Hilleberg Nammatj 2 / 2 GTHilleberg Nammatj 2 GT


Tillverkare: Hillebergs
 
Betyg: 4.524.524.524.524.52
(betyg 4.52 baserat på 25 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 6 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Plus: Mycket god hållbarhet och kvalitet. Samtliga konstruktionslösningar fungerar mycket bra. Myggnät i huvudventilen!

Minus:För kort för långa personer: sovsäcken ligger an mot innertältet. Ej bra modell för oktober.

Kommentar: Modellår 1992 och funkar efter 600 nätter lika bra som ny. Tunneltältsmodellen som sådan fungerar dåligt på baslägerturer i oktober. Kondensen fryser och droppar sedan ner på sovsäcken. Övrigt bruk, vinter som sommar, fungerar det mycket bra. Stort plus för myggnät i huvudventilen sommartid, inte många tält som har det nuförtiden. Föredrar polyesterväven jämfört med dagens nylonväv: det sackar inte lika mycket när det blir blött. Har modifierat det något, sytt ett blixtlås i bakre ventil, för att förbättra ventilationen, men det har visst gjorts från fabrikant på senare modeller. Om Hilleberg håller samma kvalitet nuförtiden, kan inte bättre investering i friluftsutrustning göras. Är man regelmässigt fler en en person bör dock Keronmodellen övervägas, pga raka gavlar och mer absidutrymme.

Kundservice: Mycket bra, istället för att försöka sälja dig ett nytt tält, ger de dig goda råd i handhavandet och reparerandet av ditt gamla. Man kommer långt med en silikontub.

Pris: 3150

Plus: + Ventilation+ Lätt att slå upp+ Stor absid+ Vindtåligt

Minus:- Lite fickor i innertältet

Kommentar: Namatj 2 GT har tre lika långa bågar som träs ifrån ena sidan ner i en ficka, bågen i andra änden placeras sedan i en plasthylsa som sedan spänns. Super enkelt! Tältet har stått säkert i alla förhållanden sommar som vinter när jag har varit ute. Jag bedömmer att konstruktionen är mycket vindstabil. Namatj 2 GT är nästan lika välventilerat som mitt Keron 3 GT och håller bra klass ventilationsmässigt. Två personer i tältet ger kondens under vintertältning, ligger jag ensam eller med en hund upplever jag inte lika mycket kondens. Under de varma månaderna har jag endast upplevt kondens vid när det regnat mycket och tältet inte haft möjlighet att torka under några dagar. Både ytter och innertält är bra spänt och hänger inte nämvärt. Då tältets fotände lutar inneåt kan det bli fuktigt i svosäcken botten, OM den ligger mot tältduken. Det har dock inte varit något större problem. Bra detaljer.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 5650

Plus: Kvalitet, Enkelthet och givetvis status

Minus:Dyrt

Kommentar: Vi har två Nammatj, mitt gamla från nån gång 1985-86 och ett nyare från 2004. När familjen växte så behövdes två tält. Att skaffa ett större blir bara oflexibelt, och vi uppskattar det blygsamma kravet på markyta stort.

Bägge tälten är mycket väl fungerande för våra behov. Nu är iofs behoven högst varierande med hela registret från illa placerat i extremt hård vind till uppsättning under lastkaj i storstad. Många tycker dom är små, men vi vill ha tält och inga "bekväma" enrummare.

Det gamla har invändiga bågkanaler, vilket har orsakat några små hål vid aluminiumhylsorna. Det läcker dock vatten ytterst minimalt. Fördelen innerkanalerna är att det blir tystare vid vind. Den gamla bomull/syntet blandningen i innertältet får med åren den där trevliga tältlukten som nyare innervävar saknar.

Det nyare har ju yttre bågkanaler, men också möjlighet att spänna stången med rem. I o m det så blir det inte så värst mycket mer bullrigt än med innerkanaler.

Liknande produkter: När det gamla köptes var alternativen få i den den viktklassen. 2004 styrde vanan.

Kundservice: Hilleberg har varit klart trevliga vid alla kontakter. Jag bör väl särskilt tacka Sonja Westlinder som enligt lappen i det gamla tältet har sytt det. Det har hängt ihop enormt bra genom åren.

Köpplats: Hilleberg

Plus: Vindstabilt, bra kvalitet även i detaljerna, lätt vikt med tanke på styrka, känns tryggt

Minus:Det går inte i två tältbågar i tältkanalerna som utlovat. Tältbågarna blir skeva i stark vind, lite väl pilligt med dragkedjorna till absiderna med tjockvantar på, bullrigt i hård vind, sovsäckens fotände ligger an mot tältduken lite väl mycket för ett så stort tält och det blir av samma anledning inte behagligt att sova åt andra hållet i tältet.

Kommentar: VARNING!!!: Hilleberg uppger att man kan använda dubbla tältbågar men bågkanalerna är sydda ojämt så det får inte plats dubbla stänger. Det går att få i två stänger hemma i vardagsrummet om man har gott om tålamod men inte ute i blåsväder. Jag köpte tältet enkom för att ha det på en långtur där jag ska använda dubbla stänger för att det ofta blåser storm och kontaktade Hilleberg. Deras svar var att det gick in dubbla stänger i andra tält av samma modell på Hilleberg...!!! Ja, men det hj'lper ju inte mitt tält med sneda kanaler. Jag kan inte ha tältet till min tur och har kastat pengarna i sjön. Av denna anledning har jag sänkt betyget från 4 till 2.

Jag är 174 cm. Har använt tältet i svenska och norska fjällen. Enbart vintertid. Även i storm. Har bara bott ensam i det. Jag har stormmattor på tältet (dvs små flärpar på yttertältets nederkand som man kan gräva ner i snön när det blåser rejält). Totalt ca 2 veckor. Har ett Hilleberg Staika och Akto att jämföra med.

Det här tältet känns tryggt. Även i storm kände jag mig trygg.

Storleken är mycket rymlig för en person även med mycket skrymmande vinterutrustning. Jag har vanlig "liten" absid men den räcker mycket väl till. Skottar man grop får det fortfarande gott om plats för hyllor.

Det är tillräcklig takhöjd för att slippa gå mot tältduken när jag rör mig. Fotänden på sovsäcken går dock mot det sluttande taket lite väl mycket. Jag tillhör den sorten som inte är så förtjust i det och vill undvika väta i säcken.

Vilket håll ska man sova åt? Det är vinden och underlaget som bestämmer åt vilket håll jag sätter upp tältet. Sedan har jag två håll att välja mellan, huvudet åt ena hållet eller åt andra hållet. Jag föredrar att sova med huvudet högt om det sluttar. Det är dock för lågt i tak i fotänden för att sova med huvudet där. Är det vinter går det att skotta men blir värre när det är barmark.

Lätt att resa och hantera.

Tältpinnarna som kom med funkar naturligtvis inte i snö, men jag har Hillebergs snöpinnar och de funkar utmärkt när man lärt sig hantera dem.

Jag är mycket för att testa när jag har ett nytt tält. Jag satte därför upp tältet med absiden mot vinden (vilket man för övrigt SKA göra enligt Hillebergs instruktion). När det blåste storm blåste det ganska ordentligt även inne i tältet. Det bör tilläggas att vinden vände och jag fick den lite snett mot tältet. Jag kunde inte ligga på sidan med ryggen i lovart för det drog för kallt, och jag kunde inte ligga med ansiktet i lovart för det blev på tok för kallt om näsan. Jag fick ligga på rygg med näsan i lä hela natten. Då ska tilläggas att jag hade nergrävda stormmattor, dock ej vid dörren, där vinden mötte tältet. Allt var stängt. Dessutom blåste dragkedjan på yttertältet upp hela tiden så jag fick knyta fast den. Nu har jag satt på en grunka så jag lätt kan fästa den.

Jag har inte testat tältet i regn men jag tror det kommer att klara sig bra då det är gott i utrymme mellan inner- och yttertält.

Ett kupoltält, t.ex. Staika, klarar stora snömängder bättre än ett tunneltält.

Jag har satt på draggrunkor på dragkedjorna då det inte gick så bra att hantera dem med vantar. Framför allt absidernas dragkedjor är pyttesmå och funkar inte med vantar.

Ventilationen räcker mycket bra. Kul att kunna kika ut genom absiden innefrån innertältet, nästan som ett fönster.

Tältbågen blev skev direkt. Hilleberg bytte ut en bågdel som var väldigt skev, men nog ska de klara sig lite bättre tycker jag. Hur ser de ut efter ett par månader om de ser ut så här efter två veckor? Det sägs att det inte påverkar funktionen, men det är ju besvärligare att hantera pinnar som pekar åt alla håll och kanter och att kunna hantera och packa tältets delar är ju en del av funktionen.

Tältpågarna fastnar i kanalerna när man kör in dem.

Jag gick en tur med pulka och använde pulkapåse. Det innebär att att man kan ta ut halva bågen ur bågkanalen, dela på mitten och vika dubbelt, och sen rulla ihop tältet runt bågarna. Sedan stoppar man in kalaset i den långa tältpåsen och vips, hur enkelt som helst att sätta upp och ta ner. Tältbågarna bör dock tejpas ihop i skarvarna (utom den skarv som ska delas) för annars vill de lossna när man håller på.

Juste packvolym när tältet är packat.

När det blåste storm dånade det väldigt mycket. Det skapades inte ett sånt biljud som blir med den tunnare tältduken t.ex. Akto, men det dånade. Inte ens öronproppar hjälpte.

Jag älskar att kunna öppna upp tältet och få panoramavy när jag fortfarande ligger kvar i tältet på morgonen, men det funkar inte så bra här. Man når inte från sovsäcken utan måste tråckla sig upp.

Ett Hillebergstält har inte den toppkvalitet som fem stjärnor fordrar, jämför t.ex. Mountain Hardwear, men är absolut tillräcklig kvalitet utanför extremturerna.

Kundservice: Tidigare tyckte jag tre stärnor, Hilleberg var okej att ha att göra med, utmärkte sig varken åt det ena eller andra hållet, men sedan de inte tar sig an att jag inte får i två tältbågar är Hilleberg numera inte värt ens en stjärna. Pinsamt dåligt.

Köpplats: Direkt från Hilleberg

Plus: Enkelt, smidigt och mycket hållbart

Minus:Priset om man ser det kortsiktigt

Kommentar: Nu har jag haft mitt Nammatj 2 under nästan exakt tio år, jag skaffade tältet med arktiska förhållanden i åtanke, ett lättare extremtält att använda på egenhand: tältet har under årens lopp motsvarat alla mina förväntningar.

Eldopet kom under mina 1,5 år på Svalbard då tältet användes flitigt på turer året om. Det visade sig att Nammatj står pall för allt arktis kan frambringa av storm och oväder, några gånger trodde jag faktiskt att det var klippt, tältet bände och vred sig men höll alltid.

Nammatj är enkelt och smidigt att sätta upp, något som underlättar mycket under svåra förhållanden med hård vind, polarmörker och yrsnö.

Då jag är ganska liten upplever jag tältet som mycket rymligt att använda på egenhand även med massa skrymmande vinterutrustning. För två mindre personer är det heller inga problem. Är man över 190cm kan tältet upplevas som en aning begränsat och fotändan på sovsäcken tenderar att ligga emot det sluttande innertältet.

Ventilationen är fullgod, kör man med helt öppna spjäll så blir det inte så mycket kondens även vid mycket fuktig väderlek.

Plus: Laett att saetta upp/ta ner, myggsaekert och bra ventilation.

Minus:Kan inte komma paa naagonting.

