Arcteryx Gamma MXEn Softshelljacka gjord i Polartec Power Shield Light-weight, skyddar bra mot vind och regn, helt i strech.
Jackan är ganska tight skuren, slutar en bit nedan för midjan, dragsko nedtill. Långa ärmar.
Två stora bröstfickor, två handvärmarfickor och en liten ficka på vänster ärm strax nedanför axeln.
Vikt 515g stl M


Tillverkare: Arcteryx
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Powershield-materialet (!), passformen, detaljarbetet

Minus:Priset

Kommentar: Jag var på jakt efter en klassisk skaljacka i höstas, men efter att ha läst in mig på marknaden kom jag underfund med att hårda skal inte andas tillräckligt bra för mina aktiviteter. Alltså fick det bli en softshell från Asterix - ett val jag inte har ångrat en sekund sedan dess.

Jag har använt huvversionen (Hoody) av den här jackan i princip varje dag under nio månader, till allt från klippklättring och turskidåkning till hård skoterkörning i 20 minusgrader. För mig som svettas extremt mycket (>1 liter per timme vid vandring) är den underbar som skalplagg vid nästan all fysisk aktivitet. Dvs. jag skulle inte ta på mig den om jag ska löpträna eller gå uppför ett berg i gassande sommarsol, men till alla aktiviteter i lite kallare eller blåsigare väder är den suverän. Med två lager under har jag varit ute i temperaturer ner mot -35, vilket gick utmärkt så länge man rörde på sig. Powershield Light-materialet andas alltså riktigt bra (exempelvis kan jag inte ha en kamera utan fodral hängande runt halsen vid vandring, då den snabbt blir fuktig av kondens) och är slitstarkt, stretchigt och vattenresistent. Det enda avlägset negativa med materialet är att det ser något nött ut vid sömmarna kring midjan, orsakade av avbärarbältet efter vandring med tung rygga. Det är dock inget man lägger märke till.

Jag skulle inte tveka att ha den här jackan som enda skalplagg under alpina aktiviteter. Den är inte helt vattentät, men tyget är glansigt vilket gör att vattnet mestadels rinner av. Jag har dock inte provat den i hällregn, men blötsnö och duggregn är inga problem. Huvan skyddar bra vid vertikal nederbörd, men är öppen i sidorna vilket gör den otillräcklig i snöstorm: då måste man komplettera med mask och goggles. Huvan är dock trevlig att exempelvis cykla med, då man har bibehållen sikt åt sidorna.

För att sammanfatta: Ordet favoritplagg vore en underdrift i sammanhanget - jag LEVER i den här jackan. Nästan så att den är värd sitt pris som ny... Jag skulle rekommendera att man köper den från någon nätbutik för två tredjedelar av listpriset eller begad/på rea om man hittar.

Plus: Materialet!!!! passformen

Minus:Priset!!! helt vansinnigt!

Kommentar: Har använt den varje dag sedan jag fick den, till skolan, på stan, ute i skogen, överallt!
Den enda den inte passar till är varmare väder och hällregn. Jackan klarar strilregn i ungefär en halv timme, duggregn är inga som helst problem.
Vid ordentligt busväder vintertid är det inga problem att bära den under en skaljacka, dock inget jag behövt göra hitentills.

Även om Arc'teryx design inte lämnar mycket att önska så är det först och främst materialet som förvånat mig, dess värmeförmåga, smidighet och vindtäthet kontra andningsförmåga! Slår min Windstopper med hästlängder i fråga om andning. Go Power Shield!!!
Om jag varit tvugen att köpa jackan igen till fullpris skulle jag ha valt samma material, billigare märke...

 

Logga in