Trangia 25 titankastrullerLättviktskastruller till Trangia


Tillverkare: Trangia
 
Betyg: 3.773.773.773.773.77
(betyg 3.77 baserat på 13 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 4 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätta, hållbara, snygga, Lätta!

Minus:Det är lätt att bränna mat i dom.

Kommentar: Grymma kastruller! Väger ingenting! Hur bra som helst så länge man inte ska laga gourmetkäk. Lätt att bränna i dom. Vikten är en oerhörd styrka! Vill du börja spara vikt? Köp dessa!

Plus: Lätt, snabb värmeledning (värms och kyls snabbt)

Minus:Ojämn värmeledning

Kommentar: Perfekt om man ska koka upp vatten (kaffe, pasta, tvättvatten, till det frystorkade etc) men mindre bra om man vill ha jämn värmefördelning som t ex vid stekning. Man måste verkligen vara en aktiv kock för att det ska bli bra, mycket lyftande från lågan och rörande med besticken.
Jag tycker dessutom att det ser schysst ut med bucklig och blåaktig titan....

Plus: Lätt

Minus:Dålig värmeledning

Kommentar: Jag har testat Traqngias Titankastrul på vintern och höll på att bli galen. Det var nästan omöjligt att smälta snö i grytan. Värmen fördelades inte ut över hela botten utan värmen från mitt bensinkök han förånga bort det smälta vattnet i mitten utan att snön smälte på kanterna. Med aluminiumkastrullen var det däremot inget problem. Efter denna erfarenhet har jag lämnat titankastrullen hemma på snöbivaksturer.

Plus: Vikten

Minus:Priset

Kommentar: Enligt många skall kombinationen bensinkök + titankastruller + havrgerynsgröt eller ännu värre pasta såser vara ett problem.

Har nu testat och visst går det att bränna om man gasar på för fullt med ett omnifuel och struntar i att röra om. Om man är lite uppmärksam och sänker värmen när det börjar bli varmt samt rör om när man lagar maten bränner det inte alls fast.

Har tidigare kört med trangia alu kastruller men eftersom jag valt bort aluminium i hemmakastrullerna för 25 år sedan tyckte jag att det var dags att göra samma sak utomhus.

Priset kanske känns saftigt men OM aluminium är en hälsorisk så är det billigt. I alla fall enligt min åsikt.

Kommentar: helt värdelöst jag bränner fast all mat(inte så att jag är dålig på laga mat) botten på kastrullen har blivit blå av att den tydligen för höga värmen från mitt bensin kök.

Plus: Vikten

Minus:?

Kommentar: Men då jag inte längre vill sätta i mig alumiumsalter och helst bära lättast så anskaffade jag några olika Titankärl.
Erfarenheterna är att de är lätta rengöra, minimal fastbränning, trött kock! Låg vikt. Buckligheten känner jag inte igen men tunn plastskiva (sidovägg till fotogendunk), till köksbotten och skrammelreducering har jag infört.
Lilla storleken räcker utmärkt till tre personer. Mkt nöjd.

Plus: Tåliga och lätta.

Minus:Bränner lätt fast.

Kommentar: Trangias titankastruller är bra. Dock har jag haft problem med att vid användande av högeffektiva bensinkök bränner det lätt fast i botten. Kastrullerna är tunna och värmen fördelas inte ordentligt utan det blir "väldigt hett" under kastrullen vilket ofta leder till bränd mat. Aluminium är faktiskt bättre och inte mycket tyngre.

Plus: Lätta

Minus:Lätta (lite för tunna kan bränna vid maten)

Kommentar: Första gången jag smälte snö så förvandlades min gryta till ett konstverk, bucklig och i en massa snygga färger. Kanske lite tunna för att hetselda med ett fotogen/bensinkök. Eftersom de är så tunna så kan det bränna vid (men de är mycke bättre än rostfritt), men vill man ha det lättaste kastrullerna så finns det inte så många alternativ...

Kommentar: Har kört med Trangia titan ett år nu, trivs bra med dessa kärl. Körde tidigare med Trangia AU.

Rekomenderar trangias titankärl

Plus: vikten

Minus:blir bubbliga i botten

Kommentar: Har använt Trangias titankastruller i snart två år.
Nu ser de ut som en topografisk karta i botten, bubbliga som bara den. Men jag byter inte ut dem mot något annat än mina duossalkastruller på kanothajker då vikten inte spelar någon roll.
De är alldeles utmärka att laga mat i, väger lätt och inte minst så är de hygieniska. Lätta att hålla rena.
Ett stort plus är att de pallar att torrkoka med en kraftig fotogenbrännare under (provat både KAP och Primus-MFS). Aluminium bara smälter.
Vad har man då för nytta av det? Vid smältning av snö som innehåller mycket luft och bakning i kastrull till exempel.

Plus: hållbarhet

Minus:priset

Kommentar: jag har köpt en komplett uppsättning mod 25 i titan dom är både lätta och starka. den ända nackdelen är det höga priset.

Plus: Hög impfaktor.

Minus:Priset får man nog erkänna.

Kommentar: Lite overkill med tanke på priset, men va fan det är ju kul med pryls. Fungerar alldeles utmärkt och enligt min mening inte sämre än alu kastruller. Använder Titanprylarna tillsammans med bensinkök.

Plus: Lätta, starka och fungerar bra.

Minus:Priset.

Kommentar: 2 kilo i runda slängar var vad mitt KAP-Arktic med duossalkastruller vägde in på. En tungviktare med väl fungerande kärl. Nu var det dags att pröva något lättare - titankastruller.

Titankärlen väger mindre än alukärlen till Trangia. De skramlar med ett dovt och ihåligt ljud. Det ryktas att Titankärl skall vara svåra att laga mat på p.g.a. värmetröghet.

Jag valde därför att koka en pastarätt av den typ som man köper färdig på ICA för 20 spänn. Jag har använt dessa rätter med MSR-kokkärl i stål till ett XGK och sett dem förvandlas till rykande svarta klumpar vid minsta paus i omrörningen. Även med alukokkärl och en brännare som går att reglera mer än XGK (nästan alla brännare går att reglera mer än XGK) kan de bränna fast om man inte ser upp. Rätterna skall koka i ca 5 minuter men i praktiken blir det gärna 7 eller 8 innan de är färdiga.

Uppkokningen gick snabbt som alltid med KAP - ett fräsande från kanten talade om att maten blivit bränd efter bara 1 minut på elden. Jag sänkte värmen och rörde om för att inte skadan skulle bli värre. Till min lättnad upptäckte jag snart att kokningen framskred utmärkt - ingen tillstymelse till fastbränning i botten. Tydligen räckte det med att sänka värmen och att röra lite lagom.

Efter 7 minuter var pastarätten klar. Bortsett från den lilla biten vid kanten var ingenting bränt. Titankärlet klarade pastarätten lika bra som min duossalkastrull skulle gjort. Disken av det brända gucket gick utan problem.

Sammanfattning och slutsatser: Vid uppkoket verkade det vara större risk för vidbränning än med duossal. Efter att snabbt ha sänkt värmen var det dock ingen skillnad.Rätten puttrade på med måttlig omrörning och var ganska tjock utan att bränna fast.

Bättre än stålkärl och sämre än aluminium.

Logga in