Kommentar: Har noga laest igenom recensionerna och kaenner mig noejd att jag har gjort ett bra val sjaelv (Nammatj 2GT). Anvaender nu taeltet i Sydostasien och aer imponerad av ventilationen.
Aer inte van vintertaeltare och blev mkt intresserad av Johan Lexells inlaegg, daer han pratar om koeldgrop graevd framfor ingaangen? Kan naagon foerklara foer en oeveraarig nyboerjare?
Colnago

Plus: Tål nästintill vad som helst

Minus:Krånglig dragkedja till absiden

Kommentar: Tänkte ge ett exempel på vad tältet står pall för. Var uppe vid Sylarna i slutet på september för en "promenad" upp till toppen. Enda problemet var dock att det blåste 27 m/s och snöade. Eftersom jag inte är någon van tältare vintertid (förutom i försvarets kaminbestyckate mastodonttält) blev jag lite orolig då temperaturen och solens läge sjönk. Tältet sattes dock upp på ett kick tack vare den snillertika konstruktionen där innertältet är fastsatt i yttertältet och aluminiumstängerna är lika långa. När tältet väl var uppe och jag hade riktat det med kortsidorna mot vindriktningen var det som om stormen var över då man steg in i tältet. Jag är medveten om att Skinnarmo använt tältet på Sydpolen och att andra använt i de mest extrema förhållanden, men det är alltid bra för det egna själförtroendet att rida ut stormar utan att få förfrysningar och sömnlösa nätter till följd. Sammanfattningsvis Hilleberg Nammatj är lätt att bära, lätt att sätta upp samt mycket vindtåligt och har ypperlig ventilation.

Plus: utrymme,ventilation,utsikt i absid,lätt att sätta in stänger,lätt att resa,

Minus:inget:pris=kvalitet och funktion,och vi har köpt ett begagnat

Kommentar: För att rymmas bättre när vi är på tur har vi skaffat ett Nammats 2gt,har ett vanligt Nallo2 sedan tidigare.
Innertältets yta är detsamma;dvs tillräckligt gott om plats för två,och det är toppen med gt-absiden.
Det har varit så myggigt i år att vi på kvällarna fått sitta i tältet.Mycket bra med "myggdörren" i ingången som gör att det inte känns instängt.
Visst märkts det att det är större,men det ryms utmärkt i nedre avdelningen på en stor ryggsäck.
Det är lätt och snabbt att sätta upp,bra med ventilation,även om det visst blir kondens på yttertältet vid viss väderlek.
Känns bra att golvet är mer uppdraget än på Nallo,bra utsikt genom ventiler och myggdörr.

Plus: Allt

Minus:-

Kommentar: Det här tältet är enligt mitt tycke det bästa tältet för två som behöver mycket absidutrymme. Ska man vara ute länge med mycket packning till exempel en lång paddeltur så är gt-absiden ovärderlig. Jag och en kompis var ute på en lång paddeltur då det började regna mycket precis när vi skulle slå upp tältet. Men det var inga problem. Dels var det lätt att sätta upp tältet på kort tid även i hård vind. Dessutom var jag ganska glad att jag köpte gt-absid när vi fick plats med packningen och samtidigt laga mat i absiden. Inget blev blött heller den kvällen.
Tältet är fullt med bra ideer som är mycket användbara och håller en mycket god kvalitet. Dessutom väger tältet bara 2,7 kg.

Kommentar: Efter att ha kollat igenom marknaden efter ett fyrsäsongs-tält blev valet Hilleberg NAMMATJ GT II. Anledning till att det blev Nammatj GT var att det förenar låg vikt med bra kommfort samt bra med utrymme. Har testat det under en rundresa i Norge (Telemarken samt Vestlandet) och på Fulufjället. Det jag kan säga hittils är att det uppfyller alla mina krav med råge. Vissa nätter i Norge regnade det kraftigt hela natten utan att vi blev blöta. Tältet känns väldigt välgjort, det är är lätt att resa samt har en stor absid där man kan sitta och laga mat.

För två vuxna, en hund samt packning upplevdes det inte som trångt.

Tältet får med lätthet plats i packpåsen som medföljer.

Anledningen till att jag inte ger det fem plus är att jag ännu inte testat det för höst/vinter-säsongen, men det kommer.

