Klättermusen Njal anorakAnorak med okonventionell skärning i 100% Etaproof bommull. Två främre fickor med Vattensäkrade dragkedjor, en av fickorna används som packpåse.
Reglerbar huva med inbyggt svettband i framkanten.
Midjekort modell, differential skurna ärmslut.
Vikt 624 gram i stl M


Tillverkare: Klättermusen
 
Betyg: 4.334.334.334.334.33
(betyg 4.33 baserat på 6 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Materialet, "tekniska" ventilationen och känslan. Skärningen, snygg och smidig. Skön huva, följer med bra även om den inte är lika bra som den på meginjackan.

Minus:Går inte att kopla bort "säkerhets" detaljena vid vardagsbruk. Fickornas egenhet att hamna mellan kropp och avbärarbälte. Priset.

Kommentar: Detta är en förträfflig jacka, några brister som dock är lätta att åtgärda själv finns med. Jag börjar med bristerna.

Fickorna är för djupa, inte ett prublem när du har saker i dem för att det är svårt att få upp saker ur dem eller så men däremot sitter hänger de ivägen för höftbältet lite när det är tunga saker längst ner i dem (nätpåsar som är elastiska.) Detta gör att varje gång man tar på sig ryggan måste man se till att de inte kommer mellan, kan man leva med det är det inge fel på dem!

Klättermusens ICKE AVTAGBARA tillbehör inne i fickan, en visselpipa och en kompass på en rem som är till för att kunna ha den som midjeväska när man packat ihop jackan. Helt ok lösningar och säkert mycket bra att ha när det klämmer men för mig som ofta använder den som vardagsplagg/enklare friluftsliv där man inte riskerar vilsegångande så känns det lite overkill och är mest ivägen inne i fickan. en bortkopplingsbar lösning hade varit bra!

Nu till det bra med jackan!

Skärningen och tyget gör att detta är en mycket bra allround jacka, den saknar vindstrut så för de bistraste vinterstormar behöver man extra vindskydd och för de tyngre regnen behöver man ett regnplagg men annars tar denna jackan det mesta i väderväg. Anledningen till att jag skrivet jackan är att jag snarare ser den som en vindblus än som en regelrätt annorak. Den saknar de extra utrymmet och vindstruten och längden som en anorack måste ha enligt mig.

Skarningen är ganska kroppsnära, snyggt och bra när man inte vill ha mycket kläder under. Mindre bra när det är riktigt kallt och man håller sig lite mer stilla. Jag ser häldre att den är skuren som den är nu än de senare då detta som sagt inte är gjord för att ersätta en högfjällsannorak. Är du ute efter sådant ska du ha en Nunatak/Rimfaxe.

Huvan sitter mycket bra, ser lite konstig ut men det kvitter enligt mig.

Tyget håller ute väder mycket bra, efter några tvättar utan ipregnering efter klarade min Njal ca 7min i duchen inna den släpe igenom (lite), det innebär att en dag i duggregnet inte innebär något problem, hällregnet innebär ett problem dock om det är mer än nån kvart.

Avsaknaden av åtstramning i ärmarna är ingen brist tycker jag, de är så pass tight skurna så det väder denna är tänkt för är inget problem.

Känslan av bommul är mycket trevlig, det lär inte hålla lika länge som syntet men man kan inte få allt...tyst är det iaf! Detta är ett plagg som ventilerar ca 3-4 gånger bättre än något membranplagg som jag äger och det är dess största behållning, men slipper många av de problem som texmex plaggen för med sig!

Dragkedjorna har jag inte haft nått problem med, kanske att de är lite tröga då (ska nog testa med lite vaselin) men det är inte så man stör sig på det.

Nu hoppas jag bara jag får tag i mönstret även till detta plagget så småningom, annars blir det nog att sprätta när den gjort sitt.

Priset är lite hutlöst, men som tur är har jag ju en näsa för att hitta saker till vettiga priser.

Liknande produkter: Enride är dess syster med hellång dragkedja, Njal togs ur sortimentet medans enride överlevde. Det är bara en fråga om hellång dragkedja eller ej vad jag vet.

Köpplats: Privat

Pris: 500

Plus: Snygg, lagom tät för de flesta tillfällen.

Minus:Dåliga dragkedjor. För djupa fickor.

Kommentar: Några synpunkter efter 3 år:

Bra skuren. Gillar lösningen med ärmar utan stramare. Funkar bra på mig som har långa armar och stora händer, har aldrig upplevt att det blåser in vid ärmarna.

Huvan är bra. Ingen stormstrut, men den sitter bra och går att få vindtät runt ansiktet. Jag har ganska stor skalle.

Fickorna. Aldeles för djupa, svårt att nå grejor. Dåliga dragkedjor som inte är vindtäta.

Dragkedjan. Dåligt med sned dragkedja, dessutom läcker den vind.

Inte speciellt vattentät. Etaproof verkar vara sämre än Ventile. Men den ventilerar bra, otroligt mycket bättre än Gore-Tex. Skön vår sommar och höst samt på stan på vintern. Inget jag tar med på vintertur i bergen.

