Coleman F1 LiteLätt och kompakt toppgasbrännare med hög effekt


Tillverkare: Coleman
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt, kompakt, hög effekt, billig.

Minus:Något ömtåliga grytstöd.

Kommentar: Har använt min Coleman F1 Lite toppgasbrännare i ca 5 år nu tror jag. Den har som förväntat med sin enkla konstruktion alltid fungerat utmärkt.

Storsäljaren i detta segment är ju MSR Pocket Rocket. Jämfört med denna har Coleman F1 Lite högre effekt (4500W), lägre vikt (79 gram) och grytan står stadigare (platta stöd, inte de lutande som PR). Möjligen är utfällningsmekanismen snabbare på pocket rocket, på F1:an skruvar man på toppen, vrider ut stöden och drar sedan åt toppen. Man kanske spar några sekunder med lösningen MSR valde.

Stöden är av ung. samma godstjocklek som MRS Pocket Rocket. Dvs, visst går de att böja, men vid normalt handhavande med liten gryta är det inga problem.

Jag använder vanligen en MRS titanium gryta på 0,85 liter eller en Trangia stekpanna. Som alla toppgasbrännare blir det en aning rangligt, men det är sällan ett problem.

Effekten räcker till mer än väl. Något som är bra är att oavsett hur full gasburken är så blir åtgången gas för att koka upp ungefär densamma, bara att man får vänta lite längre när burken börjar ta slut.

För att spara gas bör man förstås ha ett vindskydd, annars drar vinden bort lågan och värmen. Undvik dock varianter som riskerar att hetta upp gasburken för mycket.

Jag har använt brännaren ner till ca -12 grader, så länge man värmer burken med händerna så funkar det ok. Blir gasen för kall så faller såklart effekten markant.

Jag vet inte om denna brännare säljs i svenska butiker, men den är vanlig i England, går att beställa via en sökning på Google.co.uk från flera onlinebutiker för ca 20 pund plus frakt. Det är väldigt prisvärt tycker jag.

Ingår en tygpåse som funkar fint. Med hopfällda stöd är det svårt att skada brännaren.

Liknande produkter: MSR Pocket Rocket.

Pris: 300