Läste en recension om att stängerna har en tendens att fastna i kanalerna, det är något som jag inte upplevt. Utan det är lätt att dra ut stängerna.

Inte ens med ett Hilleberg klarar man sig utan kondens, men det är nå't som man får leva med.

Plus: kvaliten, och funktionslösningar allt

Minus:priset (mycke pengar men dock ett super tält)

Kommentar: Jag ahr ett hilleberg nammatj gt 2,,,,mycket bra och trevligt och trivsamt tält..... perfket för vandring och även om man bara vill tälta i närliggande skog ett par nätter..... speciellt bra tycker jag att det är med absiden på gt modellen.
lätt å sätta upp och kan även nämnas att det är en barn lek att få ner tältet i orginal påsen!!!!!

Kommentar: Har haft mitt tält i några år nu och kan inte hitta mycket att klaga på. Har hört att några tycker det är kort iom sluttande fotända men håller inte med. Ett perfekt tält för två personer sommar som vinter. Visst det är inte kalasstort men å andra sidan orkar man bära det själv om man är ensam. På vintern kommer dessutom GT-absiden till sin rätt när man gräver ut ståhöjd och ändå har plats för ryggor och hyllor att ställa kök och annan utrustning på. Det enda negativa är kanske öppningen till yttertältet på sidan där man ska rulla upp myggnät och duk och få det att sitta kvar när man tar sig in och ut. Ska man vara petig (stör inte mig mycket) så borde det gå att hitta på en smartare lösning. Annars ett kanontält som känns säkert när det blåser som man dessutom sätter upp på ett kick!!

Har läst att Hillebergs nya stänger har en tendens att fastna när man trär i dem. Så är det i vart fall inte med de gamla Eastonstängerna.

Plus: Enkelt att sätta upp med handskar och i vind

Minus:kort

Kommentar: Jag har under årens lopp bott minst ett år i mitt Nammatj III GT. Tältet är som nytt med undantag för bågarna som är krokiga efter att stormlinorna släppt under storm på grund av dålig förankring i snön. Krokigheten försämrar inte tältets funktion. Svaghet: Är man 180cm eller längre är det risk att man tar i innertältet och blir blöt. Annars ser jag tältet som superbra om man inte behöver ett självstagande tält.

Plus: Väldigt allsidigt, lätthanterligt och ganska lättburet.

Minus:Liten absid, fotändan liger mot sovsäcken.

Kommentar: Jag har använt mitt Nammatj 2 lugna sommarkvällar längs sörmlandsleden och på vinterfjället i 25 sekundmeter. Tältet har fungerat utan krångel och med god komfort i båda situationerna.

Positivt:

Enkelt att sätta upp och ta ner.

Gott om plats för en person med vinterutrustning eller hyfsat för två med sommarprylar.

Bra ventilation även när tältet står nergrävt i snö.

Tältet tar liten plats uppställt och är tillräckligt lätt för att kunna användas som enmanstält.

Lite negativt:

Absiden lite trång på vintertur, grop rekommenderas. Sovsäckens fotände ligger mot innertältet.

Tack vare det breda användningsområdet och den enkla hanteringen i köriga förhållanden får tältet ändå 5 poäng av mig.

Plus: Kvalitet, prestanda och pris

Minus:?

Kommentar: Hilleberg Nammatj III
Inköpt 2001-03

*Vilken tältmodell/modeller äger du?
Nammatj 3-personers från Hilleberg!

*Varför valde du just denna modell?
Bäst pris/prestanda förhållande där vikt och vintertält står för prestanda.

*Vilken typ av tältning används det vid?
Året runt!

*Använder du tältet för eget bruk eller är ni flera?
Flera, oftast 2 personer.

*Vilken erfarenhet har du av tält och friluftsliv?
Bara bra erfarenhet av Hilleberg och inga andra tält... tyvärr; sommar som vinter, varmt som kallt, regn som snö som tö!

