Hilleberg AktoLätt 1-mans tält för året runt bruk


Tillverkare: Hillebergs
 
Betyg: 4.354.354.354.354.35
(betyg 4.35 baserat på 20 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 22 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt, tåligt, enkelt.

Minus:Saknar en innertältsficka

Kommentar: Jag har haft tältet knappt ett år, tältat utanför Göteborg några vinternätter (i snö!!), ett par sommarnätter och nu en dryg vecka i fjällen.
Priset? Lite dyrt, men smakar det så kostar det ...

Det är ett lätt tält, sett till hur kraftigt det är. Packpåsen är väl tilltagen, vilket är en fördel för när man fryser om fingrarna vill man inte behöva jobba så mycket för att få ner det. En mer minimal packpåse skulle kanske spara ett par gram men den skulle vara betydligt mindre formbar när man sedan skall packa in den i ryggsäcken. När det kommer till att packa ner tältet är dock ryggsäcken oftast redan packad med allt annat, och det är inte säkert att det utrymme som är kvar har formen av just tältpåsen. Dvs, för att kunna tjoffa ner tältet lite var som helst, kanske i ytterfacket om det är blött, så är det en fördel att den större packpåsen gör hela paketet lite mer formbart.

Det går fort att sätta upp tältet, utan bekymmer. Det enda där är att man kan glömma att justera ventilerna i ändarna. De är lite bökiga att komma åt inifrån, men det går från absiden -- inte inifrån innertältet. Ventilerna blir därför oftast kvar i det läget som jag satte dem när jag reste tältet, men jag har inte haft så stor önskan att justera dem heller. Kanske det hade varit mer så om jag råkat ut för mer skiftande vindförhållanden?

Kan bekräfta vad jag hört från andra, att i snöväder så kan det lätt ansamlas lite snö i ändarna. De fyra hörnpinnarna som finns insydda gör att det blir lite som en baldakin som snön kan lägga sig på. Det var dock enkelt att slå bort detta från insidan. Det blir ju dock till priset av att innerduken slår emot ytterduken och det kan droppa kondens. Men, men, det drabbade i alla fall inte mig.

Enligt alla andra recensioner och beskrivningar verkar det vara ett mycket säkert tält. Jag har dock inte haft några riktigt starka vindar på mina turer än så länge, men alla detaljer är gjorda av slitstarkt material. Jag hittar inget som motsäger andras recensioner om säkerheten.

En förändring jag skulle kunna tänka mig är att göra en större del av innertältsdörren med dubbelväv, dvs både mesh och tät väv. Den delen är mycket liten nu, och eftersom den sitter högt är det inget man ser ut genom när man ligger ner. Jag vill gärna kunna ligga och titta ut på omgivningen även när det är myggigt. Som det är nu kan man sitta upp och titta ut genom mesh-delen, men att sitta upp är ganska obekvämt med den låga takhöjden. Jag förstår att en sådan förändring av innertältsdörren skulle öka vikten något. Själv skulle jag kunna tänka mig att bära på 50 g till, men jag kanske inte är representativ för marknaden? Gissningsvis har Hilleberg koll på detta. (Jag vet att jag kan köpa ett mesh-innertält, men det jag vill ha är flexibiliteten att kunna välja. Ibland vill jag ha tät väv, ibland inte.)

Nästa förändring jag tänkt på borde vara mer sjävklar. Den skulle bara öka vikten något enstaka gram gissar jag. Det handlar om att sätta en ficka till vänster innanför innertältsöppningen. Som det är nu finns det bara en till höger, och det styr förstås åt vilket håll man tänker sig att man har huvudet när man har slagit upp tältet. Nu är det ju så att alla tältplatser inte är perfekta. Ibland tvingas man ställa tältet åt ett visst håll för att få öppningen åt rätt håll t.ex. och om då tältplatsen är lite sluttande så hamnar kanske den högra delen av tältet lägre än den vänstra. Man vill ju absolut inte sova med huvudet lägre än fötterna, så då får man anpassa sig och lägga sig åt 'fel håll' i tältet. Det är ju symmetriskt i alla andra avseenden förutom dörren och fickan, så det fungerar fint att sova så. Problemet är bara att man har glasögonen och lampan på ett väldigt opraktiskt ställe. Inte så enkelt att nå dem när man ligger ihopkurad i sin sovsäck. Varför inte ha en ficka till vänster också?
Här är mitt exempel på en sådan tältuppsättning där jag fann mig vilja ligga med huvudet åt vänster: https://www.utsidan.se/forum/threads/en-vaegbeskrivning-till-frippes-fall.91693/#lg=attachment33610&slide=0

Liknande produkter: Hilleberg Nallo 2; Hilleberg Enan; Fjällräven Abisko Light 1 och 2.

Kundservice: Inte behövt detta

Pris: 6699

Plus: Stabilt, Kvalité, Lätt, Enkelt

Kommentar: Jag älskar Hillebergs alla tält.
Akton har varit min följeslagare sen många år tillbaka och den är stabil, trygg att bo i och toppen kvalitet.

Den är inte självstadgande men väger tack vare det, mindre.
Linorna är långa och det har för mig aldrig varit något problem.

I storm och hällregn och frost så har jag vart skyddad, tältet har stått där det vart satt och jag har litat 100% på att det håller.
Det andra stora plusset är att det väger lite i hörhållande till starkt material.
Det finns bra plats i absiden för blöta skor och annat som en inte vill ta in i tältet.

Toppentält!

Mitt första akto var äldre. Gillade den modellen lite mer. Något lättare detaljer som jag gillade mer. Tältet kändes lite lättare. Kanske pga något nött. Det var många år gammalt men ändå nyskick.

Jag köpte mitt andra Akto tält av Hilleberg som vart lagat. (pga all min utrustning stals) Det var som nytt. Kändes fantastiskt. Men sålde pga gillade inte den röda färgen och köpte ett grönt second hand.
Detta second hand var lite sämre pga förra ägaren råkat elda på det tror jag. Så "dörrens" tyg passade inte perfekt. Men helt dugligt i alla andra avseenden!

Pris: 5000

Plus: Lätt, smidigt, enkelt, rymligt, funktionellt

Kommentar: Denna recension skrivs efter första längre fjällturen med tältet, på 8 dagar.

Jag fick inte uppleva något rejält oväder, så omdömet kan komma att modifieras, men jag hade inga som helst problem vid vanligt regn. Det var 8 mycket varma dagar och jag sov mestadels med tältet vidöppet. Ändå uppstod viss kondens i yttertältet, vilket är ett litet minus som jag tror är oundvikligt (markkondens) och kan acceptera så länge tältet står där det ska i oväder. Stort plus för att det är busenkelt att lossa och återfästa delar av innertältet för att komma åt att torka av kondensen innan ihoppackning.

Tältet känns bara rymligare och rymligare för varje kväll som jag spenderar i det. Utrymme finns för att förvara packning såväl inne i tältet som i absiden eller för att genomföra diverse bestyr såsom klädombyten, ryggsäckspackning eller stretching inne i tältet.

Efter ett par träningstillfällen slår jag upp tältet på ett par minuter. Det är tillräckligt litet för att det ska vara enkelt att hitta bra tältplatser. Jag har vid ett par tillfällen behövt slå upp det på mer ojämna underlag. I jämförelse med andra tält är jag rejält imponerad av välkonstruerat det är. Jag har inte haft problem med hela tältväggar som "hängt" när tältet sätts upp över t ex en grop eller en knöl, utan har lyckats få till hyfsad spänning även om det blivit snett. Funktionellt!

Mycket ljust och fint inne i tältet (mitt är rött). Rejäla sömmar och välgjorda detaljer i yttertältet inger förtroende. Ett litet minus för att innertälttyget längs med blixtlåset är lätt fransigt och fastnar i blixtlåset. Av ett tält av denna kaliber förväntar jag mig perfektion i detaljerna.

Jag har aldrig tidigare lyckats sova hela nätter igenom i tält utan att vakna till och från. Kanske även annan utrustnings samt väderförhållandenas förtjänst, men i detta tält finner jag ro och sover tryggt. Mitt Hilleberg Akto känns efter denna första rejälare premiärtur som mitt hem och jag längtar tillbaka.

UPPDATERING 5 ÅR SENARE:

Har använt tältet i en mängd olika förhållanden i fjällen under 3 säsonger och det håller i alla hårda väder. Möjligen inte optimalt vid 30-gradig värme, men det hör ju till undantagen i fjällvärlden...

Liknande produkter: Valet stod mellan detta och ett Nallo 2. Jag är mycket glad över att jag vågade ta det mindre tältet, räcker gott och väl för en person med 20 kg packning.

Pris: 4454

Plus: Utrymme, vikt, fothöjd, finish, känsla av säkerthet

Minus:Tar ett tag att lära sig resa snabbt och bra.

Kommentar: Åh vilket tält! Efter 2 veckor i fjällen kan jag bara berömma detta lilla tält. Jag är 192 cm men kände inte att takhöjden var något större problem (använder tunt liggunderlag) Verkligen ett rymligt tält, absiden har utan problem plats för en stor ryggsäck, kängor och toppmonterat kök. Innertältet är också stort med bra höjd vid fötterna så man slipper blöt sovsäck som med andra tunneltält och man har plats för allt man vill ha i innertältet (vilket är mycket i mitt fall) I bland glömde jag att öppna ventilerna på kortsidorna vilket tvingar en att gå ut och göra eller ta ner innertältet lite för att komma åt.
2 nätter var jag helt utan kondens vilket förbluffade mig men det blåste också ganska friskt då, jag brukar lämna en glipa vid ingången för att få ännu mer ventilation. Detta prasslande som vissa skriver om tänkte jag inte alls på.
När man vaknar är det otroligt härligt att kunna öppna upp tältet, ligga kvar i sovsäcken och värmas av morgonsolen med en kåsa te.
Det här tältet kommer följa med på alla mina solovandringar helt klart!

Liknande produkter: Helsport Ringstind Superlight 1-2

Pris: 3685

Plus: Låg vikt, liten packvolym, stort utrymme för ett enmanstält.

Minus:kräver många markfästen. Klen dragkjedja i yttertält.

Kommentar: Det som imponerar är det generösa utrymmet i både innertält och absid. Inga problem att få plats med all packning under tak och även kunna laga mat i skydd från regn och blåst. Vet dock inte om jag skulle vilja använda mitt bensikök i det då det är väldigt lågt i tak..
Packvolymen är liten och tältet inklusive alla markpinnar och tältbåge är väldigt lätt.
Till det negativa hör dragkjedjan i yttertältet som är väldigt klen. Har hört av andra ägare att de också haft problem med att dragkjedjan kan gå upp mitt i. Tycker att jämfört med andra tält jag haft eller sovit i krävs mer finjustering av linorna för att ytterduk och innertält inte ska ligga emot. Det kräver även mycket fler marpinnar för att stå bra jämfört med en del andra enmanstält jag tittat på.
Upplever det för övrigt som vindstabilt, men med mycket fladder/smatter i tältduken (det samma i alla Hilleberg modeller som jag sovit i) när det blåser.

Liknande produkter: Vaude Hogan UL, Vango UL 100, Eureka Spitfire, exped Vela

Kundservice: Var i kontakt med Hilleberg angående ett Akto som fanns på deras outlet lista. Fick kontakt med någon där via mail som sa att visst finns det kvar. svarade på en gång att jag köper det, men fick då genast svar att det är sålt till en annan. Allt detta inom loppet av fem minuter. Tycker det är lite märkligt men köpte sedan tag på ett begagnat i mycket fint skick.

Plus: Låg vikt! Lätt att hantera och sätta upp, även ensam i dåligt väder (ej vintertältat). Bra med yta, men dålig höjd.

Minus:För lågt i höjd, kan bara sitta upp mitt i tältet och är ändå bara 187cm. Absiden lite liten för packning OCH matlagning, men det fungerar.

Kommentar: Har använt detta tält sedan år 2000, på 5 fjällvandringar sommartid. Bla. igenom Sarek 3 ggr. Har den gamla modellen utan ventilhatt i ingången, men inte haft några större problem med kondens! Bra luftflöde går att få genom gavelventilerna.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 3200

Plus: Rymligt, lätt, snabbt att sätta upp

Minus:Ventilation

Kommentar: Jag har bara provat detta tält vid två tillfällen, men är ändå imponerad. Mina turer har varit ripjakt i lågfjäll. Ena turen hade jag två hundar med och andra en gång. Dessa sov med mig i tältet. Naturligtvis blev det kondens av detta, men jag tror att om man sätter upp tältet med det i tankarna kan man slippa detta. Dock - det är ju en del annat att tänka på när man ska välja tältplats.

