Walliser Alpen

Khellros; sa:
Däremot tror jag inte att höjden/acklimatiseringen blir något problem. När vi besteg Dufourspitze gjorde vi det på motsv. dag 5 enl. ovan, och då kände vi inte av höjden. När vi besteg Dom gjorde vi det på dag 4, och då hade vi heller inga höjdproblem, även om vi var lite trötta på toppen (mycket lössnö under bestigningen).

Hoppas det funkar ;) Tidsbrist är en förbannelse när det gäller acklimatisering.

Räkna med att Zinal Rothorn och Weisshorn är ganska annorlunda från Dom och Dufourspitze. Dessa är ju om man går normallederna snöberg. Det är någon enstaka meter som kräver att man använder händerna och säkrar. Riskerna är framförallt glaciär och väder.

På ZR och WH är långa stycken av lederna på klippa. De är mer klätterberg, fast det är en hel del snö också. Man klättrar över den ena gendarmen efter den andra och bitvis är det exponerat. Kan inte minnas att vi använde en enda kil. Klättringen är för övrigt, givet att vädret är ok, jättekul.

Finns lite bilder från Weisshorn här http://www.lowdin.nu/Treks/Wallis90/Zermatt90.html

Climbsin920026.jpg


och från Zinal Rothorn http://www.lowdin.nu/Treks/Wallis92/Climbing92.htm
 
Hoppas det funkar ;) Tidsbrist är en förbannelse när det gäller acklimatisering.

Nu börjar det närma sig!
Min bror och jag flyger ner till Geneve på torsdag och tar tåget till Zermatt. Vi har gjort om planeringen en del för att få mer tid till extra acklimatisering/väntan på bra väder.

23 dag 1. flyg/tåg till zermatt
24 dag 2. zermatt -> rothornhütte
25 dag 3. zinalrothorn alt 1
26 dag 4. zinalrothorn alt 2 (target)
27 dag 5. zinalrothorn reserv + rothornhütte -> zermatt
28 dag 6. zermatt -> weisshornhütte
29 dag 7. weisshorn alt 1
30 dag 8. weisshorn alt 2 (target)
31 dag 9. weisshorn alt 3 (reserv)
01 dag 10. weisshornhütte -> zermatt
02 dag 11. tåg/flyg hem
-ändring ifall reservdagen ej behövs:
----31 dag 9. weisshornhütte -> zermatt
----01 dag 10. pollux via kl.matterhornliften

Någon av dagarna vid rothornhütte sticker vi nog upp på Wellenkuppe och eventuellt även upp på Grand Gendarmen mot Obergabelhorn till.

Den första dagen vid Weisshornhütte använder vi om möjligt till att gå halvvägs upp för Weisshorn, så att vi kan den delen till den riktiga bestigningsdagen.

Förstås, om antalet fina dagar blir litet får vi ju göra toppförsöken de få dagar som går.

Enligt långtidsprognoser ser vädret i Zermatt under nästa helg bra ut, men långtidsprognoser är ju ganska otillförlitliga.

/Magnus
 
Hur gick det? Kom ni upp Zinal Rothorn och Weisshorn?

Hej Per,

Tack för att du frågar.

Vi kom upp på Zinalrothorn, däremot blev det inget försök på Weisshorn den här gången.

Zinalrothorn var en jättekul bestigning, och vi hade perfekt väder. Acklimatiseringen var inget problem alls, däremot tog bestigningen mycket lång tid eftersom det var så mycket folk den dagen (helg + fint väder = trängsel). Dessutom kände vi oss lite osäkra i början av klättringsdelen och lät massar av folk passera, vilket vi ångrade senare när vi fått upp farten och det blev mycket väntan.

Tyvärr så blev vädret mycket sämre dagen när vi kommit tillbaka till Zermatt. Det regnade i tre dagar (och snöade mycket uppe i bergen). Dessutom hade min bror stukat fotleden lätt på vägen ner från Zinalrothorn. Vi stannade därför i Zermatt några dagar och tog det lungt.

Enligt väderprognoserna skulle vi formodligen få två hyffsat fina dagar i anslutning till hemresedagen. Pga den långa anmarchen till Weisshornhütte och min brors fotled bestämde vi oss emellertid för att välja bort Weisshorn.

Istället tog vi liften upp till Blauherd och övernattade på Fluealp, för att dagen därpå bestiga Rimpfischhorn. Detta var också en trevlig bestigning, speciellt eftersom vi var helt själva på berget den dagen (det regnade i dalen till runt åtta på morgonen, så många stannade inne). Utsikten från toppkammen var mycket fin. Även denna bestigning tog dock längre tid än väntat (pga snön), så vi missade sista liften ner från Blauherd med en halvtimme. Det blev till att gå ner till Zermatt. Sista dagen hade vi planerat hade åka upp med kl. Matterhorn liften och bestiga Pollux, men vi var lite trötta efter den sena hemkomsten, så vi struntade i det.

Till det hela sett är vi ändå mycket nöjda med resan. Vi är fortfarande sugna på att komma tillbaka och bestiga Weisshorn. Några andra grejer i området som vi skulle vilja göra i framtiden är Breithorn-travers och Liskamm-travers.

mvh
/Magnus
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.