Trangia minitrangiaTrangias jättelilla spritkök med 0.8L-kastrull


Tillverkare: Trangia
 
Betyg: 3.213.213.213.213.21
(betyg 3.21 baserat på 19 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 11 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Liten volum Hyffsat lätt vikt Lättanvänd

Minus:Dålig skydd för vind men det går att fixa (kanske t o m lite folie runt skulle räcka) Långsam (jämfört med gas men man har kanske inte så bråttom i skogen) Måste användas på värmetåligt underlag då brännaren "ligger i backen"

Kommentar: Mycket bra med tanke på den kompakta storleken, får plats till och med i byxfickan.
Vindskydd att tala om finns dock inte utan det är mer bara ett stöd.
Det har jag löst med Biltemas vindskydd.
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv-och-camping/Gasol--och-stormkok/Vindskydd-for-gasolkok-2000033140/
Fungerar perfekt och den sammanlagda vikten blir då 470g excl. bränsle
Det finns lättare kök men svårt att matcha storleken.
Perfekt att poppa popcorn för en person.

Pris: 249

Plus: +Extremt lätt 330gram totalt. +Litet, får plats i många bälgfickor. +Teflonstekpanna +Trangias vanliga brännare samt vanliga kvaliteten. +Knäpplock så man slipper standarremmen totalt.

Minus:-Funkar inte så bra med "vindskyddet" vid blåsigt väder,

Kommentar: Mycket värmeförlust vid blåsigt väder, gillar man att vara opportunist i skogen löser man detta genom att göra ett naturligt vindskydd eller hitta plats, dock svårt vid vissa tillfällen, tex uppe på kalfjäll skulle jag nog inte rek detta kök för längre tur.
Ser dock mycket fler fördelar än nackdelar med detta kök, har 2 st, en till min flickvän vid tillfällen då vi vill göra olika rätter, eller så kan man steka och koka samtidigt! 660gram för båda så väger då endå lite mindre än ett stort vanligt trangia.

Liknande produkter: Övriga Trangia flottan

Kundservice: Köpt en del av denna internetbutik, personlig och mycket bra service där byte osv är gratis frakt på fram och tillbaka samt oftast bland dom billigare av nätbutikerna.

Köpplats: Outnet.se

Pris: 150

Plus: Mycket kompakt! Ganska tight, rasslar inte så mycket. Får plats med ett par dl bränsle samt tändare i köket.

Minus:Griptången (tamojen) är farlig om man inte vet hur man ska använda den och riskerar att man tappar kastrullen. Horribel bränsleekonomi och uppenbar brandfara vid vind utan eget vindskydd; skulle aldrig köra köket i tält.

Kommentar: Fungerar egentligen bara bra om du lyckas ordna fullständigt eller nära fullständigt vindskydd.
Därför tyvärr ej fältdugligt i grundutförande.

Köket är dock mycket kompakt och går ner obemärkt i en vardagsryggsäck.
Och med det även bränsle för en dag eller två i småflaskor.

För längre turer är Trangia27/UL spritköket som gäller, den dubblerade vikten tas ändå ut av bättre bränsleekonomi och mindre frustration i handhavandet.

Liknande produkter: Finns inga andra ultrakompakta spritkök vad jag sett. Trangia borde släppa ett nytt enmanskök värt namnet med ett "riktigt" vindskydd. Om det så väger 75-100 gram extra spelar ingen större roll.

Köpplats:

Pris: 199

Plus: Storleken och bra kvalitet.

Minus:Skulle nog säga att brännarhållaren/vindskydd är lite i underkant. Vid minsta drag så är brännaren riktigt ineffektiv.

Kommentar: Har haft detta på ett par turer och är hyffsat nöjd med det.
Solo är det helt perfekt och tar minimalt med utrymme i ryggan.

Ett litet DIY vindskydd är att rekommendera.

Plus: Smidig

Minus:Spritbrännaren

Kommentar: Använde först köket med spritbrännaren men har gått över till att använda gas istället. Då jag alltid äter frystorkad mat är kastrullen helt perfekt att använda. Dessutom får gasbrännaren (primus micron) plats i den tillsammans med en burk pulverkaffe. Dock är spritbrännaren inget att hurra för, blir stora lågor som mest sotar på kastrullen. Själva kastrullen och locket rekommenderas dock till den som bara kokar vatten på sina turer och använder gas.

Köpplats: Outnet

Plus: Litet, lätt och tillfredsställande funktion.

