Origo 5100 HeatPalVärmare/kök till jaktkojan, verandan, båten eller för annat uteliv.
Enkel och tålig konstruktion. Användbar överallt där man behöver extravärme samt även kokmöjligheter.

Genom att lyfta av överdelen kan värmaren även användas som ett litet kök. Den övre skyddskåpan lägger man utöver den nedre då man bär den med sig, vilket gör värmaren mindre och smidigare, bärrem sitter monterad.

Bränsle: Origonol, T-bränsle eller T-röd.

Effekt: 1500 Watt
Brinntid: 5 timmar vid full effekt
Bränslevolym: 1,2 liter
Koktid: 1 liter c.a. 15 minuter
Diameter: 285 m.m./Höjd: 150-285 m.m.
Vikt 2,5 kg


Tillverkare: Origo
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Kompakt för att vara en kamin. Smidigt med flytande bränsle istället för ved. Sparar även utrymme om bränsle ska tas med. En säck ved fyller mer än två liter t-bränsle. Värme och kök i ett. Steglös

Minus:Jag anser att den är dyr i för hållande till vad man får. Lång uppkokningstid. Svår att fylla utan att man spiller. Tar extremt lång tid på sig att slockna. Hade en lite fjuttlåga i evigheter. (Men det går så klart att stänga av den.)

Kommentar: Än så länge bara hunnit testa den över en natt i ett tvåmanna tält (Fjällräven Keino R/S2). Runt 3 grader ute och regn. Jag lägger ut denna tidiga recension, r/t att det är en lite udda produkt som det är svårt att hitta info om. Återkommer med uppdaterad eller ny recension när min erfarenhet av den är större.

Gick bra att laga mat på även om det nu inte var samma intensa futt som man är van vid från ett stormkök. Värmen var inget att hänga i grannen så länge den stod ute i absiden. Men när den förflyttades in i innertältet blev det riktigt behagligt. Dock inget jag rekommenderar… En person plus hund i ett tvåmanna är lite trångt när man ska ha en varm kamin där inne också. Sen får jag nog säga att det doftade en del t-bränsle och os!!?? Men jag kan föreställa mig att den passar utmärkt i ett större tält. Kanske till och med funkar bra i ett tvåmanna med stor absid.

Nere på golvet var det så klart kallt. Men för varje decimeter upp från golvet blev det klart varmare. Från 2 dm höjd var det märkbart varmt och det sista halvan upp till taket riktigt bra värme. Längst upp under taket var det för varmt för att vara skönt. Det hade gått bra att hänga upp något på tork. Det kändes torrt och fint i den övre halvan av tältet. Ute var det ju regn, och det var snö på marken. Så det var annars rått och näst intill fuktigt.

Som jag skrev ovan rekommenderar jag ingen att använda denna kamin inne i ett tvåmanna med liten absid, men i stor absid eller ett större tält och en plats reserverad till kaminen skulle jag inte ha några skrupler.

Undersidan av kaminen förblev kall och väggarna i nedre delen knappt varma alls. Bara precis så det var märkbart upp till kanten. "Locket" blir dock rejält varm ovan på. Där går det bra att varmhålla mat. Sidorna blir också på gränsen till att man bränner sig. När man lagar mat på den lyfter man ju av "locket" och på brännaren finns det två byglar för att ställa grytan på. För att varmhålla kan man sätta locket utanpå och sedan en gryta eller vad det nu måtta vara ovanpå. I och med att kaminen är så stor kan man få ner en gryta på ca 25 cm. Om någon är intresserad av exakt mått så får ni höra av er.

Mitt första intryck av produkten var; jösses vad stor. När man ser bilder på den ser det ut som ett Trangia, men den är betydligt större. Tänk på en hink och ni tänker rätt. R/t vikt och storlek är det ju inget man tar med sig ut på vandringen. Men den är "bärbar" Personligen kan jag mycket väl se att jag skulle ta med den i en kanot, kajak eller pulka. Till cykelväskor är den dock i största laget. Jag har främst tänkt att använda den till när man har basläger i anslutning till bilen.

Den är lite slaffsig att fylla på. Direkt från en fyraliters dunk hamnar lika mycket utanför som i. Jag kommer att fixa med "portionsflaskor". 1,2 liter räcker i 5 timmar. Så en 1,2 och en 0,6 liters Siggflaska ska köpas. Sedan har jag en .... ca 3 dl flaska sedan tidigare. Det kommer göra susen.

Pris: 1290

Logga in

Tips!