Tretorn Sarek 72 gummistövelSarek 72 är en ny uppdaterad version av den klassiska vandringsstöveln Sarek som lanserades 1972.


Tillverkare: Tretorn
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Sköna att gå i, brett skaft som är lätt att stoppa ner byxor i

Minus:Sprack efter mindre än ett år.

Kommentar: Till slut föll mina tidigare Sarek isär efter många år, så jag köpte ett par nya i slutet av förra året. Jag märkte skillnad i gummits känsla mot de tidigare men i stort fungerade de finfint att gå långt i, bra passform för mina fötter.

Men nu inte ens ett år senare har de spruckit i tåböjen på bägge sidorna. Även hustruns Tretorn (annan modell) som köptes förra året har nu spruckit. Så fler Tretorn blir det inte.

Kundservice: Reklamerade hos Widforss och fick snabbt tillbaka pengarna (bra!). Ej kontaktat Tretorn.

Pris: 1100

Plus: Dålig hållbarhet

Minus:Ramlar isär.

Kommentar: Första paret sprack i limmad fog efter mindre än 10 mil - i retur innan dom tog in vatten.
Andra paret släppte underdelen från överdelen efter mindre än 3 mil så vattnet forsade in. Reklamationsärende just nu.
Samma skit som alla andra stövlar.

Liknande produkter: Provat Camelerna, XXL-skit osv.

Kundservice: Engelsons so far OK

Pris: 1070

Plus: Inga

Minus:Låg kvalitet, dålig utformning och dåligt material.

Kommentar: Tretorn Sarek är närmast ett begrepp, under sjuttio- och åttiotalet var de normen för stövlar i fjällen. Det fanns några andra fabrikat som Nokia Finnjagd men Tretorn Sarek var överlägset vanligast - helt enkelt för att de var bäst.

En rimligt lätt stövel med en fotriktig läst, en träinnersula, gelänk, av björk som stagade upp mellandelen på stöveln och hög kvalitet på såväl tillverkning som material.

Någon gång under nittiotalet såldes Tretorn till ett riskkapitalbolag, tillverkningen flyttade utomlands och kvaliteten på stövlarna blev urusel med stövlar som kunde gå sönder efter bara en dags användning. Under årens lopp har nya modeller av Sarek kommit ut, sämre utformade och fortfarande av dålig kvalitet och även om den kanske förbättrats något var de ändå långt ifrån användbara till fjällvandring. Den utomordentliga trägelänken övergavs till förmån för "high tech"-konstruktioner.

Nu har Tretorn kommit ut med en ny variant, Sarek 72 som lanseras som en uppgradering av den ursprungliga Sarek-stöveln. Trägelänken är tillbaka, liksom det karaktäristiska kryssmönstret i sulan.

Äntligen tänkte jag, en gummistövel värd namnet. Så jag beställde ett par - och blev väldigt besviken. Det är samma skräp som tidigare, stöveln har visserligen en trägelänk men den är så tunn att den inte ens är styv, och dessutom alldeles för kort. På min ena stövel jag fick var den redan knäckt! Något jag aldrig ens hört talas om har hänt på den ursprungliga Sarek.

Gummit i ovandelen på stöveln är samma tjocka svampiga kvalitet som tidigare och som av erfarenhet spricker efter kort tid. Gummit i sulan ger ungefär samma intryck.

Lästen är smalare än den ursprungliga och också något mindre i storlek samt att den blivit högre så stöveln sitter sämre.

Sammantaget ger jag den bottenbetyg och det är absolut ingen stövel att använda för krävande fjällturer. Mina går i retur, så någon riktig utvärdering av hållbarheten kan jag inte göra, förutom då trägelänken, men det skulle förvåna mig mycket om den är bättre än hur den varit under senare år.

Pris: 718

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!