Visst är det rymligt, jag är själv väldigt nära 2 m men får ändå plats. Naturligtvis är det lite trångt att krånga sig ut men det är det värt för den låga vikten.

Så enkelt att sätta upp - det går ju inte att misslyckas.

Rymlig absid - har man en mindre packning går den ju in, annars har man i alla fall plats för matlagning.

Plus: Lätt, funktionellt, rymligt, lätt att sätta upp i mjuk och snäll terräng, vindtåligt

Minus:Det regnar in, låg takhöjd, surrande biljud av tältduken när det blåser, mörkt i innertältet, en ventil bökig att reglera, kräver tvåhandsfattning för att öppna innertältet, lite väl många markfästen

Kommentar: Jag är 174 cm. Har mest använt tältet i fjällen eller liknande miljö. Mest under sommar och höst. Tältet har varit med på Kilimanjaro och Mont Blanc. Totalt ca 15 veckor. Har ett Hilleberg Staika och ett Hilleberg Nammatj 2 att jämföra med.

Så litet, så pluttigt, så tunt och så himla vindstabilt! Okej, inget värsting värsting, men i vintras tältade en kille bredvid mig i ett Akto (själv huserade jag i ett Nammatj just då), det blåste drygt 20 sekund och redigt snödrev och han hade inte ens satt fast bardunerna på sidorna… Imponerande.

Storleken helt okej men man måste räkna med att gå mot väggarna (som i alla tält, oavsett ventilation, ibland blir fuktiga av kondens).

Lätt att resa och hantera i terrängen som är mjuk och snäll. För många markfästen när terrängen är bökig, tältet fordrar minst 8 fästen för att stå hyfsat. I stenig terräng fordras extra linor/slingor. Innertältets öppning fodrar en tvåhandsfattning viket är störigt om man ligger i sovsäcken.

Tältpinnarna som kom med är för små och veka för annat än en mjuk skogsdunge. Men de är ju lätta så om jag ska till en mjuk skogsdunge väljer jag dem, oavsett vilket tält jag tar.

Juste packvolym när tältet är packat.

Tältduken skapar ett surrande biljud när det blåser kraftigt och ska man bo i det länge i hård blåst får man nog ha både öronproppar och hörselskydd för att inte bli tokstressad. Men ett dygn eller så går bra om man har fått med sig öronproppar…

Det blir för mörkt i innertältet. Flera gånger har jag öppnat och kollat om det håller på att bli oväder men icke. Funderar på att sy på ett fönster bara för att få in ljus, det är lite väl deppigt inne i mörkret. Jag fattar inte varför det är så mörkt!?

Lätt att öppna upp panoramavyn när man fortfarande ligger i sovsäcken. Det är en detalj som jag uppskattar väldigt mycket på ett tält. Vakna, öppna, njut, det är livet det! Funkar även om det regnar, dvs om man öppnar absiden en bit så regnar det inte in i innetältet (om det inte regnar på snedden).

Ibland när det blåser ordentligt hade jag önskat att yttertältet gick ner lite längre mot marken framför allt i absiden. Det blir lite väl dragit ibland när jag lagar mat.

Jag har ett äldre absidgolv, det som bara täcker själva absiden. Funkar utmärkt och nu har man helt plötsligt en rymlig tvårummare.

Det klarar sig bra i regn då det är bra avstånd mellan inner- och yttertält och yttertältet är lätt att hålla väl utspänt.

Fästet för dörren i yttertältet är inte tätt och det regnar in. Förbaskat irriterande. Jag mailade till Hilleberg och de skickade en stor tub SilNet eller vad det heter, och nu funkar det utmärkt.
Tillägg:// SilNet-smörjan har lossnat. Enligt Hilleberg ska man lägga på väldigt tunt och arbeta in smörjan i sömmen. Det det funkar inte i det här hålet som sitter mellan två material som utsätts för drag åt vardera håll. Jag har haft på lite mer smörja, men om det lossnar igen ska jag överväga att dra ner till tre stjärnor, kanske t.o.m. två stjärnor. Ett tält får naturligtvis inte läcka, då kan det inte få godkänt.
Tillägg igen:// Eftersom det är drag på stället där man tätar med blir det oundgängligen läckage. Det regnar in både vid gummisnoddfästet til dörren och i sömmen till dragkedjan längst upp. Helt oacceptabelt, ett tält får inte läcka så här, det regnar in som bara den. Hade tältet klarat regn hade det fått fyra stjärnor, ett tält som läcker så här illa i regn kan inte få godkänt. Det bör tilläggas att det regnar in i absiden, inte in i innertältet, men det är illa nog ändå att inte kunna förvara saker i absiden utifall att det blir regn.

Tillräcklig ventilation genom att det finns möjlighet att öppna upp dels i varje fotände (tvärdrag) och dels uppe vid taket (korsdrag) Takventilen tillkom i årsmodell 2002.

Det är på tok för krångligt att reglera ventilen som är vid fotänden eftersom det är bökigt att komma åt. Öppningen till innertältet är ju i andra änden så man måste ut och runt och har man inget absidgolv och det är blött så är det definitivt inte kul. Hade de gjort en dragkedja på några centimeter i änden på innertältet hade man kunnat sticka ut handen och justera i ett nafs. Kommer man inte åt ventilerna hyfsat lätt så orkar man ibland inte bry sig att reglera dem. Det är också ett himla meck att komma åt något i absiden om man har gått och lagt sig, och ligger med huvudet åt den sida där dragkedjorna inte är, då måste man ända bort till andra änden, borta vid tårna, för att kunna öppna dragkedjan. Hade man haft en extra draggrunka på dragkedjorna så hade man kunnat öppna oavsett åt vilket håll man ligger. Således inte användarvänligt på den här punkten.

Ligglängden är kanske lite onödigt lång, däremot hade jag velat ha lite högre höjd i ändarna. Jag gillar inte att ha sovsäcken så tätt mot tältduken som det blir i Akto eftersom jag försöker undvika väta i säcken.

Sitthöjden är lite knaper, okej om man kopplar bort innertältets högst upp och sitter på yttertältets takhöjd, alternativt korta hängarna som fäster innertältet i yttertältet.

Plats för hur mycket packning som helst, överallt, och ändå kan man laga mat i absiden. Ska man tända bensinkök rekommenderar jag dock att man gräver ner en liten grop i absiden om det är snö så man får högre höjd i taket och kopplar bort innertältet, just när man tänder. Eller tänder utanför. Det är lite lågt som sagt.

Vilket håll ska man sova åt? Det är vinden och underlaget som bestämmer åt vilket håll jag sätter upp tältet. Sedan har jag två håll att välja mellan, huvudet åt ena hållet eller åt andra hållet, Jag föredrar att sova med huvudet högt om det sluttar. Det vore därför bra om det fanns en liten ficka även i andra änden (fotänden?) där man kan lägga glasögon, ficklampa och andra små penaler man kan behöva under natten, när man sover åt det hållet. Fickor har för övrigt hög mysfaktor och väger inte många gram.

Innertältet är felsytt i myggnätsventilationen i mitt tält. Öppningen passar inte och hamnar alltid snett. Jag använde den inte i början och såg därför inte att den var felkonstruerad. När jag sedan vände mig till butiken sa det att det var för sent att reklamera. Idag vet jag att det var trams-snack, och idag ÄR det för sent att reklamera. Jag var i kontakt med Hilleberg men det brydde sig inte (de utlovar 5 års garanti för konstruktionsfel men det visste jag inte och de låtsades att det regnade...)

Sömmarna där den svarta kanten möter yttertältet, i nederkanten kommer snart att bli ett stort problem. Tältduken ska vara vikt vid sömmarna men vikningen har varit för snålt tilltagen och tyget fransar upp sig. Nu är uppfransningen i höjd med sömmen och snart kommer allt att lossna. Jag har nu försökt "limma" kanten med silnet men det är tveksamt om det kommer att funka eftersom silnet sitter dåligt. Om det inte går kommer tältet snart att gå en hastig död till mötes.
Tillägg// Har varit i kontakt med Hilleberg om felet och de ska se om det kan fixa det. Får se hur det blir.
Tillägg// Japp, de sydde på en ny kant så nu havererar tältet inte av den anledningen. De andra felen vill de dock inte veta av /felsytt myggnät i innertältet och läckande dörrföste i yttertältet).

Mitt tält börjar bli utslitet. Sömmarna släpper, tältet "dras" sönder i duken osv. Ett tält av god kvalitet ska hålla ett tag till.

