Bergans of Norway Trollhetta 3-persTunneltält för tre personer.


Tillverkare: Bergans of Norway
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Trevlig design och fint att bo i, med stora ytor och gott om fack i innertältet. Känns robust och tåligt när det är uppsatt, ett värdigt fjälltält.

Minus:Bågkanalerna är under all kritik, bågarna är svåra att både föra in och ta ut vilket gör det näst intill omöjligt att sätta upp tältet själv i dåligt väder. Tältpåsen har en dålig design, vilket gör det svårt att packa ihop tältet. Man måste vara 2st för att kunna få ihop dragkedjan samtidigt som man trycker ner tältet och alla linor.

Kommentar: Recensionen gäller bergans trollhetta 4 från 2021 med dubbla absider. Jag har använt tältet på bilsemester under 2 veckors tid och är i allmänhet nöjd sett till priset (5000kr). Om man ska jämföra med hilleberg keron 4gt som jag tidigare använt och som verkar vara föregångsmodellen för Bergans Trollhetta, så tycker jag att de är likvärdiga att bo i, de erbjuder en god komfort och generösa utrymmen. Trollhetta kostar ca 1/3 av Keron gt och är nog ungefär 1/3 så bra också, sett till livslängd och prestation i svåra miljöer så som vinterfjäll, storm etc.

Den absolut största designmissen Bergans har gjort är att stångkanalerna är för trånga, det är väldigt bökigt att få ur och ur stänger även i bra väder. I dåligt väder måste det vara i princip omöjligt. Att få plast med dubbla stänger i kanalerna, som jag sett att vissa skriver om, är inte att tänka på.
Hade tältet haft rymligare bågkanaler så hade jag nog gett det 4 eller 5 stjärnor för sommarfjäll och prisbild. Men designmissen är för stor för en så stor och respekterad tillverkare, det kan helt enkelt påverka säkerheten om man inte lyckas få upp eller ihop tältet på egen hand i dåligt väder.
Även tältpåsen är tämligen värdelös i fältmässiga förhållanden, även om det är ett mindre problem är stångkanalerna. Det är helt enkelt svårt att få ner tältet i påsen som har en dragkedja på långsidan. Hade förslutning varit på kortsidan skulle det varit avsevärt enklare, då kunde man bara knölat ner tältet utan besvär.
Man kan undra om Bergans någonsin själva vandrar med sina tält och fälttestar dom???

Liknande produkter: Keron eller kaitum 4gt, men kostar 3x så mycket.
Fjellheimen 4, har dock bara 1 absid och kostar mer.

Köpplats: Outnorth

Pris: 5000

Plus: Rymligt och inte allt för tungt.

Minus:Innertältet sluttar för mycket för mina 190 cm så det ligger emot sovsäcken. Ytterväven slackar när det blir blött.

Kommentar: Tält införskaffat för tältning med två barn under sommarhalvåret. Tältet funkar för detta ändamål. Har även används under tre nätter i Jämtlandsfjällen. Upplever att tältet är rymligt och lätt att sätta upp tillsammans med barnen. Dock tog det lite tid att få tältet att stå bra med hjälp av staglinorna.
Detta till trots så skulle jag inte rekommendera detta tält. Finns bättre tält för dessa pengar och likvärdiga tält för halva priset. Kommer bli tält för cykelsemestern fortsättningsvis.

Pris: 2999