JörnkänganVandringskänga från Jörn


 
Betyg: 4.894.894.894.894.89
(betyg 4.89 baserat på 9 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Kvalitet

Minus:Passformen passar inte smalare fötter.

Kommentar: Tänkte dela med mig hur passformen är på kängorna. Jag har vid två olika tillfällen beställt jörnkängan, pga skalkänga med gott rykte. Jag trodde vid första paret som anlände att jag valt en för stor storlek, när jag ville byta så kom det aldrig tillbaka några skor utan jag fick tillbaka pengarna efter ett halvår istället. Ett par år senare så beställde jag kängorna igen, denna gång med mindre storlek. Nu passade längden men skorna var fortfarande alldeles för breda för att sitta åt runt foten. Jag har därför landat i att jörnkängan inte är något för mig som har något smalare fötter. Rekommenderar därför att inte beställa dessa kängor om du har smal fot. I övrigt verkar kvalitén otroligt bra!

Liknande produkter: Lundhags

Kundservice: Ok att beställa, men lyckades aldrig byta till en annan storlek. Svåra att få svar från.

Pris: 3700

Plus: Välgjord, fokus på funktion utan krångel

Minus:Inget

Kommentar: Vandrat i Lundhags i en del år men aldrig varit fullt nöjd med passformen i varken mina Syncro High eller Bielne mid därför bytte jag till Jörnkängan.
Har både vinter Antifrys och sommar M96. Båda är breda och passar om man beställer utifrån fotens längd. Antifrys är riktigt varm och slår Muckboots -40 stövlar när man sitter på kallt pass på jakten.

M96 (skywalksula) har bredare tåbox än Lundhags optiläst, mycket bra hälgrepp, mellanhögt vristmått och mjukare läst (dock inte för mjuk).
Känslan i kängan upplever jag som mer välgjord och skon är klädd invändigt med fint skinn inuti celgummidelen vilket bidrar till bättre klimat.

Liknande produkter: Lundhags kängsortiment

Pris: 3200

Plus: Lätta, sköna

Minus:Inte lätta att få tag i...

Kommentar: Jag har jörnkängan original med mjuksulan (vibram), med skidsulan (hård) och även antifrys, den civila, med näbb. Gemensamt för antifrys och original med mjuksula är att de är fenomenalt lätta. Att vandra i original med vibramsulan är som att gå i högskaftade jumpadojjor. Lätt, bekvämt och fotvänligt.

Modellen med hård skidsula är mer som en vanlig Lundhagskänga. Ok att vandra med, men en kompromiss. Bra att åka skidor med om man har stövelbindning.

Antifrys slutligen är en ren vinterkänga för kallt klimat. Skön att gå med, bra att åka skidor med. Varm, med utbytbara filtladdar.

Klasse helt enkelt!

Köpplats: Jörnkängan

Plus: Enkel - Få saker som kan trassla.

Minus:Sulan dåligt vulkad/limmad.

Kommentar: För mig med ankfötter (korta och breda) har kängval alltid varit svårt.
Jag är mycket förtjust i försvarets marschkänga 90, men 100% läder är ingen höjdare när det är blött. Bra ventilation, men går man i blött ris går fukten igenom ganska snabbt.

Jörnkängan är ungefär samma känga som försvarets - bred och enkel. Skinnskaft som är fäst med 1st söm (4 varv) i en cellgummifot. Vaddering högst upp, och skinnklädd på insidan.

I stort sett är jag mycket nöjd. Sitter som den ska, och väger väldigt litet.
Tyvärr så har sulan på mitt par börjat släppa litet i kanterna. Redan efter premiärmilen såg jag att klacken satt litet löst (några millimeter). Åtgärdade detta med liquisole. Nu efter några månader vill sulan till att börja släppa litet i framkant på vänster känga.
Konstruktionen är ju som sådan att sulan är limmad, och det är klart att den kan börja släppa på man slår i litet för hårt i stenar o.d.
Inte något större ingrepp att åtgärda, men ändock litet irriterande.

En mycket trevlig känga är det i vilket fall som helst.


UPPDATERING:
I föregående text skrev jag om sulan som ville släppa något. Efter fortsatt hårt användande kan jag konstatera att sulan inte visat den minsta tendens att släppa mer. Snarare har den "satt" sig.

