömma på grund av det långa avståndet till den spetsiga absidhörnan.

-ATT jag i praktiken bara använde den ena ingången på grund av att min rygga på 130 liter blockerade den andra absiden.

-ATT absiderna är för små för att kunna göra allting i bara en absid. Det blir lätt bökigt och stökigt och snart är det oordning på grejorna då man hela tiden måste flytta dom från den ena absiden till den andra och tillbaka igen.

-ATT jag jämt var tvungen att öppna och spänna upp hela ena sidan av innertältet vid matlagning i absiden. Detta på grund av den spetsiga konstruktionen vilket gör att man måste laga maten i mitten, farligt nära innertältet.

-ATT jag ständigt var tvungen att hålla tag i innertältets nederkant för att dra upp öppningen. Annars gick det inte, för hela golvet följde med upp i den lodräta konstuktionen. Inget enhandsgrepp alltså.

-ATT golvet inte var spänt utan löst, fladdrigt och veckigt. Enda gången golvet blev stramt var när jag la medelstora stenar under varje tältpinne för att på det sättet få upp innertältet en bit.

-ATT jag alltid med någon kroppsdel slog till lyktan som hängde ner från taket. Lyktan hänger nämligen precis på den plats där man överhuvudtaget kan röra sig inne i tältet.

-ATT jag på natten hellre valde att pinka i en vattenflaska istället för att gå ut, trots att det var bra väder. Efter någon vecka var jag så trött och irriterad på problemen vid ut- och ingång att jag, när jag väl var inne i tältet, valde att också stanna där så länge som möjligt.

-Efter fyra veckor med Staika gjorde jag slut. Fick henne såld och återvände till mitt tunneltält.

-Jag insåg till slut att Staika är mer lämpligt som ett tillfälligt och stabilt vindskydd än någonting att leva med.

Till Hilleberg: -Gör nåt radikalt åt de lodräta öppningarna, absidernas storlek och placering, golvets fladdrighet och åt den låga takhöjden.

En bredare konstruktion skulle ge mera takhöjd, tunnlar modell iglo vid ingångarna skulle ge skydd mot regn, skippa absiderna därför att i en bredare konstruktion kan man förvara prylarna inne i värmen, matlagning kan därmed få plats i tunnlarna, och så tycker jag allvarligt att ni bör gå över till D-öppningar i Staika!!!

Plus: Självstagande

Minus:Att regn rinner ner när man går ut och in

Kommentar: Jag har i över 1 års tid funderat på att köpa ett Staika, men var lite rädd för att det skulle vara för lågt. Funderade även länge på ett North Face Ve 25, men det blev Staika till slut. Vi var ute på Kungsleden i början av augusti (det regnade 11 av 12 dagar), man märker då att det är ett problem med att vatten rinner ner i tältet (pga kupolformen) när man går in och ut. Hilleberg borde ha kunnat lösa detta med någon annorlunda form av takventilen. I övrigt är det ett mycket fint tält, för Er som äger ett Staika, prova att köpa ett absidgolv så märker Ni hur mycket större praktisk yta Ni får.

Plus: Helt självstagande, vindstabilt, lätt att sätta upp, hög kvalitet.

Minus:Dyrt, ganska tungt, små absider.

Kommentar: Staika är ett utmärkt tält för de tillfällen då man behöver en helt självstagande konstruktion, eller är ute efter extrem vindtålighet. Jag har använt det en hel del i skärgårdsmiljö, och det är underbart att kunna slå upp tältet på släta klipphällar och slippa bry sig om markpinnar. Tre tjocka bågar som möts i ett kryss i toppen, flack profil och symmetrisk design gör Staika till ett av de mest vindtåliga tält som finns. När jag är ute i riktigt vindutsatta miljöer, t ex på högalpina expeditioner, skulle jag inte vilja byta det mot något annat tält.

