Stellar Equipment ultralight shell jacketfabric: Dermizax®Ultralight – 3-ply, DWR-treated, 82 g/sqm, 100% nylon.
Main fabric denier: 20D.
Lining fabric: No lining.
Waterproofness: 20 000 mm.
Breathability: 20 200 g/sqm/24h.
Garment weight: Men’s M 228 g, L 251 g. Women’s S 205 g, M 217 g.
Center back length men’s: S 72.5 cm, M 74.5 cm, L 77 cm, XL 79.5, cm XXL 82 cm.
Center back length women’s: S 67 cm, M 69 cm, L 71.5 cm, XL 74 cm.
Hood/collar: Fixed hood adjustable at front. Extra high front of hood for maximum protection against the elements. Stiff brim of hood.
Pockets: One zipped chest pocket.
Zippers: YKK zippers. YKK Aquaguard™ technology used on all exposed zippers.
Ventilation: No ventilation.
Sleeves and cuffs: Pre-bent and extra long sleeves for extra freedom of movement. Elastic cuffs.
Bottom hem: Elastic bottom hem. Drop tail.


Tillverkare: Stellar Equipment
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Hyffsat lätt, prasslar knappt, verkar tålig

Minus:Andas inte bättre än något annat - dvs sämre än utlovat. Huvan är usel - för stor utan hjälm, för liten med hjälm och kan inte dras åt eller justeras. Inga justeringar vid ärmslut och längst ner - det blåser rakt in och igenom.

Kommentar: Jag ville verkligen gilla den här jackan. Den är lätt, prasslar knappt och jag tycker den är riktigt snygg. Den inhandlades i panik då min förra jacka hade havererat totalt helgen innan och vi redan var i Åre på väg mot Sylarna, så jag hade en timme på mig att skaffa ny regnjacka.

I stressen och brist på uppenbart bättre alternativ ignorerade jag min gnagande oro över avsaknade av vissa detaljer.

Nu har jag precis bott i bilen på långresa och därmed använt jackan ganska mycket på kort tid. Det har blivit många dagars klättring i olika klimatzoner, årstider och discipliner (bouldering, trad, sport, alpinism). Men även vandat en del i fjällen, gjort många dagsturer i alperna, fiskat och nu använts för skidturer i alperna halva säsongen.

Jag har med andra ord använt jackan ganska mycket och haft tillfälle att prova olika kombinationer av kläder, justeringar av huvan etc för att få den att funka så bra som möjligt.

Det bästa med jackan är att materialet inte prasslar särskilt mycket, det känns starkt och tåligt och "trevligt" rent subjektivt. Jackan är ju också riktigt lätt. Så tycker jag personligen att den är snygg och har fått höra detsamma av folk jag mött på vägen och det är ju alltid kul.

De stora nackdelarna enligt mig är:

1) Huvan är usel! Försöker man titta åt sidan ser man rakt in i jackan, kommer stark vind blåser den upp huvan som en ballong etc. De små gummigrejerna som ska justera huvan funkar knappt alls i praktiken. Utan hjälm på skallen är den för stor (eftersom den inte går att justera) och har man ens en liten klätterhjälm så är den tight och obekväm över. Att dra på den över skidhjälm är bara glömma (åtminstone min).

2) Inga justeringar vid ärmsluten (svag elastisk del). Det blåser in i ärmarna och du får dem inte tätt om du drar den över handskar (måste krångla med att få handskarna över jackan istället).

3) Ingen justering/dragsko längst ned gör att det ibland blåser rakt in och kyler ner ordentligt. Sjukt opraktiskt när man vill använda den just för att ta bort vinden i bergen.

4) Materialet är inte märkbart bättre än något annat jag provat. Är det lite varmare ute och man svettas blir det precis lika blött under som vilken billigmodell som helst. (Min förra jacka var i Neoshell och den svettades jag inte i närheten lika mycket i och blev aldrig blöt av regn.)

Sedan finns det smådetaljer som att den enda fickan inte är gjord för att packa ihop jackan i. Det går att använda den, men det är inte smidigt och blir inte något jättelitet paket. Men det kan jag leva med.

Sammantaget förstår jag inte vem jackan är gjord för. Varje aktivitet jag provat den till, varje klimatzon har jag stött på begränsningar och irritationsmoment. Nu återstår att bygga om huvan på egen hand i ett sista försöka att undvika köp av ännu en ny jacka.

Liknande produkter: Haglöfs LIM och alla andra lätta regnjackor som fanns i butik i Åre timmarna innan vandringen började.

Pris: 2200