Klättermusen Noatun JacketNoatun är den första jackan i Klättermusens nya generation supermjuka och stretchiga skalplagg. Skärningen gör att jackan sitter tight och följder dina rörelser. Huvan är konstruerad för att följa huvudets rörelser och har plats för hjälm. Materialet är 3-lagers Cutan Superstretch med förstärkningar i Duracoat. Det klarar en vattenpelare på 25 m efter 10 tvättare samt har en andningsförmånga (RET) under 6. Väger 670g (medium herr).


Tillverkare: Klättermusen
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 3.833.833.833.833.83
(betyg 3.83 baserat på 6 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Passform, elastiskt tyg, andas

Minus:Ej helt vindtät, ej helt vattentät, dyr

Kommentar: Har haft den här jackan i två år. Det är min enda "finjacka" och jag har den året runt. Det bästa med den är passformen som är perfekt för mig, smal runt midjan, långa armar men ändå inte trång över axlarna. De långa armarna är väldigt bra då man cyklar så det blir tätt mot handskarna. Om man jämför med goretex-jackor är det ganska stor skillnad, då den här jackan inte alls är lika tät mot vind och regn. Fördelen är att den sitter väldigt bekvämt tack vare ett mjukt tyg som är något elastiskt tack vare cutanX tyg, jag upplever också att den andas väldigt bra då jag sällan blir svettig trots att jag cykelpendlar i backiga göteborg. Nackdelen är att jackan inte alls är lika vattentät som goretex, jag impregnerar de mest utsatta delarna som axlar och ovansidan armar med spray. Jag har även byxorna som hör till jackan. För mig är det en väldigt bra kompromiss då jag klarar mig torr till jobbet i spöregn vilket tar ca 30 minuter men blir ändå inte blöt i svett. Är man ute längre tid i regn så börjar det bli blött igenom så småningom. Förut då jag hade en goretex-jacka blev jag ofta svettig i uppförsbackarna.
Byxorna till är väldigt smidiga då de har remmar som man kan dra under skon så att byxbenen sluter tätt ner runt skorna även då man cyklar, den hindrar att vatten rinner ner i skon och att tyget fastnar i drevet ifall man saknar kedjeskydd.

Liknande produkter: haglöfs goretex jacka

Kundservice: Bra service

Pris: 5900

Plus: Krage, Huva, Bekväm, Sitstark, bra fickor

Minus:Dyr, tung, suger åt sig vatten, tar mycket plats, även för sin vikt, dålig ventilation

Kommentar: Noatun har samma problem som många av Klättermusens produkter; konceptet är bra men omsättningen är inte lika bra. jag ska på förhand säga att jag skriver detta med hänsyn till priset, skulle jackan kostat mindre hade den helt klart varit värt vartenda öre. Jag fick exempelvis min för 2750 kr. 5200 kronor är den dock helt enkelt inte värd. Kragen är bland det bästa jag varit med om.

Om vi ska börja med det positiva: jackan är extremt slitstark, väldigt bekväm (klättermusens produkter är dock väldigt lustigt skurna enligt mig, så mycket långsmala människor finns inte), Huvan är alldeles utmärkt med bra justeringsmöjligheter m.m. för allt upp till stark vind, mer än så är den lite klen för. Fickorna är stora och bra. jag personligen hade föredragit om fickorna hade öppningarna vid dragkedjan mitt fram, s.k. napoleonfickor, eftersom man då lättare kommer åt innehållet med ryggsäck på, men det är smaksak.

Nu över till det negativa. Min jacka har börjat läcka kraftigt över axlarna, och har för den delen aldrig varit riktigt tät. Ventilationsmöjligheterna är dåliga, man blir lätt väldigt varm. Jackan är tjock och varm och tar väldigt mycket plats i packningen samtidigt som den är lite tung för vad den levererar. Åtsnörningen vid handlederna är en exceptionellt bra idé, men gummit i dragskon töjer sig tyvärr efter ett tag och man måste då spänna efter hela tiden, vilket kan bli ganska irriterande. Det hela får naturligtvis ses i förhållande till priset, då jag gav 2750 kronor för min kan man knappast klaga, men ursprungspriset på 5200 kronor är en ren blåsning.

