Black Diamond Equipment FirstlightSjälvstagande 1,5 manstält i Epic med mycket låg vikt som tål högalpina miljöer och är välventilerat


Tillverkare: Black Diamond Equipment
 
Betyg: 4.54.54.54.54.5
(betyg 4.5 baserat på 2 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Extremt lätt. Dessutom enkelt att sätta upp

Minus:Mycket kondens. Hur står det egentligen till tåligheten?!?

Kommentar: Black Diamond Firstlight är ett underbart lätt enkelvävstält med en vikt på under 1,5 kg. Jag använde mitt under en expedition till Pumori (7162 meter) där vikten var extremt viktig för mig.

Det höll bra trots ganska hårda vindar. En storm slet dock av ena tältlinan då den skavde mot en sten. Och om du ska iväg till en plats med mer ihållande starka vindar är det nog tveksamt om det verkligen kommer att hålla... Dessutom blev det ganska lätt små hål i golvet vid tältning på grusig mark. Med det extra golvet på plats var det dock inga bekymmer.

Det är fullt tillräckliga innerutrymmen för en person med packning i tältet. Med två i tältet måste nog packningen hamna utanför. Absid saknas men går att köpa till.

Det stora negativa är att jag upplevde extremt mycket kondens! Men då tältade jag i och för sig i hårt snöoväder och i temperaturer ner mot -25 grader också. Det borde vara bättre vid högre temperaturer.

I Sverige har jag sett tältet till salu för drygt 5000 kronor. Men i USA säljs det för bara 299 dollar. Där köpte jag mitt.

Plus: Vädertåligt, lätt, enkel uppsättning, kompakt när packat

Minus:Något kort, ingen absid, kardborrefästena för bågarna

Kommentar: Black Diamond Firstlight är ett litet självstagande single-skin kupoltält för 2 personer som känner varandra väl eller 1 person som behöver mera plats. Det är väldigt lätt, 1.24 kilo komplett i orginalutförande och under 1 kilo med de kolfiberbågar (fibraplex.com), titaniumpinnar och lättare linor jag uppgraderat med.

Materialet är "Epic", ett nylonmaterial där trådarna har en individuell silikonbeläggning istället för att silikonet ligger heltäckande över. Fördelen är kondens och vattenånga kan ta sig ut genom materialet, nackdelen är att i ihållande kraftigt regn kan materialet få en viss vattenmättnad så att enstaka droppar kan börja ta sig igenom, dock inte värre än några drag med en trasa löser saken. Golvet är i vanlig, relativt tunn silnylon.

Tältet är enormt enkelt att sätta upp, man kan använda sig av 2 tekniker i huvudsak. Om det ska förankras är det enklast att först trycka ner de 4 hörnpinnarna och sedan sätta i bågarna på insidan som går från hörn till hörn på diagonalen utan kanaler. Därefter kan man komplettera med 4 staglinor om det blåser mycket, annars är det onödigt. Om man inte ska/kan förankra tältet går det fint att bara sticka in bågarna direkt så länge man är noga med att de hamnar rätt i de förstärkta hörnen med metallhåll.

Tältet har en ljusgul färg som ger en trivsam innemiljö och de nästan lodräta väggarna och väl tilltagna takhöjden gör att det känns väldigt rymligt för sin lilla yta. Dörren är stor så man lätt tar sig in och kan sitta två bredvid varandra med fötterna utanför. Du lär aldrig ha problem med att hitta plats att slå upp detta tält. Hoppackat tar det plats som en skogaholmslimpa ungefär, den medföljande påsen är onödigt stor så jag brukar använda en mindre.

Jag har köpt och sålt åtskilliga tält de senaste åren men detta är jag rätt säker på att jag behåller länge, med sina begränsningar i storlek och design är det ändå fenomenalt bra med sin låga vikt, vädertålighet, utmärkta ventilation, välutnyttjade yta och kompakthet nedpackat.

Jag ger det en 5a i betyg så här långt efter mer än ett års nyttjande under såväl sommar, höst som vinter. Möjligen kan jag önska att kardborrelåsen för bågarna på insidan byttes mot något som är lättare att hantera med vantar/handskar, men då går förstås vikten upp en del. De flesta som är längre än 180 cm skulle nog tycka att det är i kortaste laget, jag som är 191 cm föredrar dock ändå den låga vikten framför lite mer sparkutrymme. Ensam ligger jag ofta på diagonalen, funkar bra. Inköpt på www.backcountrygear.com för US$300.

Bilder utifrån och inifrån:
http://img86.imageshack.us/img86/7391/dsc001855sy.jpg
http://img86.imageshack.us/img86/6214/dsc001863bt.jpg

Logga in

Tips!