Köpplats: Jokkmokks Skor

Pris: 3000

Plus: Varma, sköna, slitstarka, prisvärda.

Minus:-

Kommentar: Har ett par 10 år gamla Jörnkängan vintermodell som används flitigt och fortfarande ser ut som nya. Varma, sköna och stabila. Har även beställt ett par av sommarmodellen och ser fram emot att få använda dom under kommande fjällvandringar och jaktturer.

Tillägg: Jag har fått och använt sommarkängorna hela sommaren och är supernöjd!

Kundservice: Trevlig och serviceinriktad

Köpplats: Tillverkaren

Kommentar: Hm. Alla talar så väl om Jörnkängan. Men jag vet inte jag. Jag har bara använt mina näbbisar under vår, sommar och vinter i 22 år och måste redan sula om dem...
;-)

Plus: Fantastiskt sköna!

Minus:finns inga enligt mig

Kommentar: Man brukar ju säga att skon sitter som en Ecco-sko, det har jag slutat med, jag säger nu mer att - den sitter som en Jörnkänga. En känga man beställer till sig själv av den som tillverkar den för ett lägre pris än de "vanliga" kängorna som finns på hyllan i butikerna. När jag fick hem denna känga i våras och skulle gå in den märkte jag ganska snart att detta inte behövdes, den satt perfekt och har sedan dess inte gett ett enda skavsår. Jag har smörjt den med Nikevax och den har varit vattentät hela tiden, med ullsocka så upplever jag den inte speciellt varm. Skaftet har en liten vaddering i toppen vilket minskar risk för skav på vaden. Snörningen fungerar bra delvis p.g.a att snörena sitter fast i öglor på skaftet. En skön och lätt känga som ger bra stöd vid vandring i terräng. Rekommenderas.

Det är 5år sedan jag skrev min första inlägg om denna känga, de är med mig fortfarande och jag är lika glad i dom ännu! Tyvärr har jag hört rykten om att de inte finns att köpa längre, detta gör mig bestört! Stämmer detta? Måste undersöka ....

reviderat 130422: nu vet jag att det går att köpa dom fortfarande, min bror har äntligen köpt sig ett par :) fick jag reda på, så nu kommer han tjöta på mig att vi ska upp på fjället igen!

Liknande produkter: Lundhags Pro

Kundservice: ingen mail bara tele och fax, mycket trevliga

Köpplats: Jörnkängan

Pris: 2200

Plus: Torkar snabbt, lätta, stadiga

Minus:Inget jag kan komma på

Kommentar: Fötter är olika. I Jörnkängan sitter dock min fot som gjuten i hälen (får känslan av "klickfunktion" när kängan dras på, dvs. ungefär som när en kniv placeras i en perfekt anpassad slida), medan tårna har fritt spelrum. Fotdelen i cellgummi, skaftet i läder. Plösen är lite stoppad och skön. Klacken lite slipad för bra rull i gången. De enda jag vet som inte gillat Jörnkängan, men som velat ha en ofodrad känga utan membran, har en väldigt välvd fot, vilket kan ge problem med skav på fotens ovansida. Men för mig och mitt användningsområde vandring; bästa känga jag testat.

Plus: Lätta, sitter bra, utrymme för tårna, traditionell.

Minus:----

Kommentar: Detta är en traditionell modell med cellgummi och näbb. Den är för vandring och skidåkning med tåremmar. Skaft av skinn med snörning som inte är så traditionell och vibramsula utan märkbar klack men med högre häl. Köpte mina Jörnkängor 1996 och har smort in dem med Nikevax och de är i princip vattentäta. Inga problem med skavsår.
Dessa är mitt andra par Jörnkängor.
Jörnkängar finns i flera modeller, höga eller halvhöga skaft. Snörning eller bara för skoband. Med eller utan näbb. Du kan få en sula med läppar för skidåkning, styrvare än den vibramsula som finns i min modell. De går så vitt jag vet inte att beställa annat än via tel 0916-101 21 från JÖRNKÄNGAN Badstugatan 2 930 55 JÖRN.
Ring och prata med Jörnkängans personal, förklara vilka behov du har, vilken modell du tänkt dig och du får alla råd de kan ge till dig. Sedan är det bara att lämna din fotlängd i mm så kommer kängorna mot postförskott till ca pris 1800 - 2200, beroende på modell.