Midjestraminingen var usel när jag köpte anoraken, den gick bara i bakre kanalen (tillverkningsfel?). Jag drog ur snodden och satte den som på andra anoraker, dvs runt hela kanalen, det blev betydligt bättre.

Packremmen och visselpipan... varför? Måste klättermusen ha töntiga oönskade funktioner på allt? Vem vänder dom sig till? Katalog-bläddrare eller användare? Fram med saxen!

Edit: Min jacka har de äldre glansiga dragkedjorna, vädertätningen på de nya ser mer ut som tyg.

Plus: Snitt och tyg

Minus:Vet inte vad det vill varaplagg, hutlöst dyrt

Kommentar: En annorak skall kunna slutas tätt vid huvud, ärmar och midja så att man inte får in snön i den. Njal saknar flera av funktionerna. Förvisso finns där bra inställnigsmöjligheter vid huvan men ärmarna förblir, om än härligt långa, öppna. Bottensnörena vid bålen funkar inte som midjesnöret. Så som anorak, nej det är en jacka.
Jackor är populära och finns i många modeller men tyvärr har KM lyckats krångla till det mesta för sin design, blixtlåstäckningarna är så finurliga så de inte funkar med tumvantar på, synd för med ett helt blixtlås hade det varit en bra jacka. Nu blir den bara medelmåttig. Vindtät ja, följsamt skuren ja, regntät nej det är en jacka inte en regnjacka.
Fiffigt packbar i egenficka och med midjerem att bära, kompass och visselpipa, men det har vi ju redan.... Och när man packar jackan i fickan var rymms då handskar, mössa, halsduk och chokladkaka?
Tur jag köpte min på rea annars hade jag blivit mycket besviken.
Min gamla anorak från 60-talet uppfyller fortfarande anork kraven dessutom till 25 gram lägre vikt, och varför skall det sitta 5 gram märken i ett basplagg? Börja med ett rejält basplagg snälla KM!
655 g i XL.

Plus: Passform.

Minus:Pris + detaljer som irriterar

Kommentar: KM Njal luftar bra men håller inte måttet när de gäller vätan. I rejält regn blir man blöt fort, men som sagt, det är ju inte för vattentätheten man köper den.


Passformen är grym och den är lätt. Saknar dock lite mer flexibilitet i ärmsluten, de kunde satt dit en resår eller lite kardborre. Som det är nu så glider ärmarna upp från handskarna och lämnar en glipa.

När det gäller de usla detaljerna då? Jo ta en sån sak som den lilla fleecebiten som ska skydda hakan mot dragkedjan: fullständigt vidrigt att lyckas trä fleecebiten över ( den obegripligt sneda... ) dragkedjan. När man väl lyckats krångla upp dragkedjan överst vill säga... Det gäller att hålla i jackan när man ska stänga eller öppna jackan. Måste KM ha en egen lösning som är en triangel bara för "att", det funkar ju inte bättre? Här har funktion verkligen fått stå tillbaka för utseende. Trist.

En annan helt kass detalj är den tygbit som sitter längst upp på fickornas dragkedja. Är det meningen att man måste ta av sig handskarna varje gång man ska dra upp dragkedjan hela vägen upp? Finns inte en chans i helvete att det går med ens de tunnaste fingervantar på... Jätteskojigt när det är -15 eller kallare, öhhh nej...

Tyvärr är det visselpipan, loggan, packremmar, kompassen och det sneda blixtlåset man betalar för. Ska dessutom riva ut visselpipa och kompass och packremmar bara jag ids, ingen funktion jag använder mig av iaf. Jag hade inte köpt jackan om jag inte fått den på utförsäljning för halva priset.

Plus: MODELLEN, PACKVOLYMEN, BOMULLSKVALITEN, HUVAN,

Minus:PRISET !!!!!!!!!!

Kommentar: INSTÄMMER MED FÖRRA RECENTIONEN TILL 100% KORT O GOTT

Plus: Materialet och skärningen

Minus:Priset!!!

Kommentar: Klättermusens version av den klassiska fjällanoraken naturligtvis försedd med K-musens säregna lösningar.

Materialet är det som faller mig på läppen mest, tyget känns lätt och luftigt och slår mina membranjackor med hästlängder i fråga om komfort. Tyget käns välldigt vindsäkert för att vara så tunt, inte helt men näst intill vilket förhindrar att det käns kvavt och kvalmigt även då man går på hårt.

Vad gäller vattentätheten säger K-musen att jackan ska stå emot ett par timmar i regn, jag instämmer inte i detta. Duggregn ja, men i regält regn blir man blöt ganska omgående. Vad som kan förväntas av bommull helt enkelt, är ju inte för vattentätheten man köper den.


När jag köpte jackan blev jag förtjust i att äntligen ha hittat en kort jacka med långa ärmar. Vet att andra har upplevt ärmarna som alldeles för smala men de passar mig utmärkt. Huvan är oxå klockren, rätt inställd följer den alla huvudrörelser perfekt.

Det enda jag är tveksam till är priset, 3000 kr är alldelesför mycket enligt mig. Hallå!...det är en bommullsjacka. :) Hoppas det inte är visselpipan, kompassen och det sneda blixtlåset man betalar för. Jag hade inte köpt jacka om jag inte fått den på utförsäljning.

Logga in

Tips!