MSR XGK EXMultifuelkök


Tillverkare: MSR
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Driftsäkert, inga "nycker". Super kärlstöd. En "nischad" produkt som gör precis det den ska med bravur (och ett skönt rytande ljud).

Minus:Det sköna rytandet kan bli enerverande...bra med teflonkastruller, minskar risken för vidbränning eftersom sparlågan är diminutiv...försök inte laga mat på samma sätt som med andra "spisar"...

Kommentar: Likt tidigare versioner av XGK som jag använt, fungerar även EX-modellen utan problem. Enkelheten och driftsäkerheten är prioriterade, allt annat är bortplockat. Nytt är kärlstöden, som är de bästa jag använt på ett fristående kök (jämför med Nova och Omnifuel) och en flexibel slang som jag tycker gör det enklare att placera köket på marken jämfört med det stela bränsleröret.

Kanonklass!!!

Liknande produkter: Nova, Omnifuel (som också är bra på sitt sätt), Optimus 111, Kap Arktic (som är mkt funkis under speciella förhållanden :-) ).

Kundservice: MSR (eller vad företaget egentligen heter idag) är som Hilleberg, svarar snabbt på mail och är intresserade av att diskutera produkterna. Kul!

Plus: Köket är mycket driftsäkert och är dessutom mycket lätt att reparera om något går sönder

Minus:Lägsta värmenivå innebär kokande gryta, går inte att småputtra med

Kommentar: Det här upplever jag som ett ”trevligt” kök. Anledningen till att det är just trevligt är att jag upplever det som tryggt och säkert. Jag oroar mig inte över att det ska haverera, för om det gör det så kan jag laga det. Jag har plockat isär och satt ihop det några gånger och, ja, gå du sönder illa kök, det är lugnt, jag har en reperationskit så då lagar jag dig. Typ. Det här köket är både väldigt driftsäkert och dessutom mycket lagningsbart.

Det är just driftsäkerheten och möjligheterna att reparera köket som gör just den här modellen till ett ”expeditionskök”. Expeditionsutrustning kan låta avskräckande men det är inte för att det är extremt krångligt att använda utan precis tvärt om. Det är just lätt och funktionellt att använda, driftsäkert och lätt att laga och pilla med. Det är egenskaper som behövs under extrema förhållanden. De skadar ju inte annars heller! Man behöver alltså inte vara extra smart eller ha bestigit minst tre 8 000 meterstoppar...

Köket sägs gå på det mesta som flyter, det kan jag inte uttala mig om men fotogen och bensin fungerar utmärkt.


Alla farligheter som hör till bensinkök hör til det här köket också, men det har ju med bränslet att göra, och inte köket. Om jag jämför det här köket med Optims Nova Plus så är det här absolut att föredra.

Det här med att reglaget sitter på flaskan och att det dröjer innan man ser resultat på lågan när man drar ner på reglaget (bränslet i slangen måste brinna upp innan lågan krymper, se min recension av Optimus Nova Plus) är inget problem tycker jag, det sitter en renskabel inne i slangen så det är inte så mycket space där. Jag drar snabbt ner tills bänslet är nästan helt strypt och då svarar lågan närmast direkt, sedan drar jag upp till vad jag behöver. Tar två sekunder extra.

Pumpen är bra. Bränslereglaget är lätt att vrida på. Allt är gediget och av hög kvalitet.
Som bonus tycker jag det här köket ser coolt ut.

Tillägg: Köket är svårt att köra på svag värme, även lägstanivån innebär mycket värme, det går inte att ha gryta på småputtrande.

Liknande produkter: Optimus Nova Plus (se recension)

Plus: Den kör på vad som helst.som flyter coh brinner. Det är lätt och funktionellt bra!

Kommentar: Mitt första multifuel kök! har använt gaskök innan och nu var det dax o skaffa sig ett flerbränslekök. Har dock bara kört detta kök med disel och T blå! vågar inte använda ren bensin ännu. Men det tar ltei tid med disel coh etanol. Tar ca 2 minuter att få igång det och efter några försök så funkar det felfritt varje gång. det krver dock tändstickor så gott som. en tändare är utomordentligt svårt att tända detta kök med. Men det blir en bra låga och fungerar utmärkt att välja effekt på medans man lagar mat. det drar iten mycket bränsle heller. ungefär 0,7dl om dagen om man är 2 personer och kör det 3 gånger per dag. och det emsta bränslet går åt till att starta det. ungefär en matsked per gång.

Ett minus kan vara att det ryker ltie och blir en stor låga vid uppstart. om amn nu ska laga amt inne i absiden kan detta säkert vara farligt! det fungerar dock utmärkt.

Köpplats: E-Bay

Pris: 725