Enlightend Equipment Revelation 20F (konverterad)Quilt i dun som med dragkedja i fotboxen så den går att öppna helt. Temperaturmärkning 20F (-6,7C) Min har fillfaktor 950 och väger 585g vilket är lite mer än de 550g den ska väga enligt specifikationen. Den är alltså lite överfylld.


Tillverkare: Enlightend Equipment
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Låg vikt, hög kvalitet, stor flexibilitet, frånvaron av klaustrofobi

Kommentar: Jag har efter ett omtag fått en quilt jag är mycket nöjd med och eftersom andra troligen kan ha nytta av mina erfarenheter summerar jag lite här:

Innan köp mailade jag och frågade om råd vilken storlek jag skulle ta eftersom jag är sid/rygg sovande och är 186 när maxlängden för short är 183. Jag fick rådet att köpa regular/wide vilket var perfekt. Jag har aldrig haft problem med att det drar in vid kanten, det kan ju även bero på att jag ordnar det utan att vakna, men den räcker väl runt om. Så maila och fråga EE om storleksval, du får bra hjälp.
Jag valde en 30F för att kunna sova ner till 0C. Temperaturratingen sägs ungefär motsvara ”Lower” (komfort för män) enligt europeiska skalan och jag tänkte att de skulle bli lagom med täckjacka och långkalsonger, men det var för kallt redan några grader över 0C. Jag mailade och frågade EE om det fanns något man kunde göra och det fanns det. För $46 + $10-$14 per oz för dunet de kan de konvertera quilten ner 10F för kunder som råkat köpa en för kall. $46 är flat rate för arbete + returfrakt – även om man råkar bo i Sverige!

Efter mycket tvekan väjer jag och skicka iväg den då jag gillar den mycket på alla sätt utom att den är lite för kall. Funderade på att köpa en Cumulus istället men bestämde mig för att prova att göra EE quilten varmare. Det visade sig då även att det bara kostar lite mer än 200kr att skicka en quilt till USA som ett rekommenderat brev (10 000kr varianten) till USA med full försäkring och full tracking men inget mottagningsbevis, som jag inte kände behövdes. EE verkade prioritera den när den kom fram och höll mig uppdaterad under hela processen. Efter bara ett par dagar hos EE var den på väg tillbaka och kom oskadd en dryg vecka senare. Med rätt ifyllda fraktsedlar slipper man tull, moms mm (vilket ju är riktigt, jag har ju redan köpt den en gång). Nu fungerar den väl ner till 0C och jag kan använda den som jag ursprungligen tänkte. Det blev verkligen större skillnad än jag vågat hoppas. Det är så väl gjort att jag inte lyckats hitta de 7-8 ställen längst ner där jag vet att de öppnade den för att fylla på dun. De fyllde den med drygt 30g mer dun (utan att ta betalt för det) än motsvarande 20F fyllning. Jag är glad att de gjorde det, jag ville gärna att de fyllde så mycket det gick utan att förstöra säcken, vilket de nog också gjorde

Min quilt ligger är nu alltså lite varmare än en "vanlig" 20F vilket gör det lite svårare att ge råd om vilken temperaturmärkning man ska välja. Jag tror att en 20F skulle fungera för de allra flesta i fjällen, en 10F bör garanterat ge varma nätter ner till några minusgrader. Frysa är inget kul och värt typ 60g. Det ska sägas att EE sedan förra året fyller 5% mer dun än tidigare, så de man köper nu är lite varmare än vad min 30F var, men mitt råd är ändå minst 20F. Märkningen följer inte europeisk standard, men motsvarar nog närmast den lägre europeiska gränsen. (Då menar jag inte extremgränsen.) Om det ändå blir fel kommer EE att försöka hjälpa dig om de kan.

Annat smått och gott:

- Dunet är inte helt jämt fördelat, det är mer i mitten och lite mindre utåt sidokanterna vilket ger effektivare värmehållning.

- Jag köpte varianten med lite tjockare uttertyg i toppen ock botten för att det ska stå emot väta och slitage lite bättre. Jag tror fortfarande det var en bra idé, men det har inte riktigt blivit testat under några svårare omständigheter.

- Jag köpte även deras balaklava, den har fungerat bra. Jag brukar köra den tillsammans med en fleecebalaklava och en fleecebuff som träs över fleece balaklavan och tätar vid halsen. Fungerar kanonbra.

- Jag använder vanligen ett band (övre fästet) för att hålla den rätt mot liggunderlaget. Utan att fästa vid liggunderlaget fungerar egentligen också bra för mig, men när jag provat med två band har tyget kommit i spänn när jag rört mig i sömnen och då komprimeras dunet så det blir kalla områden.

- Dom är ganska löst packade, kan se lite dåligt fyllda ut, men vad jag förstår är det för att få mesta möjliga värme ur dunet. Jag ser ingen nackdel med det.

- Eftersom EE tar dun från Polen är de äldre delarna av quiltens dun väldigt beresta. 4ggr över Atlanten…

Liknande produkter: Cumulus quiltar

Kundservice: Väldigt bra som framgår av recensionen.

Logga in

Tips!