Klättermusen Grim jackaSkaljacka


Tillverkare: Klättermusen
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Passform och allmän känsla

Minus:Beslagen är för små och kvaliteten undermålig

Kommentar: Den hade fått ett högre betyg om den varit billigare!
För det är en mycket bra jacka, den har dock några brister som en jacka för dom pengarna inte ska ha.

Dels är kvaliteten tveksam, frontdragkedjan gick sönder efter ca 10 dagars skidåkning och nu efter ca 1,5 års användande har flera sömmar börjat repa upp sig!
Dels så är beslag, som tex till huvan alldeles för små, det är svårt om inte omöjligt att justera huvan med hanskar på!

I övrigt är jag nöjd. Passformen är riktigt bra.
Den upprullbara ryggen är trevlig, de få gångerna jag har kännt att jag har haft använding av den.

Att den är kort har har både + och -. Med låga byxor blir det dragigt, men har man har sele och ryggsäck på sig är det bra att den inte är så lång.
Det är heller inget KM hymmlar om, man ska ha höga byxor för att den ska komma till sin rätt!

Uppdatering nov -08: Nu har frontdragkedjan återigen gått sönder. Visserligen använder jag jackan ganska mycket, men ska det vara så?
Uppdatering sept-12: Nu läcker jackan lite var stans. Både sömmar och membran verkar det som. Synliga delaminationer på bland annat ärmarna.

Plus: Passformen (tight), ryggventilationen, ärmsluten, designen

Minus:Kortkort, de sneda fickorna

Kommentar: En jacka med upprullningsbar rygg för ventilation är drömmen för svettiga människor som undertecknad. Denna funktion är också väldans bra på Grim, eftersom öppen ventilation av naturliga skäl klår alla "andasmaterial" med hästlängder. Lite orolig är jag dock för att rullöppningen inte ska stå pall för år efter år av användning; den ser lite vek ut.

Materialet känns lätt och mjukt för att vara "hårdskal", men stretchen märks inte av under vanligt användande. Diffusionen kan jag inte klaga på.

Fickplaceringen är bra, men jag upplever de sneda fickorna som något små. Dragkedjornas alla löpare är horribelt små för en vinterjacka, men man fixar enkelt egna vid behov.

Huvan är en light-version av Klättermusens vindstrut, och fungerar bra, dock ej lika fantastiskt bra som struten. Det saknas lite tyg runt halsen för att sluta tätt. Ärmarna har god längd och ärmslutens stängare är underbara.

Trenden med ultrakorta jackor är idag inte lika tydlig som när Grim kom, och jag förstår varför. Den är inte mycket att ha utan höga skalbyxor, och även då kan det bli trubbel med fleecetröjor som trivs bäst utanpå skalbyxorna men då blir blöta där de sticker ut utanför jackan. Ej heller ryms så mycket kläder under som man vill ha under riktig vinter.

Att köpa en Grim till fullpris är inget jag skulle rekommendera någon vanlig lönearbetare. Begagnad för 1500:- var den dock ett kap!

Plus: Huvan, Ventilation under ärmarna, materialet.

Minus:Blixtlåset, priset.

Kommentar: Köpte för ungefär ett år sedan en Grim och en Ask. I stort sett är jag nöjd med denna jacka. Det finns emellertid ett stort problem med denna. Blixtlåset är inte dimensionerat för att användas med handskar eller i mörker. Handtaget är på tok för kort för att kunna hanteras med handskar på händerna. Dessutom är själva låsmekanismen för liten och för klen vilket gör att det blir svårt att koppla i hop låset i mörker eller med handskar. Låset verkar vara underdimensionerat för påfrestingarna då mitt har faktiskt börjat spricka i underkant. Min förra jacka var förvisso av popfriluftsmärket North Face, men jag hade under 12 års användning aldrig några problem med blixtlåset. På min nya jacka, vilken kostar närmare 6k kronor uppkom detta problem efter ett par månader. För att vara ett märke som vill profilera sig på väl genomtänkta lösningar som sätter säkerheten i främsta rummet tycker jag inte att denna jacka håller måttet. Visst kan det vara bra med kompass på ärmen eller en visselpipa i fickan, men om man inte kan stänga jackan i en snöstorm så är man betydligt mer illa ute.

Plus: Ryggen, passformen, huvan

Minus:Färgen. Gärna en färg som man syns bättre i, dragkedjor.

Kommentar: Det värsta med Grim är nog att den är så härlig att ha på sig, att man riskerar att slita ut i förtid. Jag har använt den på sommar/höst turen i fjällen samt när jag åker skidor (vanlig alpin). Den fungerar utmärkt i båda fallen.

Dock bör man inte ha midjekorta byxor tillsammans med den vid skidåkning. Med ett par lite längre skidbyxor räcker längden på jackan för att hålla ute snön.

På fjällvandringen uppskattar jag den upprullningsbara ryggen till 1000! Soliga dagar med blåst är den helt perfekt. Liksom om det skulle börja regna när man svettas på väg uppför.

Den sitter mycket bra på kroppen utan att kännas trång.

Dragstropparna i jackans nederkant hade en tendens att tappa greppet i början men det försvann efter lite användning.

Edit: Jag sänker betyget från 5 till 4 eftersom dragkedjorna inte håller den kvalitét jag tycker man kan förvänta sig. Detta gäller den långa dragkedjan fram på jackan som sömmarna i nederkanten börjat släppa på varvid den blir krånglig att dra igen.