Hilleberg NiakSjälvstagande två-mans tält med låg vikt


Tillverkare: Hillebergs
 
Betyg: 4.44.44.44.44.4
(betyg 4.4 baserat på 5 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Oöverträffad kvalitet, mycket lätt att sätta upp, stabilt, tyst, mysigt, snabbtorkande yttertält, liten packvolym, sidoingång.

Minus:Dyrt! Tungt, med golvskydd väger tältet 2 kg.

Kommentar: Har använt tältet ca trettio nätter. Det är otroligt lätt att sätta upp. Tältet är stabilt och fladdrar inte så mycket i vinden. Jag har använt tältet vid mc-touring på grus, cykeltouring och som stationärt skydd i skogen. Jag har bara använt tältet ensam och då har det varit mycket gott om plats att få in hela utrustningen inklusive skyddsmundering för mc, förutom mc-stövlarna. Vid cykeltouring är det också mycket gott om plats. Det är lätt att byta om i tältet. Absiden är mindre än i enan men gör stor nytta ändå. Ett mycket komfortabelt lyxtält skulle jag vilja påstå.
Jag har inte haft några problem med kondens utom när det regnade och en natt då jag sov precis vid sjökanten. Jag brukar öppna dragkedjan en bit både uppe och nere när jag sover. Jag tycket att ventilationen fungerar bra även varma sommarnätter och då rullar jag upp antingen ena eller båda sidorna.
Ett stort plus är att man kan välja vilken huvudände man vill och konfigurera Vilken sida av vestibulen man öppnar. Att tältet överhuvudtaget har sidoingång är suveränt. Jak kommer aldrig någon sin köpa ett tält som inte har det.
Om man tar bort innertältet och öppnar båda vestibulsidorna så har man ett väderskydd deluxe i jämförelse mot en tarp!
Ett stort plus är att tältet har liten packvolym för att vara ett så stort tält. Jag får lätt ner tältet på höjden i en Ortlieb Back Roller pannier.
Det gula inner tältet är mycket trevligt och ger en mycket stämning.
Jag anväder alltid Hillebergs extra golvskydd och tur är det. Jag är alltid noga med att rensa upp pinnar ock kottar innan jag reser tältet men trots det fick jag ett hål i golvskyddet. Det är inte alltid möjligt att välja en optimal tältplats när man är ute på äventyr.
Detta är ett tält som jag älskar

Liknande produkter: Vaude Power Odyssee 2p

Kundservice: Har ringt Hilleberg flera gånger och bett om råd inför köpet och fått mycket bra hjälp av kundservice!

Plus: Soloutrymmet, stabiliteten, in- och utpassage, mysighetsfaktorn.

Minus:Priset, ventilationen under matlagning i regn & blåst.

Kommentar: (Uppdaterad 1/9-2006)
Totalt c.a. 60 nätter ute har jag med Niak nu. Inga vinterturer.

Jag ser tältet som ett enmanstält. Visst, det får plats två stycken liggande bredvid varandra, om ingen är för lång, men utrymmet i absid mm. är mest gjort för en person. Då är utrymmet väldigt bra. Regnar det så är det dock ingen baggis att laga mat i absiden. Svårt att då få till bra liten öppning, ventilation upptill.

Ventilationen är mindre bra vid matlagning, om det regnar och blåser så man måste stänga till. Går inte att ha öppet upptill utan att vertikalt regn landar på innertältet, eller inne i tältet om innertältet är öppet. Öppnas lite upptill hamnar lodlinjen mot eller inne i innertältet.

Innan nattfrosten börjar tina ska man direkt torka upp längst fram mellan yttertält och hatten högst upp på tältet, annars börjar det droppa, in i innertältet om innertältet är öppet, annars på innertältets utsida.

Tältet låter mycket när vindstyrkan överskrider 10 m/s. Med de dryga 9 mm bågarna står tältet dock väldigt stabilt. På insidan ser man bara innertältet röra sig. Bågarna står helt still. Tältet låter mycket värre än vad läget är.

Dragkedjan vid absiden är bökig att nå när tältet är helt stängt. Vinkeln blir väldigt flack. Bra att knyta på snören på dragkedjornas löpare så får man lättare tag. Dessutom måste man låta tummen glida med vid dragkedjans flärp för att inte dragkedjan ska fastna.

Jag är 183 cm och sitter bra i mitten eller litet vid sidan av mitten. När jag ligger i sovsäcken har jag några cm tillgodo för sovsäckens fotände och sovsäckens huva till tältet. Ligger jag lite mer snett i tältet, får jag mer marginal.

Bak på tältet sitter ett fäste mitt på tältduken. Detta kan misstolkas som en extra stormslinga. Men det ska det inte användas till. Fästet är till för att spänna ut tältet och få bättre ventilation, dvs. när markfästet i mitten på baksidan inte används utan när bakstycket är uppsatt med den knapp och den snodd som sitter där.

Tältet är väldigt trivsamt, mysigt, och stabilt i hård vind med bra valmöjligheter för in- och utgång, så därför blir det en 4:a i betyg. Kunde ha blivit en 5:a om ventilationen under matlagning varit något bättre. Jag förväntar mig mer, särskilt bättre sådan ventilation, av ett tält i denna prisklass. Men "all in all"; ett väldigt bra tält. Kanske inte finns några tält eller kåtor jag skulle ge en femma i originalskick.

Plus: Ett vindstabilt välventilerat och trivsamt tält

Minus:Man blir lite instängd om man ligger innanför

Kommentar: Att recencera ett tält som Niak är igentligen ganska svårt,beroende om man ser det som ett en eller tvåmanstält.Med tanke på vikt och liggyta är det väl i första hand ett tvåmannatält.För två pers.får man väga fördelarna med ett lätt,vindstabilt och som det verkar välventilerat tält, mot nackdelarna med att en måste ligga innanför(iofs en vanesak), och att det är lite besvärligt att ta sig in och ut ur tältet vid regn, utan att dra in fukt.
Går att lösa om man krokar lös och viker undan innertältet.

Som enmanstält däremot så löser sig ju dom flesta nackdelarna av sig själv, man får ett rymligt och mycket trevligt tält.Enda minus blir isf vikten.

Tilläggas kan att i gämförelse med andra tält verkar det ventilera ut kondens bra.Möjligen tack vare toppventilen.

Plus: Perfekt för jägaren och hunden - lätt och enkelt!

Minus:...måhända skulle tältet varit självstagande.

Kommentar: Nu har mitt Niak följt med året runt under två år med jakt och arbete i fjäll och skog. Jag har använt det dels privat under jakt- och friluftsäventyr, dels i det militära under övningar.

Jag upplever att det är ett relativt lätt tält att bära kring på. Åtminstone om jag å ena sidan jämför komforten med det sämre alternativet bivacksäck, och det bättre alternativet ett större tält.

Utrymmesmässigt fungerar tältet bra för en person (och dennes hund) både vinter och sommar. Skall man vara två personer blir det tight, men det går an.

Det är busenkelt att slå upp och ta ned tältet, vinter som sommar, med eller utan vind och nederbörd.

Komforten är bra. Jag har inte haft problem med till exempel kondens eller rimfrost. Under sommarens varmare nätter blir det självklart varmt, men inte värre än i andra tält. Vintertid har jag sovit i ned mot -40 grader C utan problem (vad avser tältet!).

Måhända är det enda "felet" med tältet att det inte är helt och hållet självstagande.

Plus: Genomtänkta lösningar, kvalitén, vikten

Minus:Blixtlåsskyddet och i viss mån utrymmet i absiden

Kommentar: Hilleberg har gjort det igen...överträffat sig själva igen. I Niak tycker jag att de har fått till den perfekta kompromissen. En kompromiss mellan utrymme och funktion - vikt och kvalitet.

Vi var två personer som bodde i en vecka och vi mådde som kungar. Efter en vecka i Sarek vet jag inte hur man kan köpa ett tält där man inte kan sätta upp yttertältet först...och sedan (i skydd från regnet) sätta upp innertältet.

Allting andas den vanliga Hillbergkvaliteten. de nya linsträckarna och markpinnarna fungerar mycket bra. Innan var jag lite orolig att inte ventilationen skulle vara tillräcklig...inte längre.

Det är ju ett "lättviktstält" så utrymmet i absiden är i minsta laget...men tillräckligt.

Om jag måste klaga på någonting så var det blixtlåsskyddet på absiden. Det kräver en viss teknik för att det inte ska fastna i blixtlåset varje gång man stänger eller öppnar absiden.

På det hela taget är jag mycket nöjd men om inte vikten eller självstagningen är en viktig faktor så är det ju klart trevligt med GT-absider i våra regniga fjäll.