Minus:För mer avancerad matlagning bör annat kök väljas.

Kommentar: För ändamålet att värma upp eller att tillaga en mindre mängd mat är köket perfekt, köpte första versionen när den kom och har varit nöjd under mer än 10 år.

Liknande produkter: Hittade inga vid det tillfället som var likvärdiga.

Köpplats: Intersport

Kommentar: Pyttigt litet, dålig bränslekonomi och saknar rejält vindskydd.
Tamojen riskerar det sent färdiga resultatet.
Men uppenbart är att det säljer bra till dem som inte prövat det.
Tveksamt.

Plus: Litet, kompakt, värma-vatten-kök.

Minus:Dålig bränsleekonomi, svårt att laga mat eftersom kastrullen är så liten. Begränsat användningsområde.

Kommentar: Nödkök eller anordning för att värma vatten till ät-i-påsen-mat. Men bara under barmarkstid, att smälta snö i ett minitrangia tar för lång tid. Utan extra vindskydd av t. ex. folie eldar man kraftigt för kråkorna. Flammorna från brännaren utgör en klar brandrisk på sommaren, placera köket på icke brännbar yta...framtaget speciellt för bergsmaraton, men gaskök är lättare...

Plus: lätt att ta med sig

Minus:-

Kommentar: lätt att ta med sig på turen, med en thermos så funkar köket mycket bra ihop och med en flaska t-röd på tre decileter så funkar de när man ha med frystorkat som ska hälla varmt vatten i påsen.

Köpplats: på en bensinmack

Pris: 199

Plus: Litet och lätt, billigt

Kommentar: Ett utmärkt kök för ensamma turer under 3 säsonger. Jag har använt det 2 år och lärt mig följande:
Man måste ha ett eget vindsydd, jag har tillverkat ett av aluminiumfolie och trästickor.
Man måste hitta en plan och stabil yta för den lilla "foten".
Man skall absolut INTE ta in det i tältet om man använder vindskydd, lågorna kan bli riktigt höga och heta. Med vindskydd är köket snabbt och effektivt, 0,5 liter sprit räcker 1 vecka om man inte kokar och steker mat utan bara kör med "fjällsörpa" och pulverkaffe.

Köpplats: Skövde Natur

Plus: Litet, lätt, billigt

Minus:Vindkänsligt, ineffektivt, bränslekrävande

Kommentar: Har använt minitrangia som komplement till ett Trangia 27 för två personer. Så länge man håller sig inne i tältets absid där det inte blåser funkar det bra för att exempelvis steka på när man samtidigt kokar något annat på det andra köket, eller för att bara hålla något varmt. Att koka upp vatten med minitrangia är däremot en tidsödande historia (drygt 10 minuter för en halvliter), troligen beroende på att så mycket värme försvinner åt sidorna. Är man utanför tältet och det blåser bara en gnutta är det dessutom hopplöst att få en riktigt effektiv låga ur brännaren.

Kommentar: Det är lätt och smidigt, men byt ut brännaren mot en mindre gas brännare som får plats i köket, tex primus alpine power cook. Handtaget kan man också byta ut, om kastrullen är full är den alldeles för ostadig. Skaffa en riktig i stället, för när du är på fjället vill du inte tappa ut en portion. Är man ensam och det är en sommartur så behövar man nog inget mer.

Plus: Litet och lätt

Minus:Låg effekt, vindkänsligt, instabilt

Kommentar: Jag har haft mitt minitrangia sedan 1992. Jag har alltid tyckt att det är trevligare att koka eget kaffe/the/choklad/varma koppen ute jämfört med att ta med termosen. Har man inte bråttom och kan välja en plan vindskyddad plats fungerar köket bra till att värma vatten med till max två personer. Annars ska du ta med termosen eller ett annat kök.

Plus: Litet och lätt att alltid ta med!

Minus:...ibland för litet för att vara ett riktigt kök.

Kommentar: Jag använder sedan några år ett Minitrangia under kortare turer och som extrakök vid längre utfärder. Det är en vansklig balans mellan så litet att det alltid kan tas med, och alldeles för litet.

Köket fungerar någorlunda under enkla förhållanden, det vill säga barmark och kortare turer. Men vid längre turer och under vintern blir bristerna väl stora. Vindskyddet och tamoojjen är skrala och det ensamma kärlet alltför litet - för att ta två exempel.

Som ett komplement till ett "riktigt" kök på gruppen fungerar det dock utmärkt. Och kompletterar man köket med ett extra kärl och en riktig tamojj - då kan köket faktiskt fungera även under vintern.

I det militära används minitrangiat bland annat av vissa jägarförband som nödkök, och har då sin egen ficka i stridsbältet eller -västen. Så kan man ju oxå göra...

Plus: Köket är mycket lätt, 330g, och smidigt i formatet.

Minus:"Törstigt", Blåser lätt ut, Ostadigt, handtaget opålitligt.

Kommentar: Innan min ensamvandring i Sarek september 2001 ( http://fjallen.get.to ) köpte jag ett Mini-Trangia. Köket är mycket lätt, 330g, och smidigt i formatet. Tyvärr är det mycket törstigt på bränsle vilket gör att vinsten i vikt inte blir lika stor som man kan tro eftersom man måste ha med sig mer sprit (Jag förväntade mig inte att det skulle gå åt så mycket bränsle så jag hade tagit med för lite). Dessutom blåste lågan lätt ut. "Ta-mojen", handtaget, hade dåligt grepp om kastrullen och man fick passa sig så att man inte tappade maten på backen (Detta lärde jag mig den hårda vägen). Köket innehåller bara en gryta så det blir lite besvärligt att laga rätter som är lite mer komplicerade. Betyget blir därför lågt. Nästa gång (om det blir någon) som jag går ensam ska jag skaffa ett vanligt Trangia av minsta storleken istället.

Plus: En användare

Minus:Ostabil med brännare.

Kommentar: Jag köpte detta köket av misstag men det visade sig att jag kunde använda köket utan brännare till mitt Primus EasyFuel brännare.
Minitrangia är litet och funkar utmärkt till en person och stekpannan fungerar som lock. Har aldrig stekt ngt med den.
Klipan är lätt och smidigt, inte överdimensionerat som de andra.

Kommentar: Under vintertid fungerar köket inte särsklit bra. Ett kännt faktum för kök som använder T-sprit. Under kalla förhållanden avger inte köket den värme man skulle önska. Under sommar-/barmarksförhålanden är köket dock myckeet smidigt med sin låga vikt och lilla volym.

Plus: Liten vikt, Lättanvänt

Minus:obefintligt vindskydd, liten botten på brännarhållaren

Kommentar: Jag har använt minitrangia ganska mycket och det jag kan säga är att om du har gott om tid, bra väder, sommar, mat som inte tar så lång tid att koka och är ensam så är det ju ett hyfsat kök.
Men annars så skulle inte jag vilja ha med mig det köket. Köket är svårt att ställa upp stabilt då "vindskyddet" har så liten botten. Det medför på vintern att köket blir svårt att isolera med granris från markkylan.
Iochmed att köket saknar ett riktigt vindskydd så får man ett enormt energibortfall om det blåser lite, och då måste man fylla på brännaren en gång medan man kokar maten om man vill ha en ordentligt tillagad VA- rätt.
På vintern tar det också en jävla tid att både göra mat och smälta vatten då det endast finns ett kärl.

Men visst finns det vissa fördelar också, köket väger ju lite och det har få delar så det är lätt att sätta ihop även om det är jävligt mörkt ute.

Men är man ENDAST ute LITE vid FINT väder och ENDAST kokar nudlar och soppor så KAN man ju KANSKE bli nöjd man köket.

Plus: Litet och lätt

Minus:Hett

Kommentar: Trangias minsta kök väger bara 320 gram komplett med kastrull på 0.8L, brännare (identisk med brännaren i de större köken), tamoj, lock och "vindskydd".

Kastrullvolymen om 0.8L räcker och blir över för en (1) person som lever på BlåBands och nyponsoppa.

Det kokar lika bra som de stora, om man är vindskyddad. Grunkan som man ställer kastrullen på och brännaren i skyddar knappt mot vinden. Ett hemmagjort vindskydd av aluminiumfolie (1m hushållsfolie som viks till passande storlek) rekommenderas.

Köket är sådär halvstabilt - i bottnen på kastrullen finns en fördjupning som passar i de fyra vingarna på vindskyddet så kastrullen glider inte hit och dit.

Nackdelen är att lågor från brännaren slår upp på kastrullens sida, så man kan bränna sig om man inte ser upp. Ett hemmagjort vindskydd enligt ovan fungerar bra som flamskydd också. Eftersom köket blir hett på undersidan an man nog inte ha det inne i tältet heller, men det går bra att ha det i absiden.

 

Logga in