Exped Orion II Extreme

Exped Orion II Extreme

4-säsongers kupoltält för 2 personer med högt i tak, två rymliga absider.
Vikt: 3.2 kg.
Innertältsmått (längd x bredd x höjd): 125 x 215 x 130 cm. Absidmått: 230 x 95 x 140 cm.


Tillverkare: Exped
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 4.54.54.54.54.5
(betyg 4.5 baserat på 2 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 4 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Takhöjden! Liggbredden! Innertältsväggarnas lutning ("väldigt vertikala") vid huvud och fotända gör också mycket för den rymliga känslan. "Takhyllan" mycket rymlig, två sidofack på vardera sida. Allmän kvalitet mycket hög. Skönt med den "nya typen av packpåse", gör paketeringen väldigt snabb och enkel.

Minus:Inte helt intuitiva lösningar för resning och fäste av stormlinor till tältpinnarna, rekommenderar verkligen att leta upp någon instruktionsvideo på internet för att göra rätt och momenten i rätt ordning.

Kommentar: Egentligen har tidigare recension sagt allt som behöver sägas, mycket bra summerat!

Köpt begagnat (grönt) men i perfekt skick.

2 nätter nu, första intryck alltså.
Hög kvalitet på material och detaljer.
Bra liggbredd för 2 personer, och takhöjden är ju fantastiskt skön. Två absider gör det enkelt att organisera lägret och faktiskt väldigt skönt att slippa trixa när man ska in/ut ur tältet.

Rekommenderar att leta klipp på nätet hur det är tänkt att man ska resa tältet, samt även fästa stormlinorna. Inte helt intuitiva lösningar. Samt att ena sidans yttertält inte går lika långt ner som den motstående ser ut och känns lite udda.

Liknande produkter: Har ett Hilleberg Nallo 3 GT och ett Salewa Lite Trek II.

Plus: Rymligt, kvalitet, säkert

Minus:Pilliga linsträckare mm och därför lite bökigt att få upp under stressiga förhållanden för den som inte är utrustad med en Buddhas lugn.

Kommentar: Älskar detta tält för två personer! Bra kvalitet, funktionellt, rymligt och säkert. Terracottafärgen är supersnygg.

Det är mycket vindsäkert och håller hög nivå på alla sätt. Har inte sovit i det vid extrema väderförhållanden än, men vid byar upp till 18 m/s stod det orubbat. I innertältet märker man inte av normala fjällvindar alls. Känner mig helt trygg med detta tält för alla förhållanden.

Det är kvalitet i material och detaljer. Tältdukar, dragkedjor, sömmar mm får alla högsta betyg, där jag jämför med Hilleberg på toppen av skalan.

Exped hamnar dock snäppet under Hilleberg vad gäller enkelhet, man har inte alltid lika smarta lösningar:

Ett minustecken för att den tredje tältbågen kräver ansträngning för att få i, då den ska pressas över de första två.

Ytterligare minus för att tältduken bara går hela vägen till marken på två sidor. På den kortsida och långsida där man sträcker tältbågarna går det inte att få ner tältduken helt. Det gäller att ha koll på detta för att sätta upp tältet åt rätt och skyddat håll vid blåst.

Det är mycket mer småsaker att pilla med på detta tält. För det första tycker jag att jag har mycket svårare att utföra saker med enhandsgrepp på detta tält jämfört med på Hilleberg, t ex fästa upp öppnade dörrar eller snabbt lossa och förlänga linsträckarna inför nedpackning.

Särskilt linor och linsträckare är pilliga: linorna är fler än på ett Hillebergtält och de ska surras runt linsträckarna på ett speciellt sätt för att löpa fritt åt ett håll, vilket såklart ska trassla just när tältet ska slås upp i kraftig vind och regn och man står där och kan inte för sin värld komma på hur det skulle göras! Varje gång detta tält ska upp i dåligt väder står jag och svär högt över att det är ett icke-Hillebergtält.

Belöningen kommer när tältet väl är uppslaget. Rymden i tältet är oslagbar för sin vikt och form. Det går att stå på huk i tältet, barn kan hoppa studsmatta på liggunderlaget med lätthet och mat kan utan problem lagas i de rymliga, regnskyddade absiderna. Vid kyla/regn när man vill hålla stängt till innertältet har jag (166 cm lång) inga problem att sitta på huk i absiden och ta på kängor innan jag öppnar yttertältduken.

Liknande produkter: Hilleberg Allak 2,
Exped Venus 2.

Kundservice: Mejlat med den svenska agenten inför köpet, som snabbt och bra svarade på frågor.

Pris: 6500

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!