*Dina personliga synpunkter på tältet, positiva som negativa.
Positivt är låg vikt och lätt att sätta upp. Jag har förtroende för tältet och behöver inte vara orolig för hårt vind och mycket regn!
Negativt är den kända innerduken som "tar i fötterna" samt kondens under vintern... men det får man väl i alla tält?

*Vart är tältet inköpt?
Sportsnet

*När är det inköpt och vad har du gett för det
Kommer ej ihåg, men det var billigare än någon annanstans. Tack Sportsnet! Köpte en massa vid det tillfället bl.a. ett par vantar som jag skall reklammera om det nu inte är försent!

Plus: Allt, utrymmet, packvolymen, uppsättningen m.m.

Minus:Priset, samt risken att bli bortskämd.

Kommentar: Jag har ett Nammatj 3 GT som jag använt både sommar coh vinter, för två personer. Det känns oerhört rymligt och ombonat, på vintern har vi packningen i pulka och denna kan man ha i absiden, vilket känns riktigt lyxigt i snöoväder och liknande, men behöver aldrig sticka näsan utanför dörren, utan kan ligga i sovsäcken och mysa även när man lagar mat, eller reparerar skaklar (vilket vi tyvärr tvingats göra, då den sprack på dag 2 av 7). Ett riktigt kanontält, väldigt vindstabilt, har själv inte sovit i mer än 16 sekundmeter, men det var inga problem alls, det hade lätt klarat betydligt mer. Att resa och fälla tältet är inga problem, ens i svårt väder. Jag har till och med rest det i totalt mörker, vintertid, utan att behöva oroa mig det minsta. Riktigt kanonköp om man är beredd att lägga ut lite pengar, mig tog det ungefär 4 månader av idogt sparande (student) för att kunna köpa det, men det var det absolut värt.

Kommentar: Otroligt välgjort och fint tält. Kvaliteten syns och känns in i minsta detalj. Verkligen ett toppentält, möjligen med ett undantag i designen:

Innertältet är inte så långt och fotsidan av sovsäcken ligger an mot duken och kan bli blöt. Absiden är enorm, så nog borde innertältet kunna förlängas tio cm eller så till fördel för torra fötter!?

Det hade inte skadat med en tredje förvaringsficka i innertältet, då det är ett tremannatält. En petitess men ändå.

Betyg: 4+, men av anledningen ovan når det inte toppbetyg

Plus: Det breda användningsområdet, vindtåligheten och absidutrymmet.

Minus:Kanske priset, men det är ändå värt pengarna om man är ute mycket.

Kommentar: Har bara goda saker att säga om detta tält! Har använt tältet i många år på sommar- och vinterfjäll och som rent campingtält och det klarar sig galant. Rymlig absid, goda vädringsmöjligheter och otroligt vidtåligt. Har aldrig varit orolig för vind med detta tält. Vi brukar ofta fixa käket i den rymliga absiden. Enda nackdelen kanske är att man är lite rädd att lämna det ensamt i mer bebyggda trakter med tanke på att Hillebergtält är hårdvaluta :)

Plus: Utrymme, kvalitet, vikten

Minus:inte ens detta tält är kondensfritt :)

Kommentar: Har detta tält för två personer i svenska sommarfjäll. Utrymmet räcker gott o väl o mer därtill. Absidens storlek kommer väl till pass för matlagning när det regnar eller blåser ordentligt.

Kommentar: Har ett Nammatch 3 GT och trivs mycket bra med det. Det är ett tält som passar både sommar och vinter, är mycket vindstabilt, lätt att sätta upp samt är relativt lätt. Den suveränt stora absiden (på GT modellen) är tillräckligt för all utrustning och lite till. Detta är mycket bra vid vintertältning då man både rymmer skrymmande utrustning, en bra plats att laga mat på och möjlighet att ta sig in och ut ur tältet. Nackdelen med tältet, som jag ser det, är att ventilationsbågarna är mycket svåra att hantera och de skadas dessutom lätt om man packar tältet hårt. Annars är det ett suveränt tält.

Sida: 1 2 Nästa Sista 

Logga in

Tips!