Hilleberg Rogen

» Ladda upp produktbild

Ett relativt lätt självstagande Hillebergstält med dubbla ingångar och absider för två personer under tre säsonger.


Tillverkare: Hillebergs
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Stabil i förhållande till vikt (1800 g), självstagande, dubbla ingångar/absider, bra längd även för långa, liten ihoppackad, snabb och lätt att sätta upp, ett tryggt skydd även vid sämre väder (+20 m/s, ihållande hällregn mm), KVALITETEN

Minus:Bristande ventilation när det är kallt eller vindstilla, låg takhöjd, blir lätt blöt på ryggen vid in- och utgång när tältduken är våt, låter högt i det vid stark vind, lite låga absider, finns lättare tält, PRISET

Kommentar: Rogen är ett självstagande tvåmanstält i Hillebergs Yellow Label-serie, deras mest lättviktiga/minst stabila tältserie, anpassad för bruk under tre säsonger.

Har nu haft tältet i två år, och har haft med det på väldigt skilda resor som tex vandring längs norra delen av Kungsleden i mitten av september, och cykelsemester på Gotland/Fårö/Gotska Sandön på högsommaren. Tältet har klarat allt detta galant.

Det är ett tält som är perfekt att bo två i genom de två ingångarna med var sin absid. Det gör det lätt att vakna och gå upp, utan att väcka sin partner, och skapar en naturlig ordning på saker och var man har sina kängor mm. Båda har dessutom varsin ficka vid huvudet, och överlag är tältet genomtänkt och välfungerande. Det upplevs inte som trångt med två personer. Dubbla ingångar gör det också lätt att vädra ur.

Rogen är låg i tak men ordentligt lång. Jag är nära 1.9 m lång och sover på mage, så för mig är längden prioriterad över tältets höjd. Rogen är väldigt bra här och det finns ändå gott om plats vid fötterna för utrustning.

Rogen har inte samma ventilationslösning som de andra tältserierna, utan förlitar sig på självdrag genom uppdrag i nederkant av tältduken. Detta funkar, har inte haft något problem med kondens på sommaren, men vid vindstilla i kombination med minusgrader (tältade vid Keb i mitten av september) så täcktes insidan av yttertältet av is. Nästa tältnatt öppnade vi överkanten på de yttre dragkedjorna något, vilket löste det mesta men inte allt av problemet. Innertältets dörrar består av myggnät. Trots det har jag inte upplevt något nämnvärt drag i tältet, ens när det blåst ordentligt. Men det blir ju klart kallare så.

Tältet är väldigt stabilt i förhållande till sina 1800 gram. Har tältat i 20 m/s i exponerat läge på strand på norra Fårö, utan mer problem än att det lät som en startklar jetmotor utanför när man skulle sova. Det har heller aldrig droppat igenom något regnvatten vid regn i kombination med vind.

Tältet är självstagande, vilket är underbart men kostar såklart i vikt men breddar möjlig användning till kajak mm. Det gör också att det är lätt att hitta bästa läge för tältet, och att städa (öppna upp, lyft upp tältet och skaka lätt och allt gräs/smuts åker ut). Likt många andra självstagande kupoltält blir man också i Rogen lätt blöt på ryggen när man går ur det om tältduken är blöt.

Det är väldigt lätt att sätta upp Rogen, som sätts upp med inner- och yttertält tillsammans med hjälp av två långa och en kort båge, och kan säkras med en mängd olika linor och medföljande lättviktspinnar. Under vandring har tältet varit utmärkt då det tar lite plats i ryggsäcken, är ganska lätt (900 gram per sovande person) och kan sättas upp snabbt och lätt nästan överallt.

När jag letade tält för två år sedan undersökte jag alternativen länge. Till Rogens nackdel var då, utöver det häftiga priset, bristen på information om det: det har nästan aldrig har recenserats och få har uttryckt något om det som tex här på Utsidan. Därav min lite längre genomgång här.

Jag är dock glad att jag trots allt köpte Rogen, även ifall jag kanske hade fått mer tält för pengarna med ett HB Nallo. Rogen funkar dock alltid, förutom vintertid, och är ett av få tält under två kilo jag kan ligga utsträckt raklång. Bortsätt priset är det på många sätt det ultimata tvåpersonerstält för personer som vandrar under sommarhalvåret men kanske inte bara vandrar utan också paddlar/cyklar mm.

Liknande produkter: Hilleberg Nallo 2, Hilleberg Niak

Kundservice: Nej, tältet är fortfarande som nytt

Pris: 10000

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook