Bergans of Norway 6013 Compact Light

Bergans of Norway 6013 Compact Light

Tunneltält med låg vikt, hög stabilitet och snabb och enkeluppsättning. Rymligt förtält med gott om plats för packning.

Invändigt finns utrustningsfickor och torklina. Öppningar för ventilation i bägge ändar. Yttertält i rip-stop/polyesterduk. Stängerna i aluminium är lätta och står stadigt även i stark vind. Mittersta pinner är högre och ger extra takhöjd där den behövs som bäst.Vikt: Ca 3,1 kg (Packpåse, tältpinnar och stormlinor tillkommer med ca 300g)Mått, innertält: 165 x 220 x 100 cm

Sovyta: 3,1 m2

Vattenpelare, bottenduk: 5000 mm
Vattenpelare, ytterduk: 5000 mm


Tillverkare: Bergans of Norway
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Snöluckor och myggnät (öppningsbara från ut/insidan) i yttertältets båda ventiler. Myggnät i innetältets öppningar. Levereras med kompressionsfodral. Stångsektionerna ca 40cm vilket gör att tältet ihoppackat passar på bredden i många ryggsäckar

Minus:Staglinorna är i mörk grön/svart färg vilket gör att man lätt missar och snubblar på dem. Tältet töjer sig något med luftfuktigheten och kan behöva eftersträckas.

Kommentar: Har använt detta tält på en vandring Abisko-Nikkaloukta (12 nätter). Vädret under hela denna vandring var osedvanligt bra för att vara Lapplandfjällen, så vi fick aldrig hårdtesta tältet under längre kraftigare regn eller hård blåst, men de regnskurar vi hade klarade tältet utan problem. Tältet är mycket rymligt för två personer (höjd innertält högsta punkt är 105cm - inte 100cm som i beskrivningen) men innertältet blir ganska trångt för 3 vuxna då tältet skrår i både höjd (<90cm) och bredd (120cm) mot fotändan.
Färgkodade stänger och stångkanaler för att underlätta uppsättningen. Stångsektionerna är 30cm vilket underlättar packningen av tältet i ryggsäcken.
Yttertält i silikoniserad väv till skillnad från vanliga Compact serien som har PU belagd väv.
Vikt 3300g komplett med stänger, markpinnar, lagningshylsa och kompressionsfodral.
Ventilationen fungerade bra, lite kondens dock i taket på yttertältet på morgonen.

Kundservice: Tältet var felsytt, så att yttertältet var lite kortare på ena sidan. Reklamerade det efter hemkomst och fick ett nytt tält på garantin. Snyggt!

Pris: 3300

Plus: Enkelt i funktioner och utförande. Reses på 5 minuter, bokstavligt talat. Låg vikt.

Minus:Svårt att få bra spänn på innertältet i fotänden.

Kommentar: Tältet är väldigt lätthanterligt utan några som helst onödigheter.
Låg vikt. Packpåsen hade gärna fått vara mindre och kanske med kompressionsremmar åt båda håll.
Tycks hålla för ganska ordentliga vindbyar och piskande regn då jag låg vaken nästan en hel natt och oroade mig i onödan på norrsidan av rapadalen.
Kunde man inte gjort staglinorna gula så man slipper snubbla på dem?

Liknande produkter: Marmout. Fjällräven.

Köpplats: Active Outdoor

Pris: 3300

Plus: Stor absid, lätt att slå upp, vindtålighet, ventilation.

Minus:Elastiska öglor för tältpinnar? Läckage vid dragkedja, fel lutning på tältet? Spänning mitten bak i innertältet.

Kommentar: Har använt tältet under en vecka runt Kebnekaise i varierande väder, flera dagar med mycket regn och kraftig vind. Vi var två personer och det var gott om plats, för tre personer blir det lite trängre, men det går antagligen det också.

Är lite orolig för de elastiska öglorna för tältpinnarna, hur länge håller de? Hur mycket vågar man dra? Enkelt annars att få bra spänning på yttertältet, bra stormlinor som är enkla att justera. Lite svårare att få bra spänning på mitten längst bak i innertältet, detta pga. att innertältet bara är fäst i yttertältet i hörnen och inte i mitten i bakkant.

Det läckte in lite vid dragkedjan till yttertältet vid mycket regn, beror på att det är svårt att på locket över dragkedjan att ligga riktigt bra, när detta inträffade hade det dock regnat i 36 timmar konstant och tältet stod i lutning så vattnet rann åt fel håll under locket.

Inga problem med kondens efter 36 timmar i tältet i i regn, bra ventilation alltså.

Vikten anges till 3,1 kg, har inte kontrollmätt, men det stämmer nog ganska bra. Bra packpåse, tillräckligt stor för att få ner tältet enkelt, men jag skulle gärna se att det går att komprimera den lite mer.

Prislappen på 3995:- känndes helt klart bra om man jämför med liknande tält av andra fabrikat. Det går antagligen att hitta billigare på nätet också om man orkar.

Är helt klart nöjd med tältet och ser fram emot fler trevliga äventyr tillsammans med det under många år framöver.

Köpplats: Vildmarkshörnan i Kiruna

Pris: 3995