Jag har flera små hål i golvet som jag förvärvat genom att tälta på stenig mark. Hittills har jag använt vanlig sömtejp men den håller på att lossna. Ska testa om seamsealern fäster. Det hade varit bra om det kommit med en instruktion om hur man lagar i de olika materialen, dvs använd det här till tältduken, det här till innertältduken, det här till golvet osv.

Ett Hillebergstält har inte den toppkvalitet som fem stjärnor fordrar, jämför t.ex. Mountain Hardwear, men är absolut tillräcklig kvalitet utanför extremturerna. Hade tältet varit regntätt hade det fått 4 stjärnor, men ett tält som inte är regntätt kan inte ens få godkänt. Det är en sån grundläggande egenskap. Hilleberg vet om problemet men låtsas att det regnar, de fortsätter sälja tältet med samma brist år efter år.

Liknande produkter: Nallo 2

Kundservice: Tre stjärnor. Hilleberg är okej att ha att göra med ibland, fixar om det är bråttom och så, men vad gäller deras s.k. fabrikationsgaranti så funkar det ibland och ibland inte. För övrigt utmärker sig varken åt det ena eller andra hållet.

Köpplats: Femmans sport, Göteborg

Plus: Vikt och utrymme

Minus:Pinnarnas antal, ventilation och ljuset inne

Kommentar: Har mest använt mitt i skogen och några veckor på kalfjället. Vikten och utrymmet är positiva delar. Pinnarnas antal och ventilationen lämnar en del att önska.
När man är inregnad är det lite mörkt även dagtid, så min fråga är är det riktigt optimalt?

Plus: Vikt och kvalitet

Minus:Sitthöjd

Kommentar: I somras köpte jag ett Hilleberg Akto som komplement till mitt 15 år gamla Stalon. Det är ett trevligt tält, väger inte så mycket och ingången på sidan fungerar.

Ventilationen är hyffsad, även om man önskat bättre ventilation upptill.

Det jag skulel önskat är några cm mer i sitthöjd under bågen. Jag är 190 cm lång och just där skulel några cm till varit trevligt.

Men tältet är lätt att hantera, smidigt och jag trivs med det. Kommer dock sy på en innerficka till inuti det.

Plus: design,lätt att sätta upp,vikt och litet packmått,ventilation,innermåt

Minus:De smala tältspikarna kan lossna lätt när man har dom som markpinnar i

Kommentar: Nyligen köpt ett Akto att använda när jag är själv i stället för mitt gamla Nallo som jag upplevde lite onödligt stort för mej ensam.
Tältet är jättemysigt,speciellt när man har absiden öppen och tittar ut känns det som ett vindskydd med kryp in.
Golvytan och höjden är fullt tillräcklig för mej som är under 160cm,har höjd över huvudet när jag ligger.
Tillräcklig plats för prylar på sidan om liggunderlaget och ovan huvudet.
Lägger ryggsäcken på sida i absidens smalaste del,Har mat/kök mot mitten och skor i andra sidan.
Matlagning på gaskök med toppmontering går hur bra som helst även med stängd absid.
Gott om plats då att gå in och ut.
Går bra att ha stearinlykta för mysljus,både i takventilationsöppningen när dörren är öppen samt hyggligt bra att hänga i innertältet,,men då får jag sitta lite på sidan med lägre takhöjd.
Enkelt att reglera sidoventilerna även innifrån tältet.
Har ju bara varit finväder när jag varit ute,lite regnskurar samt nattfukt,men visst känns det vara bra ventilation.
När man fäst upp långsidan av innertältet har man ett mycket gott utrymme för en person.
Tältet går snabbt och lätt att sätta upp och packa ihop.
Tillägg maj-2007.
Tälta i regn:Ytterväven håller spänsten så den ej kommer i kontakt med innertältet=kruttorrt inne.
Mycket lätt skaka av vattenet på tältduken.
Torkar snabbt.Ingen upplevd kondens;tältplats uppe på ris/mossklädd stor flat sten intill älv +regnväder.

Plus: Vikt, utrymme, ventilation.

Minus:Lite lågt i tak.

