Esee 4 uncoated carbon steelTotallängd: 23 cm
Bladlängd: 11 cm
Knivbladets tjocklek: 4 mm
Bladbredd: 3 cm
Knivbladets slipning: flat egg med brynegg
1095 kolstål 55 - 57 HRC, utan skyddande beläggning
Handtag: Canvas Micarta
Vikt: 214 gram
Knivfodral i plast, alternativa fodral finns som tillbehör.


Tillverkare: Esee knifes/Randall's adventure & training
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Utmärkt design och högt kvalitetsintryck.

Minus:Mindre gott rykte i Sverige. Något primitivt fodral.

Kommentar: Esee knives är en amerikansk knivtillverkare med tillverkning i USA.
Esee 4 är deras mest sålda kniv, och den finns i flera olika versioner med olika handtagsmaterial och olika knivblad, etc.

Den aktuella kniven är i 1095 kolstål, vilket är det stål som Esee vanligen använder sig av. Fördelen med detta inte särskilt märkvärdiga stål är att det är lättslipat i fält och att eggen går ganska enkelt att få riktigt vass. Vidare är det ett mjukare stål än t.ex. 440-stål, vilket innebär att bladet har en bättre flexibilitet.

Handtagets skållor är tillverkade av "canvas micarta", ett konstmaterial som är relativt hållbart. Skållorna går att skruva loss för underhåll.

Denna kniv är ganska mångsidig: den klyver ved, går bra att tälja med och kan även skära lök och rökt korv i tunna skivor. Bryneggen är inte alltför brant, som på vissa knivar, varvid den fungerar för olika arbetsuppgifter.

Kniven ligger bra i handen och känns lagom rejäl.

Kvalitetsarbetet är mycket gott och vittnar om ett omsorgsfullt hantverk.
Jag är medveten om att Esees rykte i Sverige är att de är övervärderade som en "hype", använder sig av billigt stål, etc., men kvalitetsintrycket är ändå tydligt. Inte många andra tillverkare har livstids garanti på sina produkter.

Medföljande knivfodral är i ett slags gjuten plast, med separat bältesfäste som skruvas ihop med fodralet. Det finns även fodral i kydex, som visas på bilden. Knivfodralet som medföljer är ganska enkelt, och kydexfodralet saknar till och med bältesfäste, om det inhandlas separat. Tanken är att kydexfodralet ska kunna fästas i bältet med paracord. Det blir i båda fallen en väldigt hög placering som fungerar sämre om man bär ryggsäck. Det finns dock tillbehör som kan skruvas fast som innebär att kniven kan bäras längre ner, med dangler.

Slipvinkel: 20 grader.

Liknande produkter: Fällkniven F1

Köpplats: knifeconnection.com

Pris: 1000