Bättre alternativ från Klättermusen är deras Allgrön. Där har de ändrat på några av detaljerna som stör mig med Noatunen; det finns ventilationsdragkedjor, den är tunnare och lättare och kostar endast ca. 4000 kronor. jag har dock ej själv testat den utan endast klämt på den i butik.

Liknande produkter: Klättermusen Allgrön
Norröna Trollveggen

Kundservice: Klättermusen har alltid varit tillmötesgående mot mig, men jag har hört av andra som har haft sämre erfarenheter. Addnature som jag köpte jackan hos hade den dock liggande hos sig i tre veckor när dragkedjan gick sönder (mitt fel) i tre veckor efter att de hade fått tillbaks den lagad av klättermusen...

Pris: 2750

Plus: SLITSTARK Cutanx. Bekväm och intelligent design på huvan. Långa ärmar, och på dessas ärmslut smidiga snörjusteringar som slår kardborrband med hästlängder när vantar används.

Minus:Jackan bär fukt på ett annat sätt än tunnare jackor vilket gör den förhållandevis tung, men så tillskrivs ju så klart jackan andra egenskaper som kommer med jackans tjocklek, tex stretch förmågan och slitstyrkan.

Kommentar: Köpt begagnad men i gott skick för snart 1 år sedan (i skrivande stund 14/2 2012) har denna jacka gått igenom en lagom bredd av aktiviteter i varierande väder med minst sagt gott betyg.

Pga användning av förre ägaren i regn och snö är det med inköpt tvätt medel och blueguard spray snart dags för en impregnering och då hoppas jag se ännu bättre prestanda från jackan. Trots det har den alltid hållit mig torr(!) under regn på cykel- och paddlingsturer där den också suttit smidigt, den märks knappt i och med sin stretchighet och änglavings designen över axlarna. Jackan fungerar utmärkt på vintern för tex långfärdsturer på skidor med lager merinoull och ull under. jackan håller en alltså varm utan problem, men den bär också fukt om man varit väldigt aktiv och svettats, vilket jag utan egen erfarenhet av övernattning utomhus vintertid inte kan vidare utveckla hur det skulle kunna leda till problem, inte särskilt bra om jackan får sömmarna sönderfrusna om jackan inte lyckas torka tex. Ingen erfarenhet så ska inte heller spekulera.

Jackan har varit med om en våldsam cykelolycka där jag på grusig asfalterad vägbana slår i marken från att ha hållit ca 30+ km/h, från detta klarade sig den med två små perforeringshål på vänster armled som jag inte ens brytt mig om att laga och några grå smutsränder där jag slog i, medans jag under jackan blödde från sår på armbågen höften mm. Så till min stora glädje höll denna underbara jacka!! Ser fram emot alpina äventyr framöver med denna.

Plus: Otroligt skön tajt passform, bra ärmlängd för en apa som jag, bra justering vid ärmslut (även om jag är skeptisk till att de håller på sikt)

Minus:Svårt att ventilera bort överskottsvärme, svårt att stänga övre knappen på kragen utan att ta av handskarna, dålig huvjustering som kräver att man använder bägge händer, tung

Kommentar: Köpt på rea för att ersätta min 10 år gamla Arc'teryx som börjat delaminera efter dagligt bruk både på tur och till vardags. Använd två rejäla turer sen såld. Har istället fortsatt använda min Arc'teryx...

Skidade i Jämtland i -10 till -30 då frös kragen av kondensen som bildades. Eftersom tyget är mjukt och följsamt absorberade det också väldigt mycket fukt. Svårt att knäppa upp jackan i de förhållandena. Övre knappen på flärpen som ska skydda blixtlåset var omöjligt att stänga. Slutade med skavsår på haka och hals...