Kommentar: Ett fantastiskt litet tält! Gott om plats för en person, numera bra ventilation, lätt att sätta upp (efter lite träning) - och framför allt riktigt låg vikt!
Jag har gjort en knut på snoddarna som håller upp innertältet, och på så vis fått ett par centimeter mer i takhöjd.

Plus: Lätt, liten packvolym, enkelt att hantera.

Minus:Det finns större (men tyngre) tält.

Kommentar: Nyss hemkommen efter en 3 veckorsvandring med Akto 2002 har jag några reflexioner.

Akto 2002 har en ny ventil som löser det största problemet med den tidigare modellen - kondens.

I vissa situationer dock, t ex när temperaturen snabbt sjunker på kvällen efter en varm dag, blir det kondens i alla tält, oberoende av ventilation. Den största skillnaden mellan ett Akto och ett större tält blir då främst att man i Akto nästan hela tiden vispar mot den kondenstyngda väven när man sätter sig upp och rumsterar omkring. Det är någon man får lära sig att leva med i ett "kroppsnära" tält som Akto.

Tältet har också blivit 2 hekto lättare och väger nu ca 1550 gr. Akto är trots det lilla formatet tillräckligt stort för att rymma en mycket stor ryggsäck, våta kläder och matlagningsplats i absiden, plus ett adekvat utrymme för en person i innertältet.

För mig som är 173 cm finns det tillräckligt med plats i mitten av tältet för att kunna sitta upp utan att huka mig eller krypa ihop. Jag kan dock tänka mig att längre personer kan uppleva tältet som trångt. Vissa möjligheter finns att höja innertältet genom att spänna linan som går mellan tältstångens ändar. Då blir absiden lite smalare förstås.

Den nya väven låter annorlunda i vind än den gamla men märks inte på något annat sätt. Slitstyrkan och soltåligheten blir dock lägre på sikt enligt HB.

Sammanfattningsvis är jag nöjd med mitt köp. Det som fick mig att sluta använda den äldre modellen, kondensen, har åtgärdats. I övrigt är tältet fortfarande det lättaste i förhållande till utymmet av de tält som finns att köpa.

Plus: Vikt, hållbarhet, enkelt att resa

Minus:ventilation

Kommentar: Köpte mitt Akto i sommar och efter en vecka i fjällen så får jag säga att jag är helnöjd. Till i år så har dom minskat ner vikten till 1,5 kg vilket är riktigt bra. Absiden är inte jättestor men jag hade inga problem att förvara och packa min ryggsäck där (Bergans Viking).

Det enda minuset är ventilationen men den är å andra sidan aldrig bra på så här små tält.

Plus: Tältet är litet, lätt och har en fungerande absid.

Minus:Ventilationen. Komplement till större tält.

Kommentar: Nu har jag provat Akto under alla årstider och vågar därför tycka till om tältet. Jag tycker att tältet motsvarar mina förväntningar; litet, lätt och acceptabelt med utrymme. Tältet har varit med på fjällvandring, paddling och skidåkning i lågland.

Ventilationen är sisådär vilket även andra påpekat. Ventilernas placering (i nedre ändarna på tältet) gör tältet mindre lyckat på vintern. Det är också lite väl litet för en längre vintertur men fungerar acceptabelt upp till en helg. Det kräver dock lite mer ansträngning för att hålla snön utanför innertältet eftersom absiden är liten.

Absiden är tillräckligt stor för att rymma en normal fjällvandringspackning och matlagning. Det finns större tält på marknaden med mindre absider.

Innertältet är 90 cm högt i mitten med avtagande höjd mot tältändarna. För mig som är 1,75 m lång går det bra att sitta upprätt i mitten men man behöver inte vara mycket längre för att ta i taket. Jag upplever inte, som en del andra, att tältduken kommer för nära ansiktet när jag ligger ner eller att fötterna tar i tältet. Innertältet upplever jag som relativt stort men att av väderskäl stanna inne under en längre tid tror jag kan upplevas som lite jobbigt eftersom det bara går att sitta upprätt i mitten.

Ett Akto ersätter inte ett "stort" tält men kan vara ett alternativ (komplement) om du redan har ett bra tält men vill ha ett mindre att släpa på när du ska ut själv eller om du har ett bra tält och inte vill köpa ett större för att ni ska vara fler med ut. Jag har sedan tidigare ett Keron 3 GT som jag tycker är oslagbart funktionsmässigt men det är en aningens tungt att släpa på när jag är själv.

