Bemidji Woolen Mills Jack-skjortaEn tjockare ullskjorta tänkt att kunna användas både som jacka och som skjorta. Två bröstfickor. Gjord i tätvävd 20 oz (678 gram/m2!) ullblandning, 85% ull och 15% nylon.


Tillverkare: Bemidji Woolen Mills
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Enkel form, bra material, bra hantverk, bra företag att ha att göra med

Minus:storlekarna är något stora. Storlekstabell finns att tillgå, men lätt att glömma när man sitter där med visa kortet i högsta hugg

Kommentar: Har använt den här nu ett tag. Enkelt beskrivet är det en skjorta som är såpass tätvävd att den går att använda som ytterplagg, och tillräckligt varm för att fungera som mellanlager. Tyget är både vindresistent, vattenresistent och tillräckligt slitstarkt för att kunna användas till fulturer i skogsmarker. Den är sydd som en överdimensionerad skjorta med två bröstfickor med förstärkta ficklock och har femknappar framtill, enkla knappar i manschetterna. Dessa är tillräckligt vida för att man ska kunna kavla upp ärmarna vid hårdare ansträngning, det i kombination med hel öppning gör att man enkelt kan reglera ventilation. Ullen i sig är också tillräckligt bra för att släppa igenom fukt men ändå hålla ute vind upp till en viss nivå. Inget man ska ha ytterst i full storm, men lättare vindar är inget problem, utan ventilerar snarare ut fukten i tyget. Ventilationen är såpass bra att svetten fryser på utsidan i kallt väder. Lättare skurar är heller inget problem, det pärlar sig mest på utsidan. Tycker själv att denna sortens plagg som använts som arbetsplagg i generationer (det är de facto den klassiska skogshuggarskjortan) har blivit översedda i dagens ptfe-haussade friluftsvärld. Skjortan finns i ett par olika rutmänster, valde själv det klassiska rödsvartrutiga mönstret. Svårslaget.
Sömnadsarbetet håller hög klass, små detaljer som t.ex. förstärkningar på ficklocken och kring knapphål visar på en omsorg som man sällan ser idag. Att väven innehåller en del nylon är inget man märker i användandet, förutom att den inte noppar sig så lätt och att den förmodligen håller ett bra tag längre. Snö som fastnar i väven är inga problem, en lätt axelryckning och det mesta faller av, detta kan ju annars vara ett lätt motargument. Tycker den reglerar värmen mkt bra jämfört med t.ex. fiberpäls, behöver sällan byta till rastplagg utan den håller värmen när man sitter still utan att man blir för varm när man börjar gå. Att det är vanliga knappar är bra, lätt att reparera och ersätta när det behövs. Jag hade hellre sett knappar med skåror (kanadensiska typen), men man kan ju inte få allt.
Mina tidiga farhågor om att bröstfickorna skulle vara i vägen vid ryggsäcksbärande visade sig inte stämma, de är lätt tillgängliga även med ryggan på. De är kanske lite små, men för kompaktkamera, kompass och småsaker man behöver ha tillgängligt funkar de bra.
Den var tänkt som en ersättare till min uttjänta swandri ranger skjorta. Tycker den har en del uppenbara fördelar gentemot den nämnda skjortan. Den största är att den har hel öppning och att man slipper en dragkedja, samt att den finns i fler (och längre) storlekar.
Passformen är vid, jag beställde en xl-long som visade sig vara anpassad till amerikanska konsumenter, inga problem att få plats med mer mellanlager således. Instoppad i byxorna gör det inte så stor skillnad. Att det finns long-storlekar tycker jag är riktigt bra, varför anammar inte fler europeiska företag detta koncept?
Sammanfattningsvis kan man säga att det är ett bra plagg med flera funktioner, som nog passar bäst för höst-vinter-tidig vår i miljöer som inte är för blåsiga. Inget jag skulle släpa runt på i sommarfjällen, men för vintern och turer i skogsområden är det nåt av det bästa jag använt. Sen att den har en riktig vildmarkskänsla över sig är också ett riktigt stort plus. Detta är alltså orginalet, som försett hela norra usa med detta plagg. Att det är sytt av ett litet familjeföretag av högklassig amerikansk ull (ej merinoull) från frigående amerikanska får gör inte det värre.

Liknande produkter: swanndri ranger shirt, en del liknande kopior på bl.a. LL bean och Cabelas, som föll på att de verkade vara av lägre kvalisort och ofta importerade.

Kundservice: Skjortorna sys på beställning, och de var trevliga och tillmötesgående

Köpplats: Köpt av bemidji woolen mills

 

Logga in

Tips!