Exped Downmat3.5" thick air cushion that provides 3 times greater warmth than any other mat of comparable weight. The heat resistance value is 1.6 m2 x K/W compared to 0.5 m2 x K/W for a 1" self-inflating mat.
These down filled air mattresses are constructed with baffles similar in design to sleeping bags. The baffles between the shell's six chambers eliminate cold spots, prevent down shift, and further improve the air cushion.


Tillverkare: Exped
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Tålig. legat uppkattningsvis upp mot 40 nätter på det under detta året och inga tecken på att det är slitet eller skulle läcka. Mjukt, varmt och tåligt. Kanonunderlag det bästa jag haft!

Minus:Lite väl dyrt för ett "liggunderlag". Pumpningen är något man vänjer sig med men det är lite trist när man är pömsig att sitta där och pumpa.

Kommentar: Haft det nu i drygt 1 år. Använt det sommar som vinter och kan bara konstatera att detta är inget att tveka om när det gäller att köpa ett!

Köpplats: Northstar.se

Pris: 1200

Plus: Dunet isolerar så man känner ingen kyla underifrån. Tjockleken, har ännu inte kännt någon sten eller pinne som stört min sömn. Pumpen, den inbyggda pumpen gör att man slipper blåsa upp det själv. Jag upplever att jag inte glider av. Kompakt och bra att ha i ryggsäcken.

Minus:Kan ta lite tid att pumpa upp, upp till 3 min. Priset

Kommentar: Kanonbra liggunderlag verkligen!
Har haft det uppe ett par gånger i varierande teräng och har aldrig sovit så gott förut.

Kan kort och gott säga att man får vad man betalar för, varken mer eller mindre.

Liknande produkter: Thermarest

Köpplats: Northstar.se

Pris: 1500

Plus: Varmt, lätt och enkel hantering.

Minus:Har inte hittat några...

Kommentar: Har deluxe-modellen som är 9 cm tjock med inbyggd pump. Varmt och väldigt skönt att ligga på när temperaturen går ner mot minus 30. Den extra bredden kommer väl till pass på vinterturer, inga armbågar som hamnar på tältgolvet när man ligger på rygg. Bara 1250 gr och ett litet nätt format gör att denna lösning är enkel att medföra i pulkan och t o m i ryggsäck.

Superklasse :)!

Liknande produkter: Gamla modellen med pumpen i påse och normalbredd. Thermarest...allt möjligt...

Plus: Väldigt liten packvolym, extremt skönt att sova på, mycket god isoleringsförmåga.

Minus:I mindre tält för två pers så planerar tillverkaren att liggunderlagen skall överlappa varandra i fotänden villket blir lite knepigt med detta liggunderlag, även att packa ihop det kan vara knepigt i trånga utrymmen.

Kommentar: Jag tycker att detta är ett mycket bra liggunderlag, jag rekommenderar det starkt. Tänk dock på att träna ordentligt på att framför allt packa ihop det om du planerar att använda det i en liten båt/portaledge/grottor/andra trånga utrymmen:)

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 1275

Plus: Lätt, liten packvlym, skön att sova på

Minus:Tidskrävande pumpning

Kommentar: Lagom format i Ryggan och lätt. Efter denna första korta vandring är jag fortfarande lite ovan med den inyggda punpen. Tycker det tar för lång tid att få in nog mycket luft, men när det sen är gjort är den mycket skön att sova på.

Köpplats:

Plus: Varmt, mycket bekvämt även på ojämn underlag. När det är kalt känns som om underlaget värmer underifrån :-) Tycker att det är prisvärt. Har dock inte testat det med inbyggd pump, det kan vara riktigt bra grej.

Minus:Är lite rädd för punktering under svårare förhållanden (kallt, när man är utmatad och orkar inte mycket). Det verkar som om man måste ha en "closed foam cell" backup vid tunga turer. Jag köpte ett par, och en av dem tappar luften, men väldigt långsamt. Kontaktade leverantör och fick info att det kan vara ventilerna, men man behöver inte oroa sig för det. Den är hög och om man sover med öppen sovsäck, känns för small, händerna trillar ner, men i stäng sovsäck är ok. Det behövs lite erfarenhet att blåsa upp den i trångt utrymme (liten tält för två när det är regn ute :-)

Kommentar: Som sagt tidigare, dunet tenderar att förflytta sig mot ventilerna, men det går att skaka tillbaka det. Om man viker uppblåst underlaget i mitten eller någon annanstans, och skakar mot golvet, då samlas dunet precis där man viker matten. Med ett starkt (kallt) ljus (t.ex. en stark panlampa) går att se var ”håll" i dunet finns och var dunet klumpas och fixa det lätt.

Köpplats: Addnature.com

Plus: Värmen och utjämningen av underlaget

Minus:Priset !!! Nästan 1500kr

Kommentar: Äger sedan över ett år ett Down 9 (dvs 9cm tjockt), använt det både sommar och vinter i tält med -25 grader ute. Är så nöjd med underlaget.

På sommaren jämnar det ut underlaget på ett sätt som år mig att tro jag ligger hemma i sängen och på vintern känns inte den minsta mark kyla från underlaget.