Plus: Vikt, Kvalitet, Hyfsad absid

Minus:Ventilation, Uppsättning, Mörkt, Innertältsöppning, Design

Kommentar: PLUS

Vikt - hyfsat lätt, men det finns i o f s andra lätta tält

Kvalitet - Hilleberg har bra kvalitet

Hyfsad absid - man får plats med en liten packning

MINUS

Ventilation - usel i innertältet

Uppsättning - för många markpinnar för ett så litet tält

Mörkt - jag blir piggare och gladare i ljusa tält

Innertältsöppning - opraktiskt med dragkedja längs marken , föredrar liggande eller stående D-dörr

Design - för lågt över huvudet

KOMMENTAR

Helsport Stetind är bättre än Akto på i stort sett alla punkter. Men Akto är starkare och Stetind 1 har lite liten absid. Stetind 2 blir något hekto tyngre.

Nallo 2 ger 3 gånger mer tält för pengarna.

Plus: Vikten, storleken, kvalitén

Minus:Priset

Kommentar: Riktigt rymligt för en person, dvs mer golvyta per person än i ett ordinärt tvåmanstält. Absiden har gott om plats för packningen (fast jag har en liten packning..). Viss tendens till kondensation pga begränsad ventilation. Sitthöjd precis mitt i tältet men inte mer.

Plus: Utrymmet, sitthöjden, absiden och kvaliteten!!!

Kommentar: Det här med trångt är ju en definitionsfråga.
Jag och min kompis Mattias har vandrat med Akto på sommaren
och vi sov båda två i det. Man kan säga att det var trångt, men man kan också säga att det gick faktiskt förvånansvärt bra.
Och då är vi inte två "småkillar" heller utan jag är 180 cm lång och Mattias är 175 cm lång. Det ska erkännas att ingen avancerad ompackning skedde i tältet och om den ena skule rota i ryggsäcken fick den andra ligga blickstill på sidan.
Jag har dock inte provat detta i flera dagars regn, men tror att det skulle fungera också.
När jag och min flickvän är ute så är det jämförelsevis rymligt för hon är bara 160 cm lång.

Man kan dock inte ligga exakt bredvid varandra utan den ena får liksom hasa ned lite.

Ligger man skavfötters så blir det nog ännu bättre.

Det som också är bra är att man kan faktiskt nästan sitta inne i tältet.

Plus: Lättviktare, smidigt och praktiskt.

Kommentar: Ett bra enmanstält som bara väger 1.7 kg!
Efter att ha testat att sätta upp det några gånger, är det verkligen smidigt att resa detta tält. Trots att det är ett enmanstält, tycker jag att det är rymligt. Packningen får plats bra i yttertältet, och det har inte varit några problem att trängas med spriköket för morgongröten.
Men.. knappt om utrymme att packa om ryggsäcken.

- uppdaterad 12 juni 2004 -
Nu har jag haft tältet ett tag(4 år), och nu senast 7-11 juni 2004 (frost på nätterna)helags-sylarna. Jag är fortfarande nöjd med tältet, så enkelt och snabbt att sätta upp och inga problem med kondens -förutom 'lite' i absiden(täckte över skorna så det inte skulle droppa in i dem, för säkerhets skull)

- uppdaterad 6 sept 2006 -
6 år senare kan jag berätta att tältet fortfarande är toppen! Nu senast när jag var i skottland, stötte jag på en Irländare som dragits med sin egen Akto i många år, vi turades om att prisa tältet. Hans bågpinne var lite böjd, sne och vin(min har klarat sig genom åren), fast det verkade inte störa honom.

Plus: Lätt, funktionellt, hög kvalitet

Minus:Trångt, dålig ventilation

Kommentar: En lysande lösning för de som jagar gram men ändå vill ha viss komfort. Trots sin storlek så är det faktiskt ett fullt fungerande tält, med absid för packning och matlagning samt ett innertält som man inte får klaustrofobi av. Man ska dock vara fullt medveten om att det är TRÅNGT. Så fort man rör sig så kommer innertältet åt yttertältet och med den begränsade ventilation som Akto har så innebär det stora problem med att hålla innertältet torrt. Att packa om ryggsäcken inne i tältet medans det regnar är allytså inget att rekomendera.

Logga in

Tips!