Överskottsvärme är svårt att ventilera bort, dels på grund av den tajta formen, dels på grund av att fickorna inte går att öppna tillräckligt för ändamålet.

Tyget började efter en dag noppa sig där mina bärremmar satt.

Den där kompassen som visar fel och visselpipan som inte hörs som sitter i vägen i fickan är kanske inte värt att kommentera då de är enkla att slänga innan avfärd...

Köpplats: Addnature.com

Pris: 2600

Plus: Skönt tyg, snygg skärning, slitstark.

Minus:Dyr, för tight ibland.

Kommentar: Har använt jackan mycket och den har bra slitstyrka trots att den inte är kevlarförstärkt som några andra av KM-jackorna är. Den är skön, jag tycker den sitter bra och den har ok ventilation via fickorna. Men den är tight skuren kring armhålorna, så tight att det med vissa tröjor eller skjortor blir en aning trångt. Då har jag ändå köpt en Large och med jackor brukar jag ligga mellan M och L i storlek. Dragkedjan är inte tvåvägs vilket känns omotiverat på en så dyr jacka.

Liknande produkter: Tierra, Haglöfs, övriga Klättermusen.

Kundservice: Ärmarna var för långa för mig så jag bad KM korta med 5 cm och jag är mycket nöjd med ändringen.

Köpplats: Addnature.com

Pris: 4000

Plus: +Tyget, smidigt och skön känsla +Huvan, stor och väldigt anpassningsbar

Minus:-Vikten -Priset

Kommentar: Har nu använt min Noatun i två år, och jag är mer än nöjd. Visserligen är det ingen lättviktsjacka men Cutantyget är otroligt smidigt och har en trevlig stretchighet. Vattentätheten är superb. Huvan är den bästa jag provat då den går lika bra att ha över cykelhjälmen som att dra åt som en mössa.
Men är den värd priset? Nej, tyvärr inte. Med det användsningsområdet som jag nyttjat den i (sommarvandringar, lite längdskidor och till vardags) så är det inte motiverat att betala fullpris. Jag kan visserligen tänka mig att stretchigheten kommer till sin fulla rätt vid tex klättring, men det har jag inte provat.

Köpplats: Outnet

Plus: - Vattentålig - Vindtålig - Slitstark - Bra andningsförmåga - Följsam - Världens skönase huva

Minus:- Priset

Kommentar: Jag använde jackan under ett par dagar uppe i Jotunheimen. Vi vandrade upp på både Galdhöpiggen och Glittertind. Eftersom det regnade konstant i 3 dagar och blåste upp till 15 m/s hade jag jackan på mig hela tiden. Jag var lite orolig över cutantyget eftersom jag inte har någon erfarenhet av det sen tidigare. Men det håller verkligen vad det lovar. Jag hade inga som helst problem att hålla mig varm och torr. Under hårdare partier då man arbetade upp en hel del ånga så behöll jag en skön kroppstemperatur vilket verkligen bevisar att RET på cutan är lågt. Jag lyckades även ramla över ett par stenar och gick ner hårt med ena ärmen. Det blev inte en enda skråma, endast lite svarta fläckar från de blöta stenarna. Ryggsäcken satt perfekt på ryggen tack vare att jackan saknar sömmar som är ivägen. Dragkedjan går upp snett vilken gör att man slipper en kall dragsko på hakspetsen. Huvan är justerbar vertikalt vilket gör att den sitter som en skön mössa och följer med huvudet hela tiden. Jackan är mycket smidig och skön och man vill knappt ta av sig den när man kommit in i tältet.

Liknande produkter: - Mountain Equipment Kongur Jacket
- Mountain Hardwear Caraballo Jacket
- Arcteryx Alpha SV Jacket

Kundservice: -

Köpplats: Addnature.com

Pris: 4000

Logga in