Innerutrymmena är hyfsade. Innertältet är långt, men sluttar ganska flackt vid huvud- och fotände. Jämfört med Hillebergs tunneltält har Staika mindre absider. En långfärdspackning går väl att knö in i varje absid, men då blir ingången mer eller mindre blockerad, och att laga mat i samma absid blir mycket trångt. Knäpper man loss och öppnar hela långsidan av innertältet kan man dock få lite mer rymd.

Uppsättningen är nästan lika lätt som ett tunneltält; Krångelmomentet med att få bågarna rätt i toppen uppvägs till viss del av att man slipper spänna ut absider och ventiler. Ventilationen tycker jag är något sämre än på ett tunneltält, då det inte är lika lätt att få ordentlig genomströmning. Jämfört med ett tunneltält av ungefär samma storlek är Staika också betydlig tyngre. Ett pris som man får betala för högre vindtålighet och självstagande konstruktion.

Plus: Funktionen, genomtänkt

Minus:?

Kommentar: Ett 2 mans självstagande kupoltält som är otroligt lätt att sätta upp själv även när det blåser. Hyfsade inneutrymme förutom absiderna som kanske är i minsta laget men rymmer ändå 1 rejäl ryggsäck i vardera, men utrymmet i absiderna räcker inte till för matlagning. Är man själv bor man dock som en kung. Bra ventilation eftersom ventilerna sitter i taket (varm fuktig luft stiger ju uppåt). Står stabilt vär vinden friskar i ordentligt. Har använt tältet under några säsonger nu och är helnöjd.

Plus: Härlig kvalitet, lätt och genomtänkt

Minus:dyrt, dyrt, dyrt

Kommentar: Jodå, jag har ungefär samma intryck som andra recensenter. Staika är ett mycket bra tält för två som har lite väl små absider, bra ventilation och många praktiska detaljer.
Jag har hitintills mest använt det vid tältning på kala klippor i skärgård och då uppskattar man tältets vindstabilitet. Jag har ännu inte använt tältet vid längre vandringsturer och kan utan större svårighet tänka mig att det blir trångt i absiden. Tur att det finns två!

Den enda allvarliga nackdelen är priset. Frågan är om ett billigare kupoltält från tex fjällräven inte är fullt tillräckligt om man inte tänker åka inlines till nordpolen.

Plus: Nästan allt

Minus:Absider, vikt och pris.

Kommentar: Jag hade tänkt på att köpa tält ett längre tag. Efter en lång funderare (något år sådär) bestämde jag mig för att köpa ett Staika. Orsaken till valet var till viss del pga Utemagasinets tester. Hilleberg har alltid fått högsta betyg i alla kategorier. Om det beror på mutor har jag funderat en del på, men efter att ha provat Hilleberg ett par gånger kan man förstå varför. Alla detaljer är väl genomtänkta och enligt tillverkaren (som man ska ta med en nypa salt) är matrialet det bästa man kan få tag på och ett ev de stormsäkraste på marknaden. Ventilationen kan man reglera hur bra som helst utan att släppa in regn. Fyra fickor i inner tältet och praktisk med blixtlås till innertältet som ser ut som ett upp och ned vänt T istället, som många tält, ett omkull vält D är några av de genomtänkta detaljerna. Hur det är på vintern vet jag inte än men jag misstänker att det finns viss risk att det kan blåsa in snö genom ventilations hålen i taket om man har dem öppna, men det har jag ännu ingen kunskap om. De enda nackdelarna hitils är vikten, absidernas lilla storlek och priset. När morfar fick se tältet frågade han vad det kostade. 1500? 2000? Nej 6000.

Plus: Bra ventilation, står pall för det mästa

Minus:vikten som blir lite högre för ett kupoltält än för tunneltälten

Kommentar: Bra tält med kanon ventilation! dom gånger r jag vart ut har det inte blivit tillstymelse till kondens! Ventilerna sitter i taket! och får man vinden att åka raktigenom blir det Nästa aldrig kondens!

Självstadgande tält som är lätt att resa och bo i

Det enda minuset jag hittat är vikten som blir lite högre för ett kupoltält än för tunneltälten!

Sedan skulle det vara kul om Hilleberg kunde göra en hylla till det (som tnf, marmot) har i tältet!