Optimus Crux LiteToppmonterad gasbrännare. Vikt 72 gr.


Tillverkare: Optimus
 
Betyg: 2.672.672.672.672.67
(betyg 2.67 baserat på 9 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt, effektiv

Kommentar: Brännaren är liten och smidig, men samtidigt effektiv.
Ryms bra i sin förvaringsväska i "upphöjningen" som blir under en gastub.

Har läst andras recensioner och många skriver att den är instabil, men de verkar skriva om den ihopvikbara modellen.

Denna brännare är inte ihopvikbar!

Jag köpte från början optimus Weekend HE Cook system med den hopvikbara brännaren, men bytte till denna efter bara en tur, då den precis som många skriver känns instabil.
Jag använder kärlen från Weekend HE Cook och tillsammans med en hopvikbar trefot och ett vinskydd får man ett lätt kök som räcker gott till enklare matlagning och värmning av vatten.

Såg nu att precis det kittet finns att köpa under namnet "Elektra FE" (utom trefoten till gastuben)

Liknande produkter: optimus crux

Plus: Lätt och tar liten plats. Har ofta brännare inkl kokkärl i ytterfacket på ryggsäcken. Det går inte med exempelvis Trangia.

Minus:Kan börja brinna nere vid "vik-kulan"

Kommentar: Brännaren ingår i set med optimus kokkärl som jag haft tre år nu. Jag har köpt till vindskydd och fot att sätta på gastuben så nu står den stadigare.
Jag har också varit med om att gasen antänds nere vid "vik-kulan". Men det var efter att köket stått ute i regnväder en natt. Jag trodde inte att det skulle spela någon roll men fick mig en överraskning.Skakade ur lite fukt och värmde brännaren lite sen fungerade det.
Jag har sett att de sett de säljer nu, har inte den vikbara brännaren. Troligen en förbättring.
Jag såg att vad gäller bränsleeffektivitet var detta kök bland de sämsta i test i tidskriften Villmarksliv. Inget som stört mig direkt. Kokade vatten till torrmat och kaffe för en person i 7dagar på en gastub denna sommar.

Plus: Lätt och smidigt

Minus:ostadigt och vindkänsligt

Kommentar: Har haft mitt Crux Lite i ett par år på flertalet turer i fjällen, skog och kajakturer. Hade tidigare en Pocket Rocket brännare. Känner inte igen några av de problem som beskrivs av andra. Jämfört med mitt Pocket Rocket känns det ostadigare. Vindkänsligt, men det gäller iofs all gasbrännare i den här klassen. Crux har större brännare jämfört med Pocket Rocket vilket märks tydligt då det inte bränns fast mat i botten på kastrullen lika lätt. Värmespridningen är mycket bättre jämfört med Pocket Rockets smala "svetslåga". Den stora fördelen är att det är väldigt litet och smidigt att packa ihop. Brännare och mellanstor gastub får enkelt plats i mitt enmans kokkärl.

Plus: Lätt, liten, kan förvaras under gasburken i Optimus egen kastrull

Minus:Går sönder

Kommentar: Gick sönder två dagar in i Sarek, den gängade biten som skruvas fast på gastuben lossnade från resten av köket = fick avbryta turen då det var enda köket. Omöjlig att laga i fält. Använd ca 3 veckor totalt.

Fungerar bra för att koka vatten. Svårt att få liten låga för att laga annan mat.

Liknande produkter: Trangia 27

Plus: Lätt smidigt

Minus:Missionskritikst inte att lita på

Kommentar: Har haft 2 Crux lite i ett par år och mitt första failade ur under flugfiskeresa till Tavaätna Kiruna, den lilla guldfärgade infästningen i kopplingen fastnade i en primusflaska och sedan gick inte köket använda. Det var inte missionskritisk med tanke på ved längs älv och kamrats trangia, köket ngt år eller två på nacken och jag orkade inte reklamera då optimus bytt ägare och det inte finns en tyslig motpart att förhandla med i Sverige. Så jag köpte ett nytt inför valborgs Randonee/hundspannstur i Riksgränsen, funkade utmärkt i 2 dagar, dag 3 andra måltiden så failade köket ur duktigt och gasen som antändes av tändsticka flammade ut från sidan vid kulan där man viker köket ´likt en svettslåga. Vi fick inte igång köket och var tvungna att bryta turen. Alltså ett nytt kök som var absolut missionskritikst, sensmoral ha alltid med 2 kök använd ALDRIG Optimus Crux lite. Gick till Naturkompaniet som skickade bägge till tillverkaren, avvvaktar besked.

Liknande produkter: Använt massor av kök, Trangia, vanligt plus gas, olika gas primus, MSR Multifuel med mera

Kundservice: Ingen ännu

Pris: 400

Plus: Bra pris och mycket lätt

Minus:Vindkänsligt

Kommentar: Bra och liten gasbrännare som gör sitt jobb. Lite glapp i maskineriet men inget som stör. Dock är köket ganska vindkänsligt.

Plus: Vikten, utrymmet

Minus:Vindkänsligt, reglaget för känsligt, kräver stabilt underlag

Kommentar: Inte alls så dåligt som beskrivs här. Det är snabbt, tar ingen plats alls i och med att det ryms under botten av gasburken. Funkar jättebra till att koka upp vatten snabbt eller ha på lågan en lite längre tid. Det stämmer att reglaget ändrar sig själv men har inte haft problem med det, bara att höja eller sänka lågan försiktigt.

Plus: Finns inte några positiva egenskaper jämfört med andra kök med liknande specifikation.

Minus:Glapp i bränslereglaget.

Kommentar: Instämmer med föregående talare på varje bedömningspunkt. Dyrbart skrot till ingen nytta, då den inte gick att använda till att köra på sparlåga. Låg mest hemma och samlade damm.
Vid varje försök att finjustera lågan resulterade det i att köket slocknade.
Glapp i styrreglaget, tillverkaren Optimus godtar inte orsak till reklamationen.
Jag avråder starkt varje presumtiv köpare att investera pengar i detta kök!
Ett cred till Addnature.com, de var realistiska nog att häva köpet. Flertal av dessa brännare hade reklamerats vid tidigare tillfälle.

Liknande produkter: SOTO, Primus, MSR, Biltema, GAZ, Coleman,

Kundservice: Reklamation på Optimus avslagen, produkten anses fungera enligt förväntan.

Köpplats: Addnature.com

Pris: 379

Plus: Liten, lätt, stor brännare = bra spridning.

Minus:Urusel kvalitet.

Kommentar: Kökets reglerratt glappar. Det medför att det är nästan omöjligt att ställa in en vettig låga. Ena gången vrider man och det strömmar ut mycket gas. Nästa gång vrider man lika mycket men nu kommer det ingen gas alls.

...när man efter lite vridande har fått till lågan, så ändras den när man släpper vredet eftersom glappandet gör att lågan påverkas bara av att man håller i ratten...

Reklamerade kök nr 1. Kök nr 2 exakt likadana egenskaper, fast faktiskt ännu värre.

Undvik!

...made in china stod det på båda exemplaren. Finns kanske äldre exemplar som tillverkats med bättre precision. Troligen någon annanstans...

 

Logga in