Liknande produkter: 4 vanliga underlag eller renfällen för vinterbruk.

Köpplats:

Plus: Varmt och mjukt. Lättpackat.

Minus:Lite omständligt att blåsa upp men man lär sig efter några försök.

Kommentar: 1,5 års användning, mest på vinterfjället och kalla helgturer. Det enda jag ångrar idag är att jag inte passade på att köpa XL-versionen, detta eftersom jag ändå bara har det på pulkan eller i helgpackningen där man kan unna sig lyx. Mjukt och skönt och varmt varmt varmt :).

Grymt bra!

Liknande produkter: Thermarest, mkt kallare och ungefär lika tungt.

Köpplats: moontrail

Plus: Smarta funktioner, skönt, håller borta markkylan. Mkt bra produkt.

Minus:Tar lite lång tid att få upp. Och man vill inte gärna dra upp det utomhus som med cellplastunderlag (men man får ha med sittdyna istället). Dunet tenderar att flytta sig mot ventilen, men det går att skaka tillbaka.

Kommentar: Exped visar prov på en produkt där man tänkt igenom detaljerna. Packpåsen används för att pumpa upp underlaget och är sedan vadderat för att bli en skön kudde, genialt. Tjockleken gör det såklart mjukt men en stor poäng att man kommer upp från den kalla marken. Och dunet innuti gör en viss skillnad mot kylan också. Vissa tycker att det väger mycket, men man kan ju ha en lite "kallare" sovsäck i stället. Expedunderlaget och min Marmot Never Winter väger knappa 2 kg och det är lika mycket tillsammans som min förra sovsäck.

Liknande produkter: Thermarest - men köp exped i stället är min rekommendation

Köpplats:

Pris: 1095

Plus: Väldigt skön att sova på, isolerar bra.

Minus:Väger en del och tar en liten stund att pumpa upp.

Kommentar: Bästa jag legat på, mycket skönare att ligga på den än i en säng i stugorna längs kungsleden. Isolerar så bra mot markkylan att jag under senaste vandringen bara kunde ha sovsäcken stängd en natt trots att det var flera nätter med temperaturer under nollan, det har inte hänt mig tidigare med andra liggunderlag.

Köpplats: Säck

Plus: Mycket bekväm, bra packformat.

Minus:Pumptid, packpåsen läcker luft så man får göra en traditionell kudde med kläder istället.

Kommentar: Jag har en Exped Downmat 7och är mycket nöjd med den.
Det gör tältandet till en fröjd. Har använt mitt ca 25 tältnätter i år.

Trots att min matta är ca 178 cm och jag är 192 cm har jag inte upplevt mattan som kort.

Bävar dock för första punkan på tur.

Köpplats: Arcteryx Stockholm

Pris: 1200

Plus: supervarm, bekväm, kompakt ihoppackad, halkskyddad

Minus:vikten 900 gram, lite "meckig" att "blåsa" upp innan man lärt sig

Kommentar: Den här byter jag inte ut mot nåt annat liggunderlag. Downmat har dun inuti och detta ger en överlägsen isolering mot markkyla. När man lägger sig på madrassen så känner man riktigt hur den värmer. Perfekt också om det inte är helt jämnt underlag.

Madrassen blåses upp med hjälp av packpåsen och det tog ett par gånger till dess att man fått in snitsen(blåses inte upp med munnen pga att inte kondens från andedräkten skall klumpa ihop dunet).

Ytan man ligger på är halkskyddad och det tycker jag är ett stort plus. Man ligger kvar utan att kana omkring som på ex. prolite-underlagen.

Den blir mycket liten när man packar ihop den och jag förvarar den tillsammans med sovsäcken längst ner i ryggan när jag vandrar.

Rekommenderar köp om du inte är rädd att bära 900 gram liggunderlag. Eftersom jag använder en mycket lätt dunsovsäck på mina sommarturer så tyckte jag att jag kunde lägga några extra hekton på liggunderlaget.

Plus: Mycket skönt och bra liggunderlag, smidigt hoppackat, inte tokdyrt

Kommentar: Jag har tidigare haft ett stort och tjockt Therm-A-Rest i deras lyxury serie, men det var så stort och tungt att jag bytte till detta.

Ytan är mindre men fullt tillräcklig för mig som är 182cm. Komforten är det inget som helst fel på utan man sover mycket varmt och skönt.

Jag funderade på hur det skulle bli att behöva pumpa upp liggunderlaget men det var inga som helst konstigheter utan går både fort och smidigt.

Det väger ju en hel del (ca.0,9 kg) men man får verkligen mycket komfort för den vikten. Inte tar det mycket plats när det är hoppackat heller, så jag är mycket nöjd!

Plus: Man ligger mjukt och isolerad från mark kylan.

Kommentar: Jag har provat madrassen nu i sommar och det var det skönaste som jag har legat på.
http://www.exped.com/
Beställde den från USA då det blev ca.300kr billigare
http://www.backcountry-equipment.com/sleeping_pads/exped_downairmattress.html

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook