"Light my fire" Titanium SporkSked-gaffel-kniv i ett. Gjord av titanium, grå färg, 17 g. Tillverkare svensk Light My Fire.


Tillverkare: Light My Fire
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Hållbar, smidig, lätt och värmetålig.

Minus:För lång för Trangia 27, slö.

Kommentar: Bra uppfinning.

Jag vässade knivdelens räfflor på min med en trekantsfil av nålfilsmodell, sedan en lagom uppskärpning med Dremel av eggen så den fungerar som matkniv.
Den var rejält slö innan,

Sedan kortade jag av skedsidan ca 1cm med bänkslip och rundputsade kanten med Dremel för att få ner den i Trangia 27 på ett vettigt sätt, gjorde den lite mindre rundad i änden så den även fungerar hjälpligt som stekspade.

En bra ide som inte nådde ända i mål har nu blivit vad den borde varit från början, ett riktigt bra bestick för fjällvandring.

Liknande produkter: Plastspork

Kundservice: ?

Plus: Lättdiskad, hållbar, styv.

Minus:Något för fina tänder på kniven.

Kommentar: Efter att min femte plastspork gått av (trots överdriven försiktighet från min sida) bestämde jag mig för att investera i två stycken evighetssporkar i den särskilt fräna metallen titan.

Jag blev glatt överraskad vid uppackningen. Ytfinnishen är ruggigt bra, och man förstår varför den kostar som den gör. Det finns inte en tillstymmelse till slarv, och alla kanter är vackert rundade och polerade till perfektion. Det är uppenbart att det är mänskliga händer, och ingen maskin, som färdigställt denna produkt.

Om jag förstått det rätt var den första modellen helt matt (anodiserad?) men på denna modell har man slipat och polerat skeden och gaffeln och lämnat mittendelen orörd. En bra lösning.
Möjligen hade det varit snyggare med en helpolerad dito, men den matta ytan ger ett mycket bra grepp, samtidigt som de polerade delarna är lätta att rengöra och inte känns konstiga i munnen.


Själva kniven på gaffeldelen är smart vinklad så att det är lätt att "skära" utan att doppa knogarna i maten (designen är densamma som plastmodellen). Titan är så pass styvt att kniven faktiskt fungerar bra, vilket den inte gjorde på den mjuka plastmodellen.

Tandningen är lagom, en bra kompromiss mellan prestanda och risk för att skära sig i mungipan (titan går ju att vässa om man så vill). Däremot kunde tänderna ha suttit något glesare. Det är helt enkelt för tätt för att man ska kunna rengöra mellanrummen med sin nagel eller diskborste. En petitess kanske, men på en i övrigt väl genomtänkt produkt är det denna detalj som står i vägen för perfektion.Gillar du just denna sporkdesign, då ska du definitivt investera i titanvarianten.

Pris: 170

Plus: Värmetålig. Grymt bra sked, repar inte kastrullen som Optimus titanspork nog kan göra då gaffeltänderna sitter i själva skeden.

Minus:Man blir kladdig om händerna om man vill växla mellan sked och gaffel.

Kommentar: Har haft min titanspork i ett halvår och använder i princip bara skeden. Gaffeln har jag använt någon gång men aldrig kniven då den ser ut att vara för slö för att kunna användas. Ser besticket främst som en sked som kan användas som gaffel i nödfall.

Liknande produkter: Optimus titanspork. Optimus är bättre på sätt och vis då gaffeln är kombinerad med skeden och man inte behöver vända på den och bli kladdig om händerna. Dessutom är Optimus variant betydligt billigare.

Köpplats:

Plus: Fränt (titan)

Minus:Pris, titan smakar inte gott

Kommentar: Som andra sagt, slipa knivdelen och strunta i priset så har du ett ätverktyg som är hyfsat. Om du dessutom accepterar ett böjt verktyg få går det ner i vilken kastrull som helst.

Plus: Går inte av (som plastversionen gör - förr eller senare)

Minus:Alldeles för dyr!

Kommentar: Nu kan jag redovisa mina erfarenheter av LMF titanspork: Den håller!
Både vad LMF lovar och rent fysiskt...
(Jag har placerat två titansporkar i vardera av mina bilar, både vardagsbilen och hobbybilen - så man slipper använda de där löjligt klena plastmojängerna som mosbrickan normalt serveras med. )

En förbättring jag redan tidigt gjorde på mina första två titansporkar var att "stryka av" knivdelens egg mot min bandslip - så att eggen verkligen blev användbar till att såga/skära och kapa korv, hamburgare etc. Före slipningen var ju eggen ett rent skämt. En klar fördel med ett metallbestick är ju att det går att slipa dess egg - försök göra det med plastversionen... Gjorde det redan från första dagen på de två senaste.

Priset är helt uppåt väggarna, alldeles för dyrt och det lär ta ett rätt stort antal avbrutna plastsporkar för att kompensera prisskillnaden! Så mest kostnadseffektiv är nog fortfarande den plastiga...
[Personligen så tycker jag att de borde stansa/pressa den i rostfritt, men tydligen inte... I en bil har ju vikten ingen som helst betydelse.]
En detalj är att de redan inom ett år har "produktutvecklat" titansporken så att de två jag köpte nu i veckan vägrar att följsamt och exakt sova sked med de jag köpte till jul ifjol! De nya var krummare och därigenom kortare, vilket kanske gör att de nuvarande går ner i LMF Meal Kit? (Eller är det här ett fall av minnesmetall som med tiden börjar återgå till ursprungsformen?)
Och den matta (oxiderade?) ytan är numera bara applicerad på mittbiten av skaftet, vilket nog är en fördel - eftersom de nu helt släta ytorna är mycket lättare att torka rena.
Generellt: Definitivt ett bra "nöd"-bestick att ha (tillsammans med den obligatoriska vikmuggen) i handskfacket.

Jag är övertygad om att om de hade varit tillgängliga i det mer kostnadseffektiva materialet rostfritt - så hade de varit standardreklamprylen som följt med i alla nysålda bilar! Men i titan är de på tok för dyra för det... Så en rekommendation till företaget bakom LMF vore nog att även göra en version i rostfritt stål.

Liknande produkter: gjorde slut på några LMF (plast)sporkar först...

Köpplats:

Pris: 170

Plus: Lätt, fin, klarar värme ock är tillräckligt styv för att röra om maten (till skillnad från den plast varianten), sked fungerar bra.

Minus:Dyr, och dessutom Spork Titanium är inte kompatibel med Light My Fire outdoor meal kit. Synd! Par kniv-gaffel (på ena sidan) fungerar inte bra, gaffeln är lite platt och inte tillräckligt vass. Om man använt t.ex. sked går det inte att använda gaffel innan man torkat skeden. Ytan är "torr" och känns svårt att ta bort matfett (det är troligen bara känslan)

Kommentar: Jag ville komplettera min ”Ligt My Fire Meal Kit" med en metalsked för att använda den istället för den medföljande plastsked som kan smälta i kastrullen (om man inte är försiktig) och använda den plast Sporken som kommer i kiten som backup.
Jag var besviken när jag insåg att det inte går att stoppa den i boxen, fast det verkar som den plastsked som medföljer och Spork Titanium är av samma storlek. Men den 3-4 mm skillnaden gör att det inte går att stänga boxen när alla delar är inne. Synd att tillverkaren inte tänkte på det, eller testade saker ordentligt innan produkten släptes på marknaden.

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 160

Logga in

Tips!