Primus Multifuel EX

Primus Multifuel EX

Ett kök som kan köras på flytande bränsle eller gas. Olika munstycken medföljer för olika bränslen samt en rengöringsnål för att undvika sot i brännaren. Köket står på tre ben som kan fällas ihop.


Tillverkare: Primus
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 4.54.54.54.54.5
(betyg 4.5 baserat på 2 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Stryktåligt, pålitligt, effektivt.

Minus:Ljudvolymen

Kommentar: Jag har använt Primus Himalaya Multifuel sedan 2001. Köket har fått följa med på otaliga fjällvandringar, bl.a. genom Rapadalen i Sarek och upp på Kebne och Galdhöpiggen, på vandring genom Alperna, flertalet cykelresor och diverse vattenäventyr.

Konstruktionen är gjord för att skapa ett optimalt ratio mellan vikt och performance. Primus har verkligen lyckats göra ett kök som är oerhört stryktåligt, pålitligt och effektivt.

Handhavandet är självklart enklast med gas, där gaslågan mycket exakt regleras med ventilen. Nackdelen jag upptäckt med gasen är, frånsett de höga priserna på buteljer, att verkningsgraden vid köldgrader kraftigt avviker från förbränning med exempelvis bensin. Nyttjande av bensin tar en knapp minut längre tid men kostar bråkdelen av gasen, går att hitta överallt och fungerar också i ordentlig kyla.

När bensin skall användas pumpar man upp trycket i sin bränsleflaska, vänder den med markeringen ON uppåt och öppnar ventilen tillräckligt kort tid för att bensin skall väta runt brännaren. Stäng till igen och tänd. När ett tyst vindande hörs har bensinen rätt temperatur och ventilen kan vridas om och köket startas. Oerhört enkelt och snabbt med maximal kraft.

Himalaya Multifuel verkar vara måttbeställt för att passa i Trangias kök. Min slitna modell från 70-talet fungerar både som ställ (skyddar underlaget) och som vindskydd. Super!

På den negativa sidan kan ljudvolymen nämnas. Två fördelar finns dock med detta: När man lagar mat i tältets absid omöjliggörs trista konversationer och tystnaden efter att köket stängts av är en ren njutning. Jag tror dock att ljudet kraftigt reducerats i senare modeller från Primus. Priset var heller inte det lägsta men kvaliteten har tveklöst motiverat priset.

Detta kök är designat för aktivt friluftsbruk och expeditioner och skall inte jämföras med exempelvis ett campingkök för transport med bil. Köket gör sitt jobb på ett strålande sätt, väger lite och fungerar alltid. Servicebehovet under mina snart tio aktiva år har varit minimalt och inskränker sig till ett fåtal rengöringar.

Före jag köpte köket undersökte jag marknaden ordentligt och Primus har ett mycket gott rykte för såväl sina produkter som sin kundtjänst och serviceorganisation. De gånger jag haft frågor gällande deras produkter har responsen varit snabb och oklanderlig.

Jag kan varmt rekommendera Primus Himalaya Multifuel för den krävande och kräsne användaren.

Liknande produkter: MSR, Trangia

Kundservice: Oklanderligt.

Köpplats: Team Sportia

Pris: 1500

Plus: Väger lite, säkert, effektivt och klarar många bränslen.

Minus:Svårt att reglera effekten, dåligt skydd för vind. Kan behövas lite träning för att köras maximalt.

Kommentar: Har nu haft detta kök 8 månader under vinter, vår och sommar. Har hela tiden kört på primus powerfuel och använt eta power-kastrullen. Jag tycker inte att jag kommer upp i den effekt som tillverkaren pratar om på sin hemsida, men känner inte att det var någon besvikelse (känns som att deras beräkningar alltid är glädjekalkyler). Det går i vilket fall snabbt att koka upp vatten (mitt förra kök var gammaldags trangia med tenol), och förvärmningen är inte något problem. Jag upplever dock att justeringen av effekten är lite svårmanövrerad, ska jag köra på låg effekt (hålla kokande i ett par minuter) är det lätt att jag drar ned effekten för mycket så lågan slocknar. Då måste man vänta ett par minuter och tända på nytt.
Själva köket känns ganska robust, jag packar det i påse i kastrullen, tar därför inte mycket plats. Med folien som följer med kan man skydda mot vind, är dock lite bökigare än med trangiamodellen. Köket känns driftsäkert, har inte haft problem med körningen (förutom att det kan slockna vid för låg effekt), då har jag kört det i olika förhållanden, -30 till +25, blåst, snöfall.
Köket låter en del när man bränner på men jag känner inte att det är något problem.
Ska under sena augusti prova köra med gas, det blir spännande. Hoppas på smidigare bränning.

Kundservice: Har mailat primus kundtjänst lite frågor om effekten på köket, de svarade hyfsat fort.